Dobré jedlo, šťastná rodina

Marika Koscelníková | 27. júl 2017
Dobré jedlo, šťastná rodina

Jedlo nie je len spôsob, ako naplniť svoju základnú  potrebu. Spoločné stolovanie je rituál, ktorý prináša radosť.

Vedeli to už naše staré mamy. Odjakživa bolo dobré jedlo súčasťou pokojného rodinného života. Predstavuje istotu, pohodu, hojnosť a aj lásku. Tej potrebuje ten, kto jedlo pripravuje najviac. Pridať štipku lásky do rodinnej večere je totiž tým najdelikátnejším korením.

Varíme s deťmi alebo od akého veku môžu deti pomáhať v kuchyni?

Za spoločným stolom

Ľahko sa o tom hovorí, ťažšie sa zrealizuje. Predstava spoločnej rodinnej večere alebo obeda zostáva často len ideálom. Najmä počas pracovného týždňa je rodina vyťažená. Bežná realita je taká, že rodičia aj deti sa cez deň prestravujú v jedálňach a na večeru si každý zobne na čo má chuť. V lepšom prípade mamina vykúzli dobré jedlo z toho, čo dala chladnička,  horšom zafunguje donášková služba. Iste, deťom pizza chutí viac ako domáca večera, ale nechajte ju len ako rezervu pre prípad núdze.

Čítajte: Stolovanie najmenších - devíza do života

Nie každá mama je skvelá kuchárka. Nutnosť zaplniť hladné brušká nielen detí, ale aj partnera, však prinúti aj tú najzarytejšiu odporkyňu státia za sporákom navariť. Netvrdíme, že domáca pohoda závisí od toho, čo máte na tanieri, ale keď sú naplnené potreby (hlad), nastane spokojnosť. Vyhovieť chutiam všetkých členov rodiny, nie je také jednoduché. Na prvom mieste zostávajú stále deti. Čo majú radi a čo im naopak až tak nechutí, to by ste mali mať zmapované. Ale pozor! Aj za stolom dbajte na disciplínu. Spoločná večera je posvätná. Keď dieťa bojuje s fašírkami, musí zjesť aspoň prílohu.

Spoločné rodinné stolovanie

Spoločné večere odporúčajú psychológovia tak často, ako je to možné. Majú aj iný význam ako len zaplniť hladné bruchá. Vedú k posilneniu rodiny a podporujú rozvoj detí. V rodine sa vykonávaním spoločnej činnosti (navyše takej príjemnej ako je jedenie) vytvára pocit spolupatričnosti. Deti sa učia pravidelnosti v stravovaní, výberu potravín, uprednostnením doma pripravenej stravy.  Nielen oni sa učia disciplíne za spoločným stolom, ale aj dospelí. Každý rodič (otcov nevynímajúc) sa snaží uvariť dobre a zdravo. Namiesto klobásy z mrazničky, na ktorú ma tatino chuť, vykúzli  radšej fantastický hrachový prívarok. Rodičia by mali aj za stolom pôsobiť ako pozitívny vzor. Čo sa týka stolovania, spôsobu konzumácie, ale aj správania sa pri jedle.

Zaujme vás: Deti a rituály

Od koho iného by sa mali deti naučiť správne sedieť, držať príbor a utrieť si mastné ústa, ak nie od svojich rodičov, s ktorými trávia pri jedle spoločný čas. Zabudnite na televízor a  čítanie novín medzi sústami.  Práve za jedným stolom sa majú šancu porozprávať všetci so všetkými. Môžete pokojne prebrať spoločnú dovolenku, diskutovať o narodeninových darčekoch a iných plánoch. V rodinách, kde si každý sám niečo vytiahne z chladničky a potom si ide po svojom, niečo nie je v poriadku. Spoločná komunikácia členov rodiny pri spoločnom stole je signálom, že rodina funguje. Že si dokáže na seba urobiť čas a že jej členom na sebe záleží.

TIP: Neviete čo variť na obed deťom, aké pohostenie pripraviť pre hostí, čo na večeru s kamarátmi?  V rubrike Recepty na našej stránke nájdete skvelé inšpirácie.

Jedlo ako príjemný rituál

Stanovte si čas spoločného jedenia ako rituál. Môžete ho prispôsobovať potrebám a rozvrhu  jednotlivých členov (krúžky u detí, a podobne). Ak si na spoločnú večeru nájdete v týždni len jeden dva večery, snažte sa, aby sa zachovali aspoň tie. Dajte vedieť všetkým členom rodiny, že na tom trváte. Do prípravy jedla ich skúste zapojiť. Raz môže uvariť partner, raz vy. Snažte sa spoločný rodinný večer spríjemniť najviac, ako sa dá. Odložte starosti, ktoré ste si priniesli z práce a venujte sa tomu, čo sa deje vo vašej rodine. Nerozoberajte háklivé a ťažké témy, ktoré môžu vyvolať hádky. Nekomunikujte len s partnerom o spoločných známych, prípadne o práci. Nájdite si témy, do ktorých  sa môžu zapojiť všetci. Konverzujte ľahko a o tom, aký mal kto deň, čo príjemné ste zažili a podobne. Nemusíte vyzerať ako vysmiata rodinka z reklamy, stačí, ak sa dobre najete a strávite čas s tými, ktorých máte radi.

TIP: Skúste netradičnú dobrotu pre malých i veľkých. Slivková čokoláda si vás získa.

Poznáte to? (Ne)jedenie alebo Keď ani najlepší kuchár na svete vášmu drobcovi neulahodí

Jedlo nie je len spôsob, ako naplniť svoju základnú  potrebu. Je to rituál, ktorý prináša radosť. Je spôsobom, ktorým si môžeme uctiť toho druhého, je potešením pre naše zmysly a v neposlednom rade jedlo spája ľudí, ktorí si ho vychutnávajú. Jedlo chutí, vonia, zasýti, navodzuje príjemné pocity. Vždy bolo a je súčasťou všetkého dôležitého, čo sa deje v ľudskom živote. Hostíme sa, keď na svet príde dieťa, pri oslavách jeho i našich narodenín, pri vstupe do manželstva a napokon aj pri smútočnej rozlúčke.

Rituál prípravy jedla je čarovný

Musíte ho vymyslieť, potom zohnať všetky ingrediencie, musíte si nájsť čas na jeho prípravu. Mať chuť uvariť ho najlepšie ako viete a myslieť na toho, kto ho bude jesť. Dohliadnuť na to, aby sa všetko uvarilo správne. Prestrieť stôl, naservírovať a sledovať ako, a či chutí. Do každého jedla, ktoré pripravujete dávate aj kus energie, s ktorou varíte. Aj vaša nálada je ingrediencia. Preto babičkine buchty tak chutili, lebo sa  s cestom maznala. Chlieb či koláč pred tým, ako ho dala do pece, prežehnala. Naši starkí si jedlo vážili. Nevyhadzovali zvyšky a  neplytvali ním.   

Nech už bol otcom chorôb ktokoľvek, matkou bola určite zlá strava. Jedlo udržiava telo i dušu pohromade. Nech je aj tým, čo drží vašu rodinu v spokojnosti. 

Kým sú deti malé, je vo vašich rukách, čím nakŕmite ich brušká. Stravovacie návyky, ktoré im vštepíte v detstve, sa s nimi budú ťahať celý život, vrátane tých nesprávnych. Dobrý vzťah k jedlu si dieťa vybuduje hlavne na základe toho, čo vidí u svojich rodičov. Ak mamina neustále drží diétu, jedlo sa mu môže neskôr stať strašiakom nadbytočných kíl. Neurobte z jedla strašiaka, ale príjemnú každodennú záležitosť. Skúšajte nové chute, experimentujte v kuchyni a vychutnávajte si jeho pôžitky. Snažte sa variť z kvalitných potravín, lebo všetko čo do tela dáte, vám telo aj vráti v podobe celkovej energie a chuti do života. 

Prečítajte si aj:

Keď je jedlo problémom
Nechce vaše dieťa jesť?
Stravovanie v škôlkach

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: