Pozor! Pribúda ľudí toxikovaných rôznymi vitamínovými doplnkami

Diana Mašlejová | 26. november 2023
Pozor! Pribúda ľudí toxikovaných rôznymi vitamínovými doplnkami

Súčasná doba je priam posadnutá rôznymi výživovými doplnkami. Kombinácie vitamínov a minerálov, ktoré sa prezentujú takmer ako zázračný všeliek, však vaše telo nemusí vôbec potrebovať. Aká je pravda o našej potrebe?

Vitamínové doplnky - sú nutnosťou pre každého? 

Pokiaľ ste si všimli trend poslednej dekády, určite ste zaznamenali množstvo reklám na vitamínové produkty, ale tiež kritické hlasy zo strany odbornej verejnosti, zvlášť od lekárskej obce. Má to svoje opodstatnenie. Správna, rozmanitá a komplexná strava nám podľa výskumov dokáže zabezpečiť skutočne všetko, čo naše telo potrebuje. A to aj pri športe. 

Zásadný je však práve náš jedálniček. Ten by sa mal čo najviac približovať tzv. mediteránskej diéte, ktorá je celoživotne udržateľná. Výsledky ukazujú, že chráni pred civilizačnými ochoreniami, je prevenciou rozšírených kardiovaskulárnych ochorení a dodá telu všetky potrebné vitamíny a minerály. Zásadné je obmedziť spracované potraviny, zamerať sa na čerstvosť, dať bokom produkty z rafinovaného cukru. Mikrób v čreve, a teda prostredie, ktoré radikálne ovplyvňuje našu imunitu a celkovú psychickú i fyzickú vitalitu, nám pri stredomorskej strave poďakuje. 

Pozor! Pribúda ľudí toxikovaných rôznymi vitamínovými doplnkami

Skladba jedálnička 

Čo sa skladby jedálničku týka, prím hrá vláknina, vitamíny a minerály, ktoré organizmu dodáme vďaka vysokému podielu rastlinnej stravy, bylinkám, ovociu, zelenine, ale aj strukovinám, semenám či orechom. Ďalej je nutné pridať kvalitný extra panenský olivový olej, alebo iné zdraviu prospešné oleje.

Pokiaľ to vaše telo zvláda, užitočné sú aj fermentované potraviny. Tie v posledných rokoch ukazujú vďaka výskumom svoju skutočnú pozitívnu silu. Samozrejmosťou by mali byť aj zdravé tuky, ryby, morské plody, syry, občas aj mäso. Občas znamená raz, dvakrát do týždňa. 

Správna, rozmanitá a komplexná strava nám zabezpečí všetko, čo naše telo potrebuje – aj pri športe

Naopak, nákup čarovných vitamínov a minerálov má význam len vtedy, ak vám bol z krvného obrazu preukázaný ich nedostatok. Inak môžete telo aj zbytočne zaťažiť. Čo sa týka vitamínov, posilnenie imunity má význam vtedy, ak ju skutočne potrebujeme posilniť.

Prvou vytiahnutou zbraňou by sa však pre nás mala stať úprava jedálnička, zdravý a pravidelný pohyb – a to najmä vonku, dostatočný spánok a redukcia stresu. Práve stres je príčinou toho, že naše správne imunitné odpovede takpovediac haprujú. Vtedy môžeme pokojne do stravy zaradiť výživový doplnok – magnézium. 

Viete, že v posledných rokoch stúpol počet toxikovaných ľudí vplyvom konzumácie rôznych vitamínových doplnkov, ktoré boli neoverené, často zo zahraničia či zakúpené cez internet bez potrebných klinických výskumov? 

Sezónne potrebné vitamíny

Sú isté vitamíny a minerály, ktoré organizmus prechodne potrebuje prijať aj inak ako prirodzene. Jedným z nich je kyselina listová počas tehotenstva, keď stúpa jej spotreba. B9 má na starosť aj tvorbu červených krviniek a tvorbu DNA a RNA. Na trhu je veľké množstvo komplexných vitamínových doplnkov pre tehotné a dojčiace ženy (môžete ich pokojne užívať po porade s vaším lekárom alebo lekárnikom). 

  • V období prichádzajúcich respiračných vírusov, chrípok a prechladnutí, a najmä, keď už cítite, že na vás čosi „lezie“, je vhodné zvýšiť už spomínanú hladinu vitamínu C a pridať ešte aj zinok, stopový prvok, ktorý ovplyvňuje imunitu, funkčnosť zraku, pevnosť kostí, hladinu cukru v krvi a má ďalšie množstvo účinkov.
  • Okrem zinku je počas jesene a zimy vhodné prijímať vo forme vitamínových doplnkov aj vitamín D, známy „slnečný vitamín“, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie nášho imunitného systému. A dobré je zaradiť k nim aj selén, ktorý v kombinácii s céčkom, déčkom a zinkom zlepší imunitnú odpoveď.
  • Čo sa déčka týka, najlepšie sa vstrebáva s tukom a ešte lepšie v tekutej olejovitej forme, preto je skvelý doplnok výživy na chladné jesenné a zimné obdobia rybí tuk.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: