Kŕče v lýtkach a opuchnuté nohy trápia nejednu tehotnú ženu. Čo s tým?

Redakcia | 19. august 2024
Kŕče v lýtkach a opuchnuté nohy trápia nejednu tehotnú ženu. Čo s tým?

Zvládnuť posledné týždne pred pôrodom dá extra zabrať. Zvlášť v letnom sparne.

Tretí trimester vie budúce mamičky pekne potrápiť. Pozrime sa nôžky budúcej mamy a ako im pomôcť.

Posledný trimester tehotenstva: Kŕče v lýtkach 

Najčastejšou príčinou je nedostatok minerálov, resp. vitamínov, hlavne magnézia, vápnika či vitamínov skupiny B. Ako si pomôcť? Na Slovensku máme výnimočný zdroj, ktorý často prehliadame. Minerálne vody! Neznamená to, že ich máte piť denne na litre, ale mnohé naše minerálky sú vynikajúcim zdrojom potrebných minerálov. Budúce mamičky by mali užívať zhruba o 15 až 20 % magnézia (horčíka) viac, ako je odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka. Pre tehotné ženy je to cca 350 – 360 mg denne. Pri niektorých druhoch minerálky dôjdete k závratnému prekvapeniu, že vám denne stačí vypiť pár pohárov.

Samozrejme, aj potraviny obsahujúce magnézium či vápnik by mali byť pravidelným zdrojom pre tehotné. Mandle, mak, semienka rôznych druhov alebo rastlinné  za studena lisované oleje sú zázrakom, ktorý dokonca dokáže obmedziť aj vypadávanie vlasov či lámanie nechtov. Nezabúdajte pri tom na veľa zeleniny a ovocia. A áno, pre tie, ktoré majú chuť na sladké, doprajte si kvalitnú horkú čokoládu, ktorá je tiež dobrým zdrojom horčíka. 

Kŕče v lýtkach dokážu veľmi znepríjemniť najmä noci

Sú bolestivé a po odznení môžete cítiť bolesť v nohe ešte hodnú chvíľu. Masáž lýtok, pokojne aj niekoľkokrát denne, urobí dobrú službu. Ideálne, ak by sa do toho zapojil aj budúci otecko. Ak ste sama a na lýtka si už ťažko dosiahnete, tak si aspoň oprite chodidlá o stenu, v ľahu, a napínajte a uvoľňujte nohy. Zaprite sa chodidlami a uvoľnite. A ak to ešte dáte, skúste si kolená pritiahnuť k sebe a znovu natiahnuť dopredu. 

Výbornú skúsenosť mám aj s éterickými olejmi. Dajú sa namiešať buď ako olej na natieranie a masáž, alebo do kúpeľa. Či už celého tela alebo len nôh. Vhodné sú harmanček, levanduľa, majoránka, linaloové drevo, myší chvost alebo myrta. Nemusíte mať všetky naraz. Ideálne je, ak nájdete aromaterapeuta, ktorý vám s výberom pomôže. A dovtedy si nohy natierajte aspoň nechtíkovým krémom. 

Pri výraznejších problémoch s kŕčmi a opuchmi, prípadne s kŕčovými žilami si kúpte špeciálne kompresné pančuchy. Ich nosením sa zlepší spätný tok tekutín v tkanivách, zmiernia sa opuchy aj kŕče.

Opuchnuté nohy a tehotenstvo

Nohy naliate od palcov k stehnám, akoby ani nepatrili nám. Mnohé ženy siahnu po pohodlných šľapkách – a robia dobre. Uzatvárať opuchnuté nohy do uzavretých topánok, hlavne v lete, je nepríjemné. Ako im uľaviť?

Kŕče v lýtkach a opuchnuté nohy trápia nejednu tehotnú ženu. Čo s tým?

V prvom rade vždy, keď môžete, choďte naboso. Aj doma po záhrade, aj po detskej izbe plnej zatúlaných legových kociek. Chystáte sa cestovať? Obujte si niečo ľahké, čo sa dá aj počas cesty vyzuť. Vždy, keď budete mať možnosť, si nohy vyložte. Každá poloha, kedy sú vo zvýšenej polohe, pomôže. Ku koncu tehotenstva už namiesto neustáleho poskakovania okolo domácnosti zvoľte pomalý mód a radšej si čo najčastejšie sadnite alebo ľahnite a vyložte nohy čo najvyššie. Nielenže tak zmiernite opuchy, ale aj možnosť preeklampsie, ktorá s opuchmi a zadržiavaním vody úzko súvisí.

Aj v noci si nohy podložte, aby boli aspoň 10 cm vyššie, nad podložkou. A hoci na chrbte už asi nespávate a na brušku tiež nie, predsa len pripomínam, že poloha na boku je pre tehuľky najideálnejšia. Netlačíte si pri nej na dolnú dutú žilu. 

Ste v strese? Opuchnuté nohy môžu byť prejavom

Ako pri každom probléme, i tu sa treba na vec pozrieť nielen z fyziologického ale aj psychického hľadiska. Začali vám nohy opúchať už v siedmom mesiaci? Či ešte skôr? Zamyslite sa, ako ste na tom s duševnou pohodou. Koľko máte stresujúcich situácií doma či v práci?

Prečo sa máte pozrieť práve na stres? Pretože opuchy (edémy) súvisia s obličkami a ich nedostatočnou funkciou. A obličky nám vypovedajú práve o miere stresu v našom živote. Treba zvoľniť. Napíšte si na papier priority. Čo je pre vás teraz najdôležitejšie? Vyberte si maximálne tri konkrétne veci, ktoré sú najdôležitejšie. Ktoré „musíte“. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: