5 krokov k nakopnutiu plodnosti

Petra Hladká | 10. november 2021
Nakopnite svoju plodnosť

Snaženie sa o bábätko je niekedy vyčerpávajúce. Pre mnohé páry sú poslednou nádejou centrá asistovanej reprodukcie. Ešte predtým, ako sa rozhodnete pre pomoc „zvonku“, vyskúšajte pár odporúčaní, ktoré by mohli zabrať alebo aspoň zvýšiť vašu šancu na otehotnenie.

Prvý mesiac neúspešného snaženia prejdete len mávnutím ruky, druhý sa nad tým zamyslíte a po pol roku prichádza strach. Čo ak aj vy patríte k párom, ktoré sa dopracujú k potomkovi len vďaka modernej medicíne? Problém s otehotnením má každý šiesty pár. To však neznamená, že sú neplodní – len cesta za ich bábom bude pravdepodobne o čosi dlhšia a náročnejšia... Ako teda pomôcť svojmu telu a „nakopnúť“ plodnosť?

1. Zmeňte životný štýl

Veľa stresu, nezdravého jedla, alkoholu a cigariet – ak sa snažíte o bábätko, musíte to zmeniť. Vo vypätých situáciách, medzi ktoré patrí aj stresová práca, sa telo počatiu prirodzene bráni. Najväčšie problémy počať majú ľudia s nadváhou, fajčiari a ženy po 39. roku života.  

Ako by mal vyzerať ideálny životný štýl človeka, ktorý chce pomôcť svojmu reprodukčnému zdraviu? Zdravá strava, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, žiadne cigarety a alkohol len príležitostne. A nezabudnite na spánok – jeho ideálna dĺžka je 7 – 8 hodín denne. Naopak, priveľa spánku zvyšuje hladinu hormónu s názvom prolaktín, o ktorom je známe, že poškodzuje plodnosť. Ženy, ktoré majú zase veľmi málo spánku, majú vyššie hladiny stresových hormónov, ako je kortizol a tie majú negatívny dopad na schopnosť reprodukcie.

Aj príliš intenzívnou pohybovou aktivitou môžete prispievať k zníženiu svojej plodnosti. V tele totiž dochádza k zmene energetickej rovnováhy a negatívnemu ovplyvneniu reprodukčného systému. 

2. Doprajte si vitamíny plodnosti 

Na trhu je množstvo výživových doplnkov,  predovšetkým vo forme multivitamínov. Čo by však mali obsahovať?

Myo-inozitol – látka, ktorá ovplyvňuje rast a dozrievanie ženských vajíčok. Jeho účinky sa podobajú účinkom hormónu clomifénu, ktorý lekári využívajú na hormonálnu stimuláciu ženy. Keďže napomáha procesu dozrievania spermií, zvyšuje ich pohyblivosť a kvalitu, je vhodný aj pre mužov. Odborníci ho odporúčajú užívať aj pacientkam, ktoré trpia syndrómom polycystických vaječníkov. Navyše, jeho užívanie v tehotenstve dokáže znížiť riziko vzniku tehotenskej cukrovky. Myo-inozitol nájdeme aj v bežných potravinách, ako sú mäso (vnútornosti), kapusta, sója, grapefruit, mlieko a celozrnné pečivo.

Kyselina listová – začnite ju užívať hneď, ako sa začnete snažiť o bábätko. Ide totiž o vitamín, ktorý je zásadný pre normálne otehotnenie a vývoj plodu. Dávka, ktorú by ste mali denne prijať, dosahuje 400 mikrogramov, no pokiaľ nejedávate každý deň šaláty, potrebnú dennú dávku telu inak ako tabletkami nedodáte. 

Vitamín B6 – ak trpíte anovuláciou, tento vitamín vám pomôže. Prispieva k znižovaniu zvýšenej hladiny prolaktínu, ktorá býva príčinou anovulácie.

Vitamín E – alebo vitamín plodnosti. Je silným antioxidantom, dôležitým na ochranu vajíčok, spermií a pomáha udržiavať hormonálnu rovnováhu u žien. 

Vitamín D – podieľa sa na tvorbe pohlavných hormónov. V prípade jeho nedostatku dochádza u žien k anovulácii.

Vitamín C – dôležitý pre mužov aj ženy. Posilňuje imunitu a chráni bunky pred škodlivými vplyvmi kyslíka. Pomáha odbúravať nadmerné množstvo medi, ktorá zvyšuje hladinu estrogénov a v ženskom tele spôsobuje hormonálnu nerovnováhu. Spolu s vitamínom E chráni spermie pred poškodením a zvyšuje ich pohyblivosť.

Tribulus terestris – alebo kotvičník zemný je známy aj ako rastlinná viagra. Podľa niektorých štúdií látky obsiahnuté v tejto rastlinke dokážu zvýšiť účinky testosterónu na podporu libida. Užívať ho treba aspoň dva, tri mesiace.

3. Posilnite si panvové dno cvičením 

Pretože práve panvové dno je dôležité (aj) pre budúce tehotenstvo. Práve jeho posilňovaním a precvičovaním môžete naštartovať svoju plodnosť. Dôvod je jednoduchý – zvýšené napätie v svaloch panvového dna sa môže prenášať aj na vajcovody, maternicu a vagínu. A tie potom nefungujú správne. Spolu so správnym „bránicovým“ dýchaním sa vám napraví držanie tela, a to má pozitívny vplyv aj na nervy, ktoré vedú k pohlavným orgánom. Cviky na spevnenie panvového dna sú zároveň vhodným doplnkom k už prebiehajúcej liečbe neplodnosti. Vďaka nim sa mnohým ženám upraví menštruácia a jej sprievodné bolesti úplne vymiznú. 

4. Choďte s mužom k odborníkovi

Áno, vieme, nie je to jednoduché, mnoho mužov vyšetrenie odmieta a súhlasia s ním, až potom, čo ich partnerka podstúpi prehliadky u gynekológa, alebo nepríjemné vyšetrenia (neraz aj laparoskopické) na zistenie priechodnosti vajíčkovodov. Vyšetrenie muža je pritom omnoho jednoduchšie a aj príjemnejšie ako vyšetrenie ženy.

Prebieha v intimite odberovej miestnosti urologickej ambulancie alebo centra pre liečbu neplodnosti, kde si muž za pomoci videa či časopisu odoberie vzorku a odovzdá ju sestre. Na rade je andrológ, ktorý vzorku spermií preskúma. Analyzuje počet, pohyb aj tvarovú správnosť spermií. Niektoré špecializované centrá poskytujú základné vyšetrenie spermiogramu zadarmo. Za zložitejšie vyšetrenia si zaplatíte (približne 200 eur). Výsledky sa dozviete za pár dní. 

5. Nechajte si skontrolovať vajcovody

Začnite u svojho gynekológa. V praxi to, žiaľ, nefunguje, ale už u mladých žien by mal gynekológ urobiť hormonálne vyšetrenie z krvi na zistenie hodnoty AMH a FSH, vďaka ktorým overí vaječníkovú rezervu ženy. Z hodnôt týchto hormónov vie vyčítať, či má žena dostatok folikulov a či nejde do menopauzy. V súčasnosti enormne rastie počet žien, ktorým už v mladom veku zlyhávajú vaječníky. 

Druhým krokom gynekológa býva zistenie, či u ženy dochádza k ovulácii. Potrebuje na to iba ultrazvuk. V prípade, ak nie, môže jej lekár naordinovať hormonálne lieky na podporu rastu folikulov. Ak nezaberú ani tie, mal by ženu poslať za špecialistami. 

Ďalším vyšetrením je overenie priechodnosti vajcovodov – teda či vajíčkovod nie je upchatý alebo zúžený, aby sa uvoľnené vajíčko mohlo dostať z vaječníka do maternice. Vyšetrenie sa vykonáva niekoľkými spôsobmi:

  • Laparoskopia s chromopertubáciou – cez malý rez pod pupkom sa zavedie kamera, ktorou sa sleduje, či kontrastná látka vyteká vajíčkovodmi do brušnej dutiny; zákrok sa vykonáva v celkovej anestézii.
  • Hysteroskopia + hycosy – optické prezretie dutiny maternice cez krček, prienik podanej látky vajíčkovodmi sa posudzuje ultrazvukovo, v celkovej anestézii.
  • Hyfosy – ambulantné ultrazvukové vyšetrenie, kontrastnou látkou je penový gél, nie je nutná celková anestézia.

Pri snažení sa o bábo nezabúdajte na svoje telo

Poznáte ho najlepšie. Napriek tomu, stále je mnoho párov, ktoré sa síce o bábätko snažia, no v nesprávny čas, mimo ovulácie. Práve s tým vám môže pomôcť obvodný gynekológ krátkym ultrazvukovým vyšetrením a odporučením načasovania vašich milostných chvíľ na správny čas. Na druhej strane, je škoda, že stále veľa párov o svojom probléme nechce hovoriť a čakajú na zázrak. Odborníci sa zhodujú – najväčším nepriateľom plodnosti je čas. Ak máte menej ako 35 rokov, odbornú pomoc by ste mali vyhľadať po roku snaženia, po 35. roku po šiestich mesiacoch a po dovŕšení 37. roku života okamžite.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: