Byť mamou je... náročné. Starať sa o domácnosť je ako čistiť si zuby a zároveň jesť keksík

Eva Valentíny | 19. apríl 2024
Byť mamou je... náročné. Starať sa o domácnosť, je ako čistiť si zuby a zároveň jesť keksík

Aj vy ste dosiahli dokonalosť v tom, ako obliecť dve kričiace deti, nakúpiť s nimi na týždeň, navariť a upiecť koláč pre návštevu, ale keď vás niekto pošle oddychovať, otvárate „gúgl“, aby ste si dohľadali, ako sa to presne robí?

Aj vy sa na seba pozeráte do zrkadla a vravíte si, že keby vás dnes stretla spolužiačka zo strednej, asi by vás nespoznala alebo ešte horšie, podrástla by pýchou, že ona si aspoň stíha farbiť šediny a nenosí okydanú vyťahanú mikinu? 

Ak ste sa s predchádzajúcimi riadkami aspoň trošku stotožnili, znamená to, že ste vo svojom živote zabudli na jednu veľmi dôležitú osobu – a tou ste VY sama. Chceli by ste niečo zmeniť, ale už ani presne neviete čo. Zaradili ste automat, ktorý vás vedie cestou života a zabudli ste, že aj vy ste mali kedysi sny – nielen tie o deťoch a manželovi. Ale aj o tom, čo pohladí vašu dušu, keď ostanete sama a to, z čoho čerpať, keď je treba ostatných podržať. 

Dámy, namaľujte si pery najsýtejším rúžom, aký doma nájdete a privítajte vo svojom živote ZMENU.

Mamy, vysnívajte si samu seba

Skúste na chvíľočku zavrieť oči a naozaj úprimne sa samej seba opýtať, čo by ste chceli aktuálne vo svojom živote zmeniť. Buďte k sebe úprimná a vôbec pri tom nebuďte skromná. Snívať sa má predsa megalomansky! Som si istá, že každá tretia mama na materskej povie, že by chcela schudnúť svoje tehotenské kilá. Ale je to naozaj tak? Cítite sa s kilami navyše nepohodlne alebo si to len navrávate, lebo si do vás zakaždým štuchne manžel a okolie? Toto je vaša chvíľa... Povedzte to a neklaďte si žiadne obmedzenia. Bude fajn, ak si to, čo vám napadlo, aj napíšete, pretože VŠETKO, o čom snívate, má svoj dôvod. Človeku nenapadne nič len tak.

Takže, či už chcete prestať jesť sladkosti, vstávať ráno o hodinu skôr (ako Kate Middleton, aby ste si dali svoj ranný čaj v pokoji sama so sebou), prestať kašľať na svoj výzor alebo zabehnúť na budúci rok Košický maratón, je najvyšší čas si uvedomiť, že TERAZ je ten čas, kedy sa chcete zmeniť. Napíšte si na papier 2 až 4 veci, ktoré by ste chceli dosiahnuť v krátkom čase (to znamená najbližších 6 mesiacov). Ak vám napadlo viac vecí, zapíšte si ich, ale zoraďte si ich podľa poradia, budete sa im venovať postupne.

Prečo sa (z)meniť?

Áno, dokázali ste veľa – porodili ste dieťa a vaše telo sa vrátilo do normálu. Všetci sú najedení, oblečení a – aspoň naoko –  spokojní. Ale ste spokojná aj vy? Ľudia majú schopnosť vnímať, čo by v živote chceli urobiť a zmeniť, ale zároveň sú geniálni aj v tom, ako to neurobiť a neustále posúvajú to, čo by chceli. 

  • Chcú vziať svoje deti do prírody, ale až keď bude lepšie počasie.
  • Chcú schudnúť, ale až keď bude veľká zľava v ročnom členstve do fitka.
  • Chcú viac cestovať, ale až keď im deti odrastú.
  • Chcú naozaj žiť, ale nikdy to neurobia. Odkladajú dôležité veci týždne, mesiace, roky ...až to nikdy neuskutočnia. 

Neodkladajte to na neskôr, ale urobte to hneď. Ak úplne odsuniete svoje JA kvôli svojim ratolestiam, môže sa stať, že najbližšie, kedy sa zastavíte, budete na ich stužkovej a budete sa samy  seba pýtať, kam zmizli vaše najlepšie roky. 

Aj vy žijete vo svete, kde nikto nemá čas?

Ja viem – byť mamou je... náročné. Starať sa o domácnosť je, ako čistiť si zuby a zároveň jesť keksík. Zdá sa, že kôš na bielizeň je bezodný, vaša chladnička stále prázdna a deti neustále potrebujú vašu pozornosť. Trápi nás to všetkých – kde vziať čas? Počuli ste však už o tom, že žiadna z úspešných žien nemala návyk zapnúť si po náročnom dni televízor? Všetky úspešné matky vstávajú o hodinu skôr alebo pracujú dlho do noci, aby sa stihli venovať aj svojmu ja. Povedzme si však úprimne, nie všetky máme v sebe dostatok sebadisciplíny a energie na to, aby sme si vo víre dňa kradli čas pre seba. Urobme to teda inak! 

Čo z toho, čo robíte, najviac neznášate? 

Nemáte rady žehlenie košieľ? Nájdite si pani na žehlenie. Ide vás poraziť z toho, ako stojíte 20 minút denne pri pokladni pre zastúp ľudí? Vyskúšajte donášku potravín domov. Ak nemáte financie nazvyš, dohodnite sa so susedou, že sa budete striedať 2-krát týždenne v starostlivosti o deti, a ona i vy získate čas pre seba. Dohodnite sa s manželom, že potrebujete čas pre seba a uvidíte, že keď uvidí zmenu vo vašom vnútri, neoľutuje rozhodnutie „pustiť vás niekam“.

Mimochodom, on sám tú zmenu pravdepodobne najviac ocení. Pamätáte si ešte, ako ste sa chystali na rande s ním? Dokonale upravená, výborne naladená, usmiata a krásna. Čo z toho ste dnes? Prebdené noci nezakryjete len tak, ale minimálna úprava vášho zovňajšku pohladí aj vaše vnútro. A jeho tiež. Potom mu už nebudete vyčítať, že sa obzerá za inými. 

Každá zmena bolí

Padla vaša najobľúbenejšia výhovorka. Môžete začať! Chcem vás však upozorniť na jednu veľmi dôležitú vec – každá zmena bolí. My, ľudia sme sa totiž naučili žiť ako polospiace automaty. Robíme všetko dookola. Vstaneme, vypijeme kávu, rýchlo sa naraňajkujeme, rýchlo odpracujeme svoju osemhodinovú šichtu, rýchlo nakúpime a ani nevieme ako ...opäť vstávame. Viete odpovedať na to, prečo tú rannú kávu vlastne pijete? Čo vám dáva?

Skúste zajtra urobiť malú zmenu vo vašom živote a obmeňte nejakú maličkosť z vašich ranných rituálov. Okrem toho, že raňajky neabsolvujete v rýchlom móde, potrénujete si aj váš mozog. Zmena zabehnutých rituálov totiž trénuje vašu ochabnutú šedú mozgovú kôru. Skúste vločky namiesto rožka s maslom, čaj namiesto kávy, zmeňte svoje miesto pri stole, nechoďte do škôlky autom, ale peši. Možno si pri tom uvedomíte, že dnešok je špeciálny a vy aj vaša rodina si zaslúžite prežiť ho naplno.

Viete, v čom spočíva šťastie človeka? 

V tom, že to, čo robí aj miluje. Všetko, čo robí, miluje! Vašou prácou je poväčšine staranie sa o deti a domácnosť. Milujete ju? Ak je odpoveď záporná, zmeňte to. Zoberte vašu najmladšiu ratolesť a bežte s ňou do galérie. Prestaňte dookola upratovať. Navštívte svoju kamarátku alebo sa stretnite v parku a spravte si piknik. Garantujem vám, že to, že ste doma neupratali, si takmer nikto nevšimne. Alebo si 2-krát do týždňa zožeňte študentku a robte čokoľvek, čo chcete. Prečo? Pretože vaša povinnosť k osobnostnému rastu sa neskončila tým, že ste sa stali matkou. Práve naopak – musíte vašim deťom predať to najlepšie zo seba a to dokážete iba vtedy, ak sa budete naďalej realizovať aj vy ako osoba. 

Byť mamou je... náročné. Starať sa o domácnosť, je ako čistiť si zuby a zároveň jesť keksík

Prehra je súčasťou hry

Nech máte pred sebou akýkoľvek cieľ, časom zistíte, že zmena je proces a aj v rámci nej sa veľa vecí mení. Budete mať dobré a zlé dni. Tie, kedy zabehnete 8 kilometrov ako nič a tie, kedy nevládzete ani vstať z postele. Poznáte to! Niekedy vyupratujete celý byt, pozavárate na celú zimu, poviete manželovi, že má voľno a o deti sa dnes staráte sama a tie, keď sa neveriaco pozeráte na ten neuveriteľný bordel na kuchynskej linke a vlastne aj všade naokolo a jediné, čo vám napadne, je strčiť hlavu do piesku a ostať tam... Asi tak navždy. Nech máte dnes akýkoľvek deň, on prejde. Dnes sa vám môže zdať, že to nedokážete a nemá to zmysel. Rešpektujte svoje pocity a nálady, ale ostaňte pozitívna a povedzte si, že aj zajtra je deň. Netlačte na pílu a nebuďte na seba príliš prísna. Usmejte sa, pokojne aj zhrešte v akomkoľvek zmysle a potom choďte ďalej a neobzerajte sa! Čaká vás cieľ a vy ho, paradoxne, práve vtedy máte takmer na dosah ruky.

Byť mamou je... náročné

Drahé mamy, nech máte koľkokoľvek detí a akokoľvek veľa povinností, dávajte si pozor, aby ste sa nestali „len mamou“. Potrebuje vás svet tam vonku, tak sa pred ním počas materskej dovolenky alebo života s malými deťmi neuzavrite. Učte sa od svojich malých detí a objavujte svet. Zmeňte sa na tú, ktorou chcete byť alebo ešte lepšie – staňte sa tou najlepšou verziou seba samej.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: