Vyhorené mamy: Pozor na tieto varovné príznaky

Mgr. Eva Valentíny | 31. január 2023
Vyhorené mamy: Syndróm vyhorenia

Matky zabúdajú na plnenie svojich základných potrieb niekoľko týždňov, mesiacov, či rokov.

Vyhorenie: VAROVNÉ PRÍZNAKY, že síce horíte, ale ste na hrane

Aj napĺňanie základných potrieb je boj

Nie, nehovorím o období, keď si priveziete bábätko z pôrodnice a zabudli vám k nemu pribaliť manuál. Toto obdobie treba v zásade naozaj len prežiť. Obdobia výpadku starostlivosti o seba (dostatku spánku, zdravej výživy či úpravy výzoru) sa objavujú aj neskôr a bývajú znakom, že vaše zdroje sú na hrane. Uprednostňovanie starostlivosti o deti na úkor tej našej máme v popise práce. Ak však spozorujete, že „si nemáte ani kedy umyť vlasy“ a plnohodnotný spánok znie ako vzdialený sen, prekopte svoj denný program, skráťte zoznam povinností a ak treba, požiadajte o pomoc partnera či okolie.

Máte pocit, že vo všetkom zlyhávate

Mnohé z nás počúvajú vnútorný hlas, ktorý im našepkáva „Nie som dosť dobrá. Všetko sa pokašlalo. Vo všetkom zlyhávam. Som otrasná matka.“ Môže to byť rozhovor, ktorý sme viedli sami so sebou, keď sme boli deťmi a výsledok vzorcov, ktoré sme rokmi zveľaďovali. V zlom období vás však tento hlások dokáže prekričať a vy máte pocit neustáleho zlyhávania. Skúste vedome stopnúť mentora vo vašej hlave a nekritizovať sa za to, že vaše deti pozerali viac televíziu alebo ste nenavarili zdravú večeru. Ak sa bičujete vnútornými výčitkami pričasto, môže to byť znak, že ste na hrane a treba si dopriať viac pozitívnych afirmácií, pochvál, čohokoľvek, z čoho vám bude príjemnejšie a lepšie.

syndróm vyhorenia u mám

Cítite sa izolovaná

Ak by som mala poradiť mamičkám len jednu vec, poradila by som im stretávať sa so svojimi priateľkami čo najčastejšie. Dokázateľne veľké množstvo psychických problémov spôsobuje v dnešnej dobe samota a izolácia. Čerstvé mamičky sa dnes po návrate z pôrodníc stiahnu do svojich vlastných bublín a tvoria si novú komunitu matiek vo svojom okolí. To však spôsobí rozpad pôvodných priateľstiev a zmenu hĺbky fungujúcich vzťahov. Neoberajte sa o spoločnosť kamošky, s ktorou si môžete pofrflať na manžela a zároveň zaspomínať na frajera z prvej triedy. Ženy si odjakživa potrebovali odplakať vytrpené v náručí iných žien. Ak si to dlhodobo nedoprajeme, naša duša bude strádať. Taký je zákon ženských kruhov, ktorý nezmení ani izolovaný materinský život v 12-poschodovom paneláku mestskej džungle.

Zdá sa vám, že všetko má top prioritu

V skutočnosti je veľmi málo vecí, ktoré naozaj musíte. Ak sa pristihnete pri tom, že váš TO DO list nemá konca, neustále nestíhate (a pritom nič nedokončíte), bežíte z jednej aktivity do druhej a nikdy nemáte oddychu, zastavte sa. Aj to je znak, že niečo nie je v poriadku. Život naozaj nemusí byť naháňačka. Ak ste z neho nadobudli ten pocit, naordinujte si dávky malých radostí, ktoré urobíte nie preto, že musíte, ale preto, že chcete.

Ste neustále podráždená, unavená a mrzutá

„Keď ty na tie deti tak kričíš“. Aj takto by mohlo znieť zhrnutie môjho najhoršieho rodičovského nezvládania v časoch, keď som riešila batoľa, ADHD a separačnú úzkosť v rovnakom rozhodujúcom období. Neuvedomovala som si, že som neustále podráždená, namosúrená, urážlivá a verbálne agresívna –  až kým nepadla táto pamätná veta z úst mojej tety. Vtedy som si uvedomila, že som na hrane a ja vlastne kričím o pomoc. Odvtedy si dávam pozor na vlastný zvýšený hlas a uvedená teta k nám chodí na výpomoc v časoch, keď potrebujem „odísť“. Veľa vám napovie aj vaše telo. Akákoľvek strnulosť, stuhnutosť, či bolesť môže byť znakom preťaženia.

Nemáte žiadne hobby

Ide v podstate o zákon zachovania energie. To, čo vydáte, musíte prijať – nielen vo fyzickom, ale aj psychickom, emocionálnom a spirituálnom zmysle. Ak ste spozorovali, že ste prestali robiť činnosti, ktoré vám robili radosť, skúste sa k nim opäť vrátiť. Ak je to možné, vyhraďte si čas pre seba, čo najpravidelnejšie.  

Vie o tom svoje aj trojnásobná mama Lucia, ktorá odmietla hrať rolu vyčerpanej mamy v domácnosti a presadila si čas len pre seba: „Stanovila som si presne určený čas pre mňa samu, ktorý dodržiavame všetci – manžel, deti a aj ja. Dvakrát do týždňa cvičím; teraz online, z domu. Od marca som si pravidelnosťou dala do poriadku diastázu po troch deťoch. Dvakrát týždenne mám ráno predtým, než manžel odíde do práce, online angličtinu. Myslím si, že ma zachraňuje a silu dáva práve tá pravidelnosť. Že sa tých vecí nevzdávam, naopak, doprajem si ich pravidelne, hoci občas len nakrátko.“

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: