Rozprávka o šťastnom manželstve alebo Každý vzťah je unikátny

Mgr. Eva Valentíny | 11. marec 2023
Šťastné manželstvo

V dobrom i v zlom... Či už ste manželia alebo žijete „bez papiera“, môže nastať situácia, keď sa váš vzťah ocitne na rozhraní. Vydržať, rozísť sa, zabojovať alebo už niet cesty späť...?

O vzťahu muža a ženy sa toho popísalo veľa. Ak vás už nebaví donekonečna čítať o dôležitosti komunikácie, podporovaní dôvery a rozdúchavaní povestnej „iskry“, možno sa treba vydať vašou individuálnou cestou.

Každý vzťah je unikát, ktorý si zaslúži osobitú pozornosť, niekedy dokonca v sprevádzaní párového terapeuta. Návštevu psychológa si však nenechávajte ako poslednú možnosť. Pároví terapeuti upozorňujú na fakt, že ak prídete príliš neskoro, môžete zistiť, že z tejto pahreby už oheň jednoducho nebude...

Rozprávka o „šťastnom“ manželstve

O čom sú partnerské vzťahy? Čo je ich podstatou? Ako fungujú? Kedy vydržia naozaj navždy? Na tieto a iné vzťahové otázky dokáže dnes psychológia odpovedať pomerne presne. Roky výskumov priniesli svoje ovocie a ak naberiete odvahu a vyhľadáte „vášho“ partnerského psychoterapeuta, porozumiete niekoľkým princípom a pozadiu, na ktorom vzťahy fungujú. 

Najskôr by som však rada popísala to, ako celkom určite nefungujú. Spoločnosť živí stále niekoľko mýtov a rozprávka o „šťastnom“ manželstve je jedným z nich. Určite ste už počuli o Popoluške, ktorá stretla krásneho a bohatého princa, vzala si ho za muža, mala s ním dve deti a obaja zomreli v stovke na predávkovanie šťastím... 

Realita s týmto scenárom nemá veľa spoločného. Princ po čase zistí, že ONA nevie macoche odpustiť premárnené detstvo a začne sa oddávať nadmernému pitiu. Popoluška pochopí, že princov šarm spôsobuje viac problémov ako radosti a bohatstvo im nevydrží dlho, nakoľko ON nevie šetriť. Realitou tohto vzťahu by dnes asi nebolo „... a žili šťastne, až kým nepomreli“, ale skôr súdne konanie ohľadne neprekonateľnej rozdielnosti pováh. 

"Neurobí" vás šťastným (šťastnou)...

V každom prípade, tento príklad má poukázať na výrazne vysoké očakávanie, ktoré na vzťah máme a síce, ŽE VÁS UROBÍ ŠŤASTNÝMI. Realita ale nebýva ako v rozprávke. Najneskôr po narodení detí prechádzajú partneri obdobím extrémne výraznej nespokojnosti so vzťahom a celkom určite by sa neopísali pozitívne ladenými slovami. Inak povedané, keď čítajú Popolušku svojim potomkom, hovoria si, že ich niekto veľmi nepekne oklamal...

Či už s pomocou párovej terapie alebo bez nej, každý účastník vzťahu by mal, skôr či neskôr, akceptovať fakt, že šťastie im nezabezpečí partner, ale iba oni sami. A naopak, že partner (až na niektoré výnimky psychických ochorení a domáceho násilia) nie je pôvodcom ich nešťastia. Jedným z najväčších „aha momentov terapie“ (alebo samovydretého osobnostného rastu) býva poznanie, že bolesť, frustrácia a celé spektrum negatívnych emócií býva právoplatnou súčasťou každého živého intímneho vzťahu. 

  • ... že SPOLU jednoducho nedokážeme byť bez toho, aby sme sa občas nezranili.
  • ... že si vzájomne ukazujeme tiene, ktoré chceme pred svetom ukryť.
  • ... že hranica medzi láskou a nenávisťou býva naozaj veľmi tenká a vo vzťahoch ju prekračujeme veľmi často. 

Keď vo vzťahu zažívate frustráciu či konflikty, začnete mať pocit, že váš vzťah nie je v poriadku. Prestal totiž spĺňať zadanie: BYŤ ŠTASTNÝ. Často až pomocou terapie dokážu niektorí ľudia porozumieť tomu, že aj keď šťastie musia hľadať niekde celkom inde, ich vzťah môže raz byť naplnený, intímny, podporný, primajúci, akceptujúci atď. A že aj v tomto  smere je o čo bojovať.

Poznaj seba samého a posilni svoj vzťah

„Vždy, keď prednášam o vzťahoch, pýtam sa ľudí, čo je podľa nich tá najzásadnejšia vec ovplyvňujúca kvalitu vzťahu. Väčšina z nich hovorí o dôvere, komunikácii, sexe... Ale tá odpoveď znie – znalosť seba samého,“ hovorí párový terapeut Honza Vojtko, ktorý sa zaoberá najmä párovou a individuálnou terapiou. On, rovnako ako mnoho ďalších odborníkov, hovorí, že partneri prídu na terapiu najčastejšie s cieľom „prerobiť“ toho druhého. Radi by počuli, že ak jeden bude viac tolerantný a druhý menej žoviálny ku kolegyniam, ich vzťah bude ako predtým. Také jednoduché to však nie je. 

Na párovej terapii sa nestretnete s odpoveďami, ako by to malo byť. Čaká vás skôr množstvo otázok o tom, aké sú vaše vzájomné predstavy, pocity a túžby. Ak však odmietate poznať samého seba, odkrývať pocity, ktoré vo vás partner vyvoláva a nemáte vôľu osobnostne rásť, nie je pre vás párová terapiu správnou voľbou. V nej si totiž spoločne s terapeutom kladiete otázky na veľmi náročné témy:

Kto som? Aké mám hodnoty? Žijem podľa nich? Čo ma v živote napĺňa? Poznám svoje bolesti a zranenia, ktoré si nesiem z detstva? Ako sa mi všetky tieto veci prejavujú vo vzťahoch?

„Toto všetko sa v tých vzťahoch projektuje a je to prítomné. Môžem byť veľmi prekvapený nielen tým, čo sa to deje mne, ale aj ako je možné, že sa mi to deje s niekým, koho milujem,“ dodáva uznávaný český terapeut.

KEDY vyhľadať párového poradcu?

Heslo „prevencia je lepšia ako liečba“ sa málokedy používa v kontexte mentálneho zdravia a vzťahov, ale aj tu má prevencia svoju obrovskú opodstatnenosť. Je lepšie často ošetrovať drobné „zranenia“ vo vzťahu (ktoré si, chtiac-nechtiac, spôsobujeme všetci), ako o pár rokov neskôr „hasiť“ neveru či rozvod. Jedným z dôvodov, prečo párovú terapiu robí pomerne málo odborníkov, je frustrácia tohto povolania plynúca z faktu, že ľudia chodia do poradní príliš neskoro. Nečakajte teda dovtedy, kým si už vy dvaja nemáte čo povedať. Je síce pravda, že kto chce, cestu späť k sebe nájde. Tá cesta však môže byť veľmi dlhá a tŕnistá. 

AKO DLHO trvá párové poradenstvo?

Nakoľko vyškolení poradcovia/terapeuti postupujú podľa rôznych techník a terapeutických smerov, je to veľmi individuálne. Štandardne však môžete očakávať opakované 90-minútové stretnutia v rozmedzí jedného až dvoch týždňov. Sú však terapeuti, ktorí pracujú celkom odlišne. Majú dlhšie úvodné stretnutie (3 až 4 hodiny) a ďalšie sedenie s nimi nasleduje až o niekoľko mesiacov. Ak si vyberiete konkrétneho poradcu či terapeuta, je dôležité popýtať sa na jeho organizáciu práce a množstvo sedení. To, aby ste ako pár boli schopní uskutočniť zmenu, je potrebné dať „vzťahovému prerodu“ priestor a čas. Počet sedení môže byť od jedného sedenia až po pravidelné niekoľkoročné stretávanie. Treba si však uvedomiť, že to, koľko energie a úprimnosti do nich vnesiete, toľko zlepšení a radosti vo vzťahu budete pozorovať.

AKO si vybrať konkrétneho človeka na párovú terapiu?

Zdieľanie svojich bolestí, pocitov a výziev s ďalším človekom je veľké rozhodnutie. Vyberte si niekoho, kto vám bude osobnostne či ľudsky blízky. Vytvorenie dôverného vzťahu je v terapii nevyhnutnosťou. Ak vám štýl, prístup alebo osobnosť terapeuta po prvom stretnutí nevyhovuje, dohodnite si stretnutie s niekým iným. Možností je dnes veľa a je dôležité nájsť niekoho, kto vás vzťahovými problémami prevedie bezpečne a s prijatím.

Vedeli ste, že spokojnosť v partnerskom vzťahu je podľa výskumov jeden z najdôležitejších faktorov celkovej životnej spokojnosti vôbec?

Šťastné páry vykazujú vyššiu mieru celkovej životnej spokojnosti ako páry nešťastné. Pravdepodobne vás to vôbec neprekvapuje. Je to ale aj pádny dôvod k tomu, aby ste spokojnosť v tom vašom vzťahu začali „polievať a kypriť“. Párová terapia spokojnosť vo vzťahu dokázateľne zvyšuje. Veď vyskúšajte a presvedčte sa sami.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: