Do života vstúpilo dieťa - ako si udržať staré priateľstvá?

Redakcia | 9. november 2022
Narodilo sa nám dieťa - ako si udržať staré priateľstvá

Aj v zmenenej životnej situácii môžu rodičia urobiť niečo, aby si zachovali už jestvujúce priateľstvá.

Ako nestratiť starých priateľov po narodení dieťaťa?

  • Aj keď spontánnosti už odzvonilo, môžete si čas pre svojich priateľov naplánovať – a to najlepšie pomocou kalendára. Potom budú vaši priatelia vedieť, kedy s vami môžu počítať. Nezabúdajte pritom však ani na čas vo dvojici!
  • Niekoľko aktivít s priateľmi si naplánujte aj bez dieťaťa. Nie každý totiž zvládne baviť sa a byť zároveň „okupovaný“ detským plačom. Vaši priatelia budú nervózni a vy tiež.
  • Pozor na témy rozhovorov! Aj keď je vaše bábätko u vás doma momentálne téma č. 1, dobre si ustriehnite hranicu, koľko na túto tému rozprávať s priateľmi. Vašich priateľov môžu reči o podrobnostiach života s bábätkom nudiť a aj vám padne dobre pohovoriť si raz za čas aj o niečom inom, než o pokakaných plienkach a príprave detských pokrmov.
  • Nenechajte sa pritlačiť k múru. Keď máte priateľov s vlastným dieťaťom, dochádza často ku konkurenčnému boju. Bábätko vašej priateľky vie už loziť, chodiť, rozprávať alebo spievať? Dostalo zmluvu na výrobu reklamy alebo riaditeľskú pochvalu skôr ako vaše dieťa? Závidíte jej a lezie vám to na nervy? Nezúčastňujte sa takéhoto konkurenčného boja – pre vás je vaše dieťa najlepšie.

Priateľské vzťahy môžu po narodení bábätka ochladnúť

Priatelia sú dôležití, a to počas všetkých životných období. Napriek tomu musíte akceptovať, že niektoré priateľstvá zmenenú životnú situáciu neprežijú. V takomto prípade by ste mali nechať svojich priateľov ísť vlastnou cestou. Možno tieto kontakty nanovo rozkvitnú vtedy, keď práve títo priatelia, ktorí teraz reagujú bez náznaku pochopenia, budú mať vlastné deti.

ANKETA: ako je to s vašimi priateľstvami po narodení bábätka?

"U nás je to tak, že môj muž má väčšiu potrebu chodiť niekam večer von ako ja – minimálne 1x do týždňa na futbal a potom do krčmy. Mne to ale nevadí. Z času na čas si aj ja zájdem do kina a 1x do mesiaca máme „dámsku jazdu“. Von teda chodíme väčšinou oddelene, lebo vždy jeden z nás zostáva s chlapcami. Ak aj ideme niekam spolu, potom sme najneskôr do 23.00 doma. Momentálne sú deti na prvom mieste a keby som bola neustále nevyspatá, liezlo by mi to na nervy. Všetci naši spoloční priatelia sú bezdetní, hoci majú 30 a viac rokov. Je to škoda, lebo takto sa veľakrát stávame outsidermi." (Helena, chlapci 3 a 20 mesiacov)

"Musím povedať, že z nášho niekdajšieho okruhu priateľov už nezostal nikto. Všetci sme sa rozišli, lebo s deťmi je človek neflexibilný. Zato máme teraz nových priateľov – s deťmi, a klape nám to lepšie. 1-2x za rok idem niekam von – bez dcéry, to mi osobne stačí. Okrem toho nechcem zaťažovať mamu ani svokru opatrovaním malej." (Andrea, dcérka Miška – 1 rok)

"Ja mám „starých“ priateľov stále. Moja najlepšia kamarátka je mojim deťom krstná mama, druhá má už tiež dieťa a mám ešte jednu, ktorá je zamestnaná (deti nemá), a napriek tomu si vždy máme čo povedať. Asi som mala na kamarátstva šťastie." (Jana, deti 10 mesiacov a 2 roky)

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: