Chcem otehotnieť... čo mám robiť?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 6. september 2022
Túžim otehotnieť

Otázka, ktorú si určite za život položí väčšina žien. Či bábätko plánujú, alebo si povedia, že „by to konečne mohlo prísť a nejde“, priznajme si, pochybnosti sú súčasťou aj tejto oblasti našich životov.

Hoci sa už o tejto téme popísalo veľa, nezaškodí si pripomenúť najužitočnejšie rady doplnené najnovšími poznatkami lekárov (a aj našich starých mám).

Nemám čas. Povedala som, nemám čas!

Túto vetu si určite povedalo mnoho žien. Dokonca aj ich partneri často krúžia vo víre povinností a na plánovanie bábätka neostáva čas. Hoci najnovšie štúdie ukazujú na rastúce problémy s plodnosťou, jedným z kľúčových faktorov, ktoré za to zodpovedajú, je aj stres. Tu pri tom narážame na dva mantinely. Jedným z nich je splodiť bábätko za každú cenu, druhým „počkať“, kým žena odrobí dva roky, bude mať v práci pokojnejšie a pod. V obidvoch prípadoch ale môže veľmi ľahko vstúpiť do hry stres, ktorý vo výsledku počatie poriadne sťaží.

Hormóny vylučované pri strese totiž utlmujú aj činnosť pohlavných orgánov, tak u žien, ako aj u mužov. Navyše, keď si uvedomíme, že táto reakcia sa vyvinula ako obrana v časoch najväčšieho ohrozenia (dokonca, že sme vtedy reálne mohli prísť o život), je logické, že telo si šetrí energiu na možný boj a „plytvanie“ zdrojmi na bábätko nechá na priaznivejšie časy. A hoci nám už dnes fyzická ujma nehrozí, túto reakciu budovalo naše telo desaťtisíce rokov a len tak ju nezmeníme.

Najlepšou radou teda je – doprajte si na seba dosť času a bábätko nesiľte. Aj z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že pri väčšine párov sa to „zrazu“ podarilo, keď už na cielenú snahu rezignovali. Bábätko je v tomto prípade prvoradé, ostatné veci sa vždy nejako dajú vyriešiť.

Stres neprispieva ani mužom

Aj tvorba spermií telo „vyčerpáva“, takže honba za povýšením či pár motivačnými eurami navyše môže značne znížiť kvalitu mužských spermií. Tento trend dokazuje fakt, že niekoľko desaťročí sa za normu považovalo 20 miliónov spermií na mililiter ejakulátu, dnes je to 4-násobne menej.

Príliš tučná alebo príliš chudá?

Súčasná spoločnosť kladie veľký doraz na to, aby sme vyzerali ideálne. Lenže aj tu platí, že zjav a výzor sú síce dobrí sluhovia, ale zlí páni.

V praxi síce neexistuje niečo ako ideálna hmotnosť, ale aj tu platí, že prílišné extrémy snahe o splodenie bábätka neprospievajú.

Na jednej strane je to honba za štíhlou líniou a veľkosťami, ktoré ženy nosili ešte hádam na strednej škole. Lenže prílišné odbúravanie tukového tkaniva diétami a cvičením spôsobí, že telo zhodnotí svoje zásoby ako nedostatočné a tehotenstvo bude považovať za príliš riskantné. Nechceme tým povedať, že chudé ženy to majú nejako nahnuté. Ale hneď ako sa objavia nepravidelnosti v menštruačnom cykle, vypadávanie vlasov, únava a podráždenosť, je potrebné zbystriť pozornosť. V mnohých prípadoch na úspešné vykročenie za budúcou rodinou stačilo vysadiť diétu a začať sa normálne stravovať.

S rastúcim percentom populácie s nadmerným BMI sa ale objavuje aj druhý problém. Aj prílišná nadváha totiž spôsobuje komplikácie. V tele sa totiž zhoršuje komunikácia medzi jednotlivými tkanivami matky a to telo opäť dostáva do stresu. Navyše, vieme, že obezita je spojená s mnohými civilizačnými ochoreniami a ako uvádza Yadav a kol. (2018) aj s komplikáciami v gravidite, ako je napr. preeklampsia, tehotenská cukrovka a pod. Organizmus ženy sa snaží predvídať a ak preň riziká prevážia prínos s nosenia bábätka, jednoducho žene vystaví stopku.

Už dávno navyše neplatí, že žena má jesť za dvoch. Preto sú odporúčané prírastky pri ženách s nadváhou menšie. Lekár môže navyše takejto žene odporučiť, aby nastúpila určitú formu diéty, ktorú je ale potrebné konzultovať s dietológom alebo diplomovaným nutričným špecialistom. Veľký pozor na rôznych podvodníkov, pretože okrem straty peňazí môže takto dôjsť aj k poškodeniu plodnosti, v najvážnejších prípadoch trvalému.

Alkohol, cigarety, čo s nimi?

To, že fajčenie a alkohol sú počas tehotenstva neprípustné, je už vopred známy fakt. Omnoho viac mýtov a povier už ale koluje o tom, kedy by žena (a aj jej partner) mala prestať s týmito zlozvykmi.

Všeobecne platí, že hneď ako sa začnete snažiť o bábätko, je potrebné tieto zlozvyky úplne vysadiť.

V prípade ženy totiž dochádza jednak k produkcii kyslíkových radikálov, ktoré vyčerpávajú antioxidačnú ochranu a sťažujú uhniezdenie oplodneného vajíčka. Navyše, najmä toxické látky z fajčenia môžu spôsobiť, že dôjde k poškodeniu zárodku už v prvých dňoch tehotenstva, a preto sa telo rozhodne radšej nepokračovať. Najmä, ak už budúca mamička v minulosti mala problémy otehotnieť, či dokonca s potratmi, odporúča sa vyhýbať fajčeniu, alkoholu, a to dokonca aj priestorom, kde sa fajčí.

Pasívne fajčenie je totiž rovnako škodlivé ako aktívne, jediný rozdiel je v tom, že žena nevdychuje dym cez filter cigarety.

Ak si ale páni myslia, že ich sa to netýka, vyvedieme z omylu aj ich.Začneme alkoholom a poverami, že určité množstvo neškodí. Tu vládne aj medzi rôznymi odborníkmi vzácna zhoda. Síce sa štúdie zhodujú, že aj najmenšie množstvá alkoholu nie sú prínosné, pohárik v rozumnej miere môže pomôcť odbúrať stres a „nakopnúť telo“ k lepšiemu výkonu.

Čo sa týka fajčenia, tu ale aj pre mužov platí, že akákoľvek cigareta významne znižuje šance na úspešné počatie. Ako uvádzajú Ramgir a Abilash (2019) klesajúca antioxidačná ochrana, kyslíkové radikály a toxíny z cigariet vyústia do horšej kvality spermií a ešte stále platí, že na úspešné počatie treba dvoch.

túžim otehotnieť

Môžem e-cigarety?

V dnešnej dobe sú populárne iné, údajne „zdravšie“ formy fajčenia a užívania tabakových výrobkov ako napr. e-cigarety, vaping či vodná fajka (shisha). Ich dopad na zdravie je stále predmetom štúdií, preto platí, že s nimi treba zaobchádzať ako s klasickým fajčením a pri snahe o otehotnenie vysadiť. Nikdy neviete, kedy sa to podarí, a preto je lepšie problémom predchádzať.

Mýty a fakty o NEPLODNOSTI
Prečítajte si tiež:

Mýty a fakty o NEPLODNOSTI

Dnes už neberiem tabletky...

Antikoncepia primárne slúži na zabránenie nechcenému alebo neplánovanému počatiu. Čo ale treba robiť, ak už sa rozhodne pár pre bábätko?

V prípade mechanickej ochrany (napr. prezervatív) väčšinou nie je nutné dodržiavať nejaké doby a dá sa pracovať na počatí prakticky hneď v danom okamihu. Trošku odlišnejšie je to ale pri tabletkovej (hormonálnej antikoncepcii).

Je potrebné si uvedomiť, že táto liečba udržiava ženu v stave „riadenej neplodnosti“. Organizmus ženy teda potrebuje nejaký čas, aby sa opäť dostal do pôvodného nastavenia, čo sa týka hormónov, ktoré už žene umožňujú dieťa počať.

Všeobecne sa odporúča po vysadení hormonálnej antikoncepcie počkať aspoň jeden rok, ak sa nedá ináč, tak minimálne pol roka. Počas tohto obdobia sa totiž okrem problémov  s počatím môže objaviť aj prekvapivejšia udalosť. Nielenže sa vám práca na bábätku podarí, ale zistíte, že budete musieť kupovať dvoj- či trojkočík. Zmenená hormonálna rovnováha totiž práve počas približne roka po vysadení mierne zvyšuje šancu na počatie dvojičiek alebo trojičiek. Po tomto období sa už zvykne táto šanca vrátiť do normálu.

Babské rady na záver

Naše babičky mali rôzne povery nielen na úspešné počatie, ale aj na ovplyvnenie, či bude mať žena dievčatko alebo chlapčeka. A hoci sa týkali rôznych vecí, od mesačnej fázy, cez polohu a dĺžku styku, či aké jedlo by žena mala jesť, aj ony by povedali nasledovné.

Dbajte na to, aby pre vás príprava na príchod bábätka bola priorita, ale nesmie to začať kontrolovať vaše životy. Treba tomu nechať zdravý priebeh, filtrovať rady, prípadne sa poradiť s lekárom. Niektoré ženy otehotnejú hneď, iné sa musia, žiaľ, snažiť. Aj tu ale platí, kde je vôľa (a najmä pohoda), tam je vždy aj cesta.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: