PREŠĽAPY vo výchove: Koľko KRÚŽKOV stačí?

Katarína Olejárová | 28. september 2020
Výber krúžkov

V čom ste spravili chybu pri výbere krúžkov pre deti?

Tanec, karate, gymnastiku, výtvarný krúžok, angličtinu, hru na hudobný nástroj, plávanie, ...? So začiatkom školského roka sa do hry dostáva aj široký výber krúžkov v škôlkach a školách. Čo však osloví rodičov a možno to pre nich predstavuje nesplnený sen z ich detstva, môže u ich ratolestí vyvolať nechuť, či dokonca odpor?

Ako vybrať pre dieťa zo záujmových krúžkov „to pravé orechové“ a možno v ňom vybudovať lásku k tomuto hobby na celý život?

Prečítajte si o chybách, ktoré urobili pri výbere krúžkov naše čitateľky.
Najlepšie rady sú totiž od mamičiek, ktoré si to vyskúšali na vlastnej koži...

Dcéra bola chronicky unavená

Prehnali sme to, dnes už to viem. Svoje ambície som naplno vštepila do vlastnej dcéry. Výsledkom bola v 4 rokoch gymnastika, keramický krúžok, angličtina, plávanie a po pár mesiacoch moje neurotické, unavené a stále mrzuté dieťa. Dnes už viem, že všetko s mierou.

Gymnastika sa nám neosvedčila, Emka na nej doslova trpela, nebavila ju. Angličtinu sme zatiaľ nechali len na tú v rámci škôlky, keramický krúžok je obľúbený a plávanie sme museli zrušiť pre chorobnosť. Ďalší rok určite nechám vyberať krúžky svoju dcérku, len ju usmerním, a som si istá, že vyskúšame len jeden či dva.
Čitateľka Andrea, 5-ročná dcéra Ema

baletka

Plnila som si svoje túžby

Veľmi som chcela, aby sa dcéra venovala divadlu a tancu, pretože mne to rodičia nedovolili. Vybrali mi súkromné hodiny nemčiny a klavír. A tak som dala dcérku do ZUŠ-ky na dramatický krúžok a tanec. Ju to však vôbec nebavilo, recitovať až tak dobre nevie, skôr pri tom trpí (je viac introvertka – po manželovi) a tanec viac-menej pretrpela... Po dvoch rokoch trápenia som pochopila, že som vyberala krúžky sama sebe a nie jej

Tak sme sa z jedného i druhého odhlásili a tieto prázdniny si mala premyslieť, čo by chcela skúsiť. Rozhodla sa pre výtvarný krúžok v centre voľného času a vraj by chcela skúsiť i plávanie. Uff... niečo celkom mimo mňa, ale som spokojná, verím, že to bude pre ňu pekne strávený čas a bude jej robiť radosť. A o to by hádam na krúžkoch malo ísť predovšetkým, však?
Elena z Piešťan

Bola som príliš úzkostlivá

Všetky deti v škôlke chodili do školy v prírode, na rôzne krúžky v rámci škôlky i mimo nej, len môj syn nič. Je to malý introvert, ktorého korčuľovanie absolútne neláka, navyše pri každom pokuse dať si na nohy korčule a premiestniť sa z bodu A do bodu B sa nevyhol pádom a kriku, až to úplne vzdal. Je mi jasné, že športovou cestou moje dieťa nepôjde a žiaľ, momentálne nič pre malých mysliteľov tam nie je.

Rozmýšľame, že na budúci rok skúsime aspoň angličtinu pre deti. Možno to bola moja chyba, som príliš úzkostlivá matka a pri počiatočných pokusoch môjho syna o nejaký krúžok som všade videla problém. Plávanie – určite sa utopí, keramický krúžok – ublíži si, futbal – zraní sa...   Viem, že musím začať od seba, a sľubujem sama sebe, že na budúci rok zmením uhol pohľadu a Matúška budem skôr podporovať a motivovať, ako odhovárať a držať len „pri maminej sukni“.
Čitateľka Betka, 5-ročný syn Matúš

Prehnali sme to s krúžkami

Náš syn nastúpil do 1. ročníka ZŠ, a tak sme si povedali, že ideme budovať jeho športového ducha. Vybrali sme mu ping-pong, tenis, ale aj keramický krúžok. Náš Alex bol zo začiatku zo všetkého veľmi nadšený, ale, samozrejme, chodiť na krúžky 4-krát do týždňa bolo príliš náročné.

Pre neho na čas, pre nás aj na čas, aj na financie.

Tenis sme mu objednali a zaplatili rovno 2-krát do týždňa, ping-pong rovnako. Raz do týždňa chodil na keramický krúžok. Tréneri ho v športových aktivitách veľmi chválili a hodnotili ako talentovaného, lenže u Alexa sa postupne budoval odpor. Mysleli sme si, že to musí prekonať, predsa aj vrcholoví športovci nemajú vždy náladu na tréningy, a keby nad nimi nebdela prísna ruka rodiča alebo trénera, určite by neboli tam, kde sú. Lenže toho nového, vyžadujúceho zodpovedný prístup, bolo na nášho prváčika zrazu priveľa.

Odmietal si písať domáce úlohy, odmietal chodiť do školy, chcel sa len hrať a oddychovať. Pochopili sme, že sme to asi prehnali a porozprávali sme sa s trénermi. Ping-pong sme úplne vynechali, vybral si radšej tenis, a ten sme zredukovali na 1-krát týždenne. Druhý polrok bol teda oveľa pokojnejší, naša peňaženka si tiež vydýchla a Alexko bol konečne v pohode.

Od začiatku prázdnin tvrdí, že v druhom ročníku chce len tenis, a to každý deň. Už však vieme, že netreba mať veľké oči, a tak sme rozhodnutí  dať mu ho maximálne dva dni v týždni s tým, že ak toho bude na Alexa príliš, jednoducho sa opäť vrátime k modelu tréning 1x týždenne.
Jana a náš synček Alex má 7 rokov

Vyskúšali sme všetko

Veronika bola odmalička veľmi živé dieťa. Vedeli sme, že ju musíme zamestnať, dať jej čo najviac podnetov a možností, aby nevymýšľala a nenudila sa. Mysleli sme si, že musí sama vyskúšať, čo uzná za vhodné, my ju podporíme, a nakoniec sa možno v niečom nájde.

Dnes má 13 rokov, absolvovala asi všetko, karate, tenis, hru na klavír, gitaru, spev, dramatický krúžok, hvezdársky krúžok, angličtinu v súkromnej škole, plávanie, hip-hop... Pri ničom však nevydržala. Vždy sa nadchne pre niečo nové, to staré ju omrzí, a tak sa u nás krúžky striedajú ako na bežiacom páse, rovnako aj výstroj, logistika, vybavovanie...

Myslím si, že sme od začiatku mali dcéru viesť skôr k vytrvalosti, nemali sme jej dovoliť vzdať sa pri prvom neúspechu alebo nechuti ísť na tréning či krúžok. V tomto veku, keď do hry vstupuje puberta, sa čokoľvek veľmi ťažko usmerňuje, a naše kázne o vytrvalosti, zodpovednosti a stálosti sú na smiech. Veronika má svoju hlavu, vymýšľa a skúša stále niečo nové, no a my len dúfame, že konečne nájde niečo, čo bude „to pravé“, pri čom vydrží... aj keď osobne si myslím, že tu sme tú benevolenciu a nechanie rozhodovania výlučne na našej dcére prehnali.
Liliana, dcéra Veronika (13 rokov)

Nechajte výber na deti - radí učiteľka

Som mamičkou ešte len 11-mesačnej slečny, ale rada by som prispela do vašej rubriky svojím príspevkom z pohľadu učiteľky a vedúcej niekoľkých krúžkov... Je ťažké určiť, kde sa pohybuje správna hranica pri výbere vhodného krúžku. Najjednoduchšie to majú rodičia tých detí, ktoré odmalička k niečomu špecifickému inklinujú, napr. dieťa vie kresliť, zapíšeme ho na výtvarný, je pohybovo zdatné, tak na futbalový a podobne. O niečo náročnejšie to majú ostatní rodičia a najmä vtedy, keď ide o prváčikov.

Mám skúsenosti, že sa nahlásia na 3 aj 4 krúžky naraz a postupne prestanú  niektoré navštevovať, jednoducho sa akosi vyprofilujú :-)

My učitelia to pri práci s takýmito deťmi máme náročnejšie, ale je to asi jediný spôsob, ako dieťa príde na to, ktorý krúžok by chcelo navštevovať a čo ho ozaj napĺňa. Napr. dieťa sa prihlási na výtvarný, pretože sa tam prihlásil aj jeho najlepší kamarát z triedy, ale o mesiac už na krúžok nepríde, pretože ho maľovanie neoslovilo.

Iba jedna rada pre rodičov, pretože to považujem za najväčší prešľap vo výchove, čo sa týka výberu vhodných aktivít: NIKDY NENÚŤTE DIEŤA NAVŠTEVOVAŤ TAKÝ KRÚŽOK, V KTOROM SA NECÍTI DOBRE, len preto, že je vaším nesplneným snom hrať na klavíri... Radšej citlivo vnímajte svoje dieťa a pomôžte mu zorientovať sa v dnes takom pestrom výbere rôznych aktivít, lebo do krúžku sa musí tešiť :-)
Čitateľka Janka zo Sniny

Ostala som z kola von

Marek vždy niekde liezol. Na parapet, na opierky gauča, na skrinky. Kdekoľvek mu napadlo, všade skákal, stále bol v pohybe. Celkom prirodzene sa u neho vyvinula láska k turistike a lezeniu. Manžel ho so sebou brával na lezecké steny, viedol ho týmto smerom, a ani som si neuvedomila a z nášho bytu sa stala lezecká základňa.

Všade máme skoby, na stenách úchyty, na ktorých trénujú, z jednej izby je posilňovňa. Nemáme sa kam sa pohnúť a v tomto byte som ostala v defenzíve. Je to len koníček, ale aby na turistický krúžok chodil 3-krát do týždňa tri rôzne miesta sa mi zdá prehnané. Zo začiatku som túto ich aktivitu podporovala, dnes to ľutujem.

V podstate majú svoj vlastný život a ja som sa stala kuchárkou a ženou v domácnosti, ktorá operie, všetko pobalí a pripraví, aby chlapi vzali ruksaky na plecia a zmizli z dohľadu na x dní... Túžim po dcére, ktorej by som určite vybrala buď niečo odlišné od toho, čo robí manžel, alebo niečo, čo môžeme robiť aj spolu.
Táňa K. z Martina, 7-ročný syn Marek

dieťa a maľovanie

Čo nám z toho vychádza?

  • Pozorujte svoje dieťa od narodenia, sledujte, ktoré činnosti ho bavia najviac. Ak dokáže dlhší čas kresliť či modelovať plastelínu, vyskúšajte výtvarne orientované krúžky, keď je to malé neposedné „šidlo“, ktoré sa ani na chvíľu nedokáže zastaviť, skúste nejaké pohybové aktivity, ak má rado hudbu, chytá sa na rytmus alebo sa hocikedy roztancuje, nie je nad čím premýšľať, rozvíjajte jeho vlohy na tanečnej, v speve alebo na hre na hudobný nástroj. Väčšina detí už v predškôlkarskom veku inklinuje v vybraným činnostiam, čo sa, samozrejme, ešte môže zmeniť, je to však pre vás znamenie, ktorým smerom by ste sa mali uberať pri výbere krúžkov.
  • Plňte túžby dieťaťu, nie sebe. Nie je výnimkou, že prostredníctvom dieťaťa si mnoho rodičov, hoci niekedy naozaj nevedomky, plní svoje nenaplnené túžby z detstva. Preto sa zamyslite, či hra na gitaru je v skutočnosti vašou voľbou alebo prianím vášho dieťaťa.
  • Výber nechajte na dieťa. Porozprávajte sa s ním, čo by chcelo vyskúšať a prečo. Ak vám to dovolia vaše možnosti, umožnite mu to, aj keď s jeho výberom nemusíte byť stotožnení. Čas ukáže, či sa rozhodlo správne. Ak aj nie, ešte stále je tu možnosť prehlásiť sa na iný krúžok.
  • Neprežeňte to s množstvom aktivít. Je nám jasné, že zo svojho potomka chcete vychovať malého génia, všetci však máme svoje limity. Keď mu naplánujete nejakú aktivitu na každý deň a neostane mu čas pre seba, môže to mať opačný efekt a namiesto nadšenia uňho vznikne odpor k akejkoľvek aktivite, ktorá ho predtým aj bavila. Nehovoriac o tom, že množstvo krúžkov je náročné na čas aj financie nás, rodičov. Preto je naozaj dôležité výber krúžkov dôkladne zvážiť, aby bola spokojná celá rodina

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: