Nedostatok vitamínu C v tehotenstve môže mať vážne následky

Redakcia | 3. august 2019
Nedostatok vitamínu C v tehotenstve môže mať vážne následky

Túto vo vode rozpustnú látku si ľudské telo nedokáže vyrobiť ani uskladniť, preto treba denne zabezpečiť jej pravidelný prísun. Platí to aj v tehotenstve.

Populačné štúdie ukazujú, že 10 až 20 % dospelých trpí nedostatkom tohto vitamínu, ktorý je dôležitý pre správny vývoj kostí i tkanív, zlepšuje obranyschopnosť organizmu, podporuje krvotvorbu.

Vitamín C počas tehotenstva: Je dennou POTREBOU pre správny vývoj bábätka!

Vitamín C možno nájsť v citrusoch, kivi, jahodách, bobuľovinách, zemiakoch, kapuste, paprike atď.  Jeho nedostatok počas tehotenstva môže mať vážne následky na mozog plodu. Tvrdí to výskum, ktorý na univerzite v Kodani viedol profesor Jens Lykkesfeldt so svojím tímom.

Pokusy robili na morčatách, ktoré podobne ako ľudia, si nedokážu vitamín C vyrobiť ani v organizme uskladniť. „Aj okrajový nedostatok vitamínu C u matky vplýva na časť mozgu u plodu, tzv. hipocampus, dôležité centrum pamäti. Znižuje jeho činnosť až o 10 – 15 %, čo bráni optimálnemu vývoju mozgu plodu. Mysleli sme si, že matka môže chrániť dieťa, že existuje selektívny transport látok z matky na plod látok, ktoré dieťa potrebuje počas tehotenstva. Avšak teraz sa zdá, že transport nie je dostatočný v prípade nedostatku vitamínu C,“ hovorí Jens Lykkesfeldt.

Tieto zistenia zvyšujú dôraz na životný štýl a stav výživy matky počas tehotenstva. Štúdia tiež ukázala, že poškodenie mozgu plodu nemožno „zmierniť“, aj keď je dieťaťu podávaný vitamín C po narodení. Predbežné výsledky ukazujú, že tento vplyv je najbadateľnejší na začiatku gravidity.

Existujú niektoré skupiny, ktoré môžu trpieť obzvlášť veľkým nedostatkom vitamínu C. „Sú to ľudia s nízkym ekonomickým statusom, ktorí sa nestravujú zdravo, fajčia. Ich deti riskujú, že sa narodia s nedostatočne rozvinutým pamäťovým potenciálom a neskôr môžu trpieť poruchami učenia.“ 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: