Kúpele, wellness a sauna v tehotenstve

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 12. august 2024
Kúpele, wellness a sauna v tehotenstve

Ako je to s budúcimi mamičkami? Môžu si aj ony doprať tieto radovánky?

Leto, dovolenky a tehotenstvo

Dnes už sa tieto veci neberú tak drakonicky a pri rozhodovaní sa je teda nutné vziať do úvahy dve veci – priebeh a štádium tehotenstva a to, či je tehotenstvo rizikové alebo nie. Pre adekvátny vývoj bábätka totiž nestačia iba živiny a správny tehotenský režim, ale aj dostatočný relax a možnosť odbúrať každodenný stres.

Práve, keď sa teda zamietne exotická dovolenka, lebo, „čo ak by sa niečo stalo“, môžu byť vhodnou alternatívou aj kúpele, wellness, či sauna v našich končinách. Rovnako je nevyhnutné poradiť sa s lekárom, ktorý môže žene pomôcť zodpovedať mnohé otázky a rozptýliť pochybnosti, navyše, pozná aj stav jej tehotenstva. Pri rozhodnutí, či a kam vycestovať totiž hrá úlohu najmä to, či tehotenstvo prebieha normálne alebo je rizikové. Všeobecne ale platí, že ak sa nič vážne nedeje a bábätko sa vyvíja normálne, dovolenka v kúpeľoch, či wellness v rozumnej miere by nemal byť problémom.

TIP: Aj keď to môže znieť smiešne, ideálne je v takomto prípade kontaktovať zariadenie, v ktorom plánujete stráviť pobyt a informovať ich o tom, že ste tehotná. Jednak tým uľahčíte plánovanie sebe aj zamestnancom, jednak vám môžu pomôcť navrhnúť a upraviť plán rôznych procedúr tak, aby to bolo pre vás a bábätko čo najprijateľnejšie.

Tehotenstvo a saunovanie 

Sauna bola v našich končinách pomerne dlho zakazovaná, pretože panovali obavy o stav budúcej mamičky a bábätka. Vyššia teplota a vlhkosť vzduchu (záleží podľa typu sauny) totiž mohli viesť k prehriatiu tela ženy a jej kolapsu. Okrem toho sa vie, že ak sa telo ženy ohreje príliš (teplota jadra vystúpi nad 39 °C) môže dôjsť k poruche vývoja bábätka a rozvoju vrodených vývojových chýb.

Odpovede na niektoré otázky nám môžu dať poznatky z krajín, kde je saunovanie bežnou súčasťou života (jeden vtip totiž hovorí, že rozdiel medzi švédskou a fínskou saunou je ten, že kým Švéd postaví dom a rozmýšľa, ako k nemu pristaviť saunu, Fín, naopak, postaví saunu a rozmýšľa, ako k nej pristaví dom), ako sú Fínsko a Švédsko.

Celkovo má pobyt v saune na telo priaznivé účinky, dôjde k roztiahnutiu ciev, lepšiemu prekrveniu tkanív a zároveň dochádza aj k zmene vylučovania hormónov. V tele klesá prolaktín, ktorý je spojený so stresom, zatiaľ čo sa do nej vyplavujú endorfíny, známe aj ako hormóny šťastia. Síce na počiatku pobytu môže telo reagovať zvýšením iného hormónu, kortizolu, ktorý tiež patrí k stresovým hormónom, ide o krátkodobý vzostup, ktorý telo dobre toleruje.

S prihliadnutím na tieto fakty sa teda sauna nakoniec stáva aj v našich končinách dostupná aj pre budúce mamičky. Viaceré štúdie ako napríklad Huhtaniemi a Laukkanen (2020), či Ravanelli a kol. (2019) totiž dospeli k rovnakým záverom. Krátkodobý pobyt v saune počas prvého a druhého trimestra tehotnej žene neškodí, naopak, má priaznivé účinky na ňu, aj bábätko. Reeder, Anderson a Alumbaugh (2023) ale upresňujú, že pobyt v saune by nemal prekročiť dvadsať minút a teplota v nej 70 °C, aby nedošlo k prekročeniu teploty jadra, keď hrozí poškodenie vývoja bábätka, čiže spomínaných 39 °C.

Navyše, kontrolované vystavenie sa teplu v našich bunkách vedie k produkcii takzvaných proteínov tepelného šoku (heat shock proteins). Napriek tomu, ako to znie, v skutočnosti sa jedná o produkty našich buniek, ktoré slúžia na zvýšenie odolnosti organizmu a pôsobia priaznivo napríklad na rozvoj nervového systému. Platí ale, že všetko treba s mierou.

TIP: Ak už žena túži po pobyte v saune, je vhodné sa poradiť s lekárom. Ak tomu nebránia žiadne iné faktory, odporúča sa fínsky typ sauny s parametrami, aké sme uviedli v predošlom odseku. Pobyt netreba zbytočne predlžovať, aby náhodou nedošlo ku kolapsu ženy.

Tehotenstvo a masáž 

Niekedy na relax netreba veľa, stačí aj dobrá masáž. Samozrejme, aj tu ale platí, že nie každá masáž je automaticky správna a takisto treba brať do úvahy určité faktory.

Počas prvého trimestra zväčša nie sú v tomto smere nejaké závažné obmedzenia a je teda možné absolvovať aj „klasickú“ masáž s ľahom na bruchu. S narastajúcim bruškom je ale potrebné rešpektovať tento stav, ideálne je v takomto prípade zvoliť typ masáže, ktorá nevyžaduje ľah na bruchu, či na chrbte, ktoré môžu byť pre ženu nepríjemné.

Vhodné je sa presvedčiť, že sa jedná o kvalifikovaného a certifikovaného maséra, či fyzioterapeuta, odporúča sa teda vyhnúť sa rôznym „víkendovým akciám“ a super zľavám, kedy sa často žena môže dostať do rúk človeka, ktorý nevie zohľadniť tehotenstvo a v lepšom prípade to skončí „pohladkaním svalov“.

V dnešnej dobe sú populárne aj rôzne masáže s vonnými olejmi, či ich kombinácia s aromaterapiou a podobne. Všeobecne platí, že počas tehotenstva by sa žena mala vyhnúť aplikácii rôznych olejčekov na pokožku, pretože môžu spôsobiť podráždenie, nakoľko pokožka budúcej mamičky počas tehotenstva predsa len reaguje trochu inak ako mimo tehotenstva.

Opäť je vhodné pred objednaním sa informovať personál o tehotenstve, vo väčšine zariadení potom dokážu zabezpečiť vhodný prístup a program k spokojnosti budúcej mamičky, aj rastúceho drobca v brušku. Pre ženu je zasa dôležité uvedomiť si, že (samozrejme, s adekvátnym rešpektom) personál je tam pre ňu a nebáť sa komunikovať. Prevencia spolu s dôkladnou prípravou sú takisto dôležitým krokom k oddychu a spokojnosti.

Kúpele, wellness a sauna v tehotenstve

Tehotenstvo a kúpanie sa v bazéne

Z hľadiska kúpania sa v bazéne v súčasnosti pre ženu prakticky neexistujú obmedzenia počas nekomplikovaného tehotenstva. Avšak aj tu treba povedať určité „ale“, pred ktorými je potrebné mať sa na pozore.

Plávanie je totiž pre tehotnú do veľkej miery dobrou formou relaxu, ale takisto je potrebné overiť si kvalitu bazéna a vody v nej. Prírodné kúpaliská je lepšie nechať na čas, keď už bude drobec na svete. Práve riziko rôznych nechcených komplikácií narastá počas letných mesiacov, keď sa kvalita vody v teplom letnom počasí môže meniť. Na druhej strane, v jazere pokrytom sinicami, by sa nekúpal bez následkov asi nikto. 

Dôležité je ale dbať na hygienu a po ukončení kúpania sa dôkladne osušiť a vymeniť mokré a studené plavky za suchú bielizeň, ideálne bavlnenú. Takto sa dá znížiť riziko či už zápalu močových ciest alebo kvasinkovej infekcie. Ak sa už ale predsa len nejaká choroba rozvinie, treba urýchlene vyhľadať lekára. Zapieranie, či hranie sa na hrdinku totiž môže uškodiť nielen vám, ale aj drobcovi.

Oddych, relax, pohoda, ale s rozumom

Ako sme konštatovali v iných článkoch, tehotenstvo nie je choroba. No telo ženy prechádza určitými zmenami a tie je nutné zohľadniť. A hoci je oddych a výdobytky modernej doby celkovo pre tehuľku priaznivý, aj tu platí, že všetko si treba dopriať s rozvahou.

Ak si žena nie je istá, je vhodné poradiť sa s lekárom vedúcim poradňu. Zároveň pristupujte opatrne k rôznym radám na internete v štýle „však mne to pomohlo“. Každé tehotenstvo je do určitej miery jedinečné a bez poznania celého príbehu tak prospešná vec môže aj uškodiť.

Zakončíme to trošku v úsmevnom duchu, a to, že všetkého veľa škodí, takže aj oddychujte rozumne a efektívne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: