Ryby? Určite áno!

Redakcia | 7. december 2017
Ryby? Určite áno!

Nie všetky rybky sú zlaté a tri priania vám asi nesplní žiadna... Ale ak sa rozhodnete urobiť niečo pre svoje zdravie a možno vás čaká aj dovolenka pri mori – bol by hriech nezaradiť do jedálnička ryby.

Áno, áno, doteraz ste im odolávali, ale viete, že sú prospešné a aj vaše deti by ich mali konzumovať aspoň 1 až 2-krát do týždňa. Dôvodov, pre ktoré sa oplatí dať rybám v stravovaní zelenú, je veľa. Takže hurá, rybky, traste sa!

Mnohí z nás, ktorí sme v detstve nechodili každoročne na dovolenku k moru, nemali dedka ani otca rybára a nebývali kdesi pri rybníkoch, máme k rybám averziu. „Dovolíme im“ vplávať do nášho jedálnička maximálne dva-trikrát do roka – na Vianoce v podobe vyprážaného kapra či filé a občas cez rok, keď sa už všetkého prejeme a dostaneme chuť na majonézový rybací šalát.

Ryby sú dôležitou súčasťou jedálneho lístka

A robíme chybu. Viete prečo sú počty diagnostikovaných onkologických ochorení (najmä pažeráka, hrubého čreva a konečníka) v prímorských krajinách takmer neznáme, na rozdiel od Slovenska a iných krajín Európy?

Áno, môže za to aj strava, množstvo skonzumovaného ovocia, zeleniny, ale najmä rýb a morských živočíchov. Eskimáci sú ďalšími, ktorým sa onkologické, ale i iné civilizačné ochorenia vyhýbajú. Je isté, že množstvo skonzumovaných rýb, ktoré je u Eskimákov jedno z najväčších na svete, má na tom tiež svoj podiel.

Delikátne recepty z CVIKLY
Prečítajte si tiež:

Delikátne recepty z CVIKLY

Ryby – ukrývajú viac, ako predpokladáme

Rôzne tráviace ťažkosti, množstvo alergií, nízka obranyschopnosť, u veľkej skupiny detí poruchy pozornosti, hyperaktivita... Nie, nemožno pred tým zatvárať oči.

Slováci sa v globále nemôžu považovať za zdravý národ. To, že faktorov zodpovedných za tento stav je veľa, popierať netreba. Ale opäť sa vráťme k strave. Ak sú národy, ktoré vo zvýšenej miere konzumujú ryby a plody mora, zdravšie, ale i vitálnejšie a štíhlejšie, prečo ich nenasledovať?
Ryby sú hodnotnou a výživnou potravinou
. V závislosti od druhu a od toho, či sú sladkovodné alebo morské, majú vysoký obsah kvalitných bielkovín, jódu, fosforu, vápnika a železa, ale i vitamínov, najmä A a D.

Pre koho sú ryby vhodné?

Takmer pre všetkých – až na jednu výnimku – niektorí ľudia môžu mať na ryby alergiu, čo potvrdí test u alergiológa.

Stop vám dajú i vtedy, ak by vám lekár potvrdil hypertyerózu – teda zvýšenú činnosť štítnej žľazy. Mať však ryby na tanieri sa oplatí všetkým, ktorí majú srdcovo-cievne ochorenia, kožné choroby (najmä psoriázu), ďalej tým, ktorí majú zníženú funkciu štítnej žľazy (ryby sú bohatým zdrojom jódu) a tiež by mali hrať prím v jedálničku detí, pretože priaznivo podporujú fungovanie imunitného systému a vývoj mozgu i zraku.

Dnes už väčšina neurológov, ale aj psychológov a špeciálnych pedagógov odporúča rodičom detí, ktoré majú ťažkosti s pozornosťou, sú hyperaktívne, či majú poruchy učenia, užívať doplnky, ktoré obsahujú výťažky z rýb v podobe oleja alebo kapsúl, práve pre vysoký obsah omega-3 mastných kyselín, ktorých najvyšší podiel je práve v rybách.

Tieto kyseliny prenikajú do buniek, štartujú protizápalové procesy, pôsobia pri cirkulácii krvi, pri procesoch zapamätávania si a učenia sa, podporujú činnosť nervovej sústavy. 

Všetko o konzumácii rýb

  • Ideálne je konzumovať ryby 1 – 2-krát do týždňa.
  • Vhodnejšie sú v podobe teplého pokrmu než studené.
  • Uprednostnite ryby sladkovodné a z morských tie, u ktorých je nižšie riziko škodlivých látok – treska, losos, pstruh, makrely, pangasius... (+ krevety, mušle).
  • Vyhýbať sa treba pokrmom z mečúňa, žraloka a Makrely kráľovskej, ktoré žijú v moriach, kde sa vyskytuje najviac škodlivín (napr. z ropných tankerov ap.).
  • Do jedálnička najmenších sa ryby majú opatrne zavádzať po 1,5 roku života. (V rodinách, kde sa vyskytli alergie, treba zavedenie rýb konzultovať s pediatrom.)
  • Ryby v konzervách nie sú pre malé deti vhodné.
  • Pred konzumáciou vždy skontrolujte, či ste vybrali všetky kosti, až tak dovoľte dieťaťu pokrm jesť.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: