Dajte deťom ryby, budú múdrejšie aj pokojnejšie

Redakcia | 30. marec 2023
Dajte deťom ryby

Poniektorí z nás si ešte z detstva pamätajú, ako do nás tlačili rybí olej, vraj budeme zdravší. A že to nebolo len tak, dnes dokazujú viaceré výskumy.

Lepší spánok a vyššie IQ vďaka rybám

Štúdia Pennsylvánskej univerzity (ext. zdroj štúdia) dáva do súvisu rybu na tanieri aspoň raz týždenne s lepším spánkom, ale aj s vyšším IQ v priemere o 4 body. Viaceré štúdie ukázali na vzťah medzi omega-3, mastnými kyselinami v mnohých druhoch rýb a zlepšenou inteligenciou, ako aj omega-3 a lepším spánkom.

Výskumu sa zúčastnilo viac ako 500 detí vo veku od 9-tich do 11-tich rokov. Analýzou zozbieraných údajov sa zistilo, že deti, ktoré uviedli, že každý týždeň jedli ryby, dosiahli v testoch IQ o 4,8 bodu vyššie skóre ako tie, ktoré uviedli, že ryby konzumujú „zriedkavo“ alebo „nikdy“. Okrem toho zvýšená konzumácia rýb bola spojená s menším počtom porúch spánku, čo podľa vedcov naznačuje lepšiu celkovú kvalitu spánku.

Nedostatok spánku je spojený s problémovým správaním a to ide ruka v ruke s nižšími poznávacími schopnosťami. 

Ďalšie štúdie  (ext. zdroj štúdia) spojili pravidelnú konzumáciu omega-3 mastných kyselín tiež so zmiernením príznakov pacientov s ADHD. Tí si pochvaľovali najmä zlepšenie pozornosti, schopnosti sústredenia, ale aj pamäti. Pozitívny vplyv majú tieto tuky aj na depresívne a úzkostlivé stavy.

Rybu aspoň raz týždenne

Skvelou voľbou je losos, tuniak, halibut, ale aj pstruh, sivoň alebo zubáč. V súvislosti s morskými rybami varujú odborníci pred druhmi, ktoré môžu obsahovať väčšie množstvo ortuti. Preto sa radšej vyhnite žraločiemu mäsu, mečúňovi a makrele. A vyberajte si vždy ryby z ekologického chovu (najmä losos). Ideálne je konzumovať ryby aspoň raz až dvakrát týždenne.

Zdroj: neurosciencenews.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: