Tehotenské kilá: TAKTO sa ich zbavíte

Marika Koscelníková | 21. september 2018

Máte na sebe stále „zvyšky“ deväťmesačného očakávania svojho potomka? Obliecť si obľúbené „slimky“ na prechádzku mestom je pre vás len zbožným želaním (stále využívate tehotenské nohavice)? No a čo?!

Je síce ťažké zmieriť sa s faktom, že známa, ktorá s vami ležala v pôrodnici, vyzerá tip-top a vy sa s veľkou dávkou kreativity snažíte vytiahnuť každý deň zo skrine to, čo vás urobí štíhlejšou.

Každá z nás je iná, naše telá nie sú rovnaké

Pod tlakom médií, v ktorých sa celebritné mamičky predbiehajú v receptoch ako najľahšie schudnúť po pôrode, cítite, že už by ste aj mali niečo s „tým“ urobiť, ale čo?

 Tajné odsávanie tuku, osobný tréner, výživový poradca, dobrá genetika a podobné vymoženosti známych tvári sú pre vás nedosiahnuteľné. Na pravidelné cvičenie nemáte čas, ani priestor, ani chuť. Na druhej strane jesť vám chutí tak veľmi, že tá chuť prehluší výčitky.

Napriek tomu, že dojčíte, kilá idú nahor, nie dole. Dvojhodinové prechádzky s drobcom sú síce pre neho dobré, ale vám akurát zvýšia apetít. Kde sa stala chyba?

Začnime od Adama. Od dvoch čiarok na tehotenskom teste

Od tejto chvíle cítite, že sa niečo začne meniť. A ono sa aj začne. Najprv veľmi pomaly a nenápadne, neskôr skokom. Vaša váha. Vaše prsia. Boky. Brucho. Pleť. Nálady. Pocity. Chute. Budete mamou.

Sú ženy, ktoré od prvej chvíle dávajú pozor nato čo jedia, s cieľom udržať si zdravú váhu a peknú postavu. Cvičenie pre tehuľky, jedálniček pre tehuľky, vitamíny. Potom sú dámy, pre ktoré je zistenie, že sú tehotné, dobrou príležitosťou dať si na tanier to, čo si doteraz odopierali. Vyprážaný syr, hranolky, pizza, šišky, všetko sa dá ospravedlniť tým malým človekom, ktorý rastie v brušku.

Samé pred sebou dokážu obhájiť svoj jedálniček jednoduchým: som tehotná, môžem.
Nikto mi kilá nebude vyčítať. To sú tie tehotenské chute.

Koľko pribrať počas tehotenstva?

Počet kilogramov, ktoré by ste mali pribrať v tehotenstve, je vec, o ktorú sa sporia aj odborníci. Všeobecne sa však dá zdravý váhový prírastok určiť z výšky, váhy a telesnej konštitúcie. Váš Body Mass Index (BMI), vám môže slúžiť ako návod.

Vo všeobecnosti platí zásada, že počas ťarchavosti by sa hmotnosť ženy mala zvýšiť približne o 20%. Prírastok hmotnosti by sa teda  v normálnom a bežnom tehotenstve mal pohybovať v rozmedzí medzi deviatimi až dvanástimi kilogramami.

 U ženy s nižšou hmotnosťou by mal byť prírastok hmotnosti v tehotenstve vyšší, naopak u obéznejšej by mal byť prírastok nižší. Pozrite si tabuľku, ktorá zobrazuje, kde a v akom množstve sa ku koncu tehotenstva nabrané kilogramy nachádzajú.

Čo s kilami po pôrode?

Potom príde „deň D“. Privediete na svet nového tvora a čakáte, že pôrod vám vráti späť aj vašu pôvodnú váhu. Môže, aj nemusí. Niektoré odchádzajú už z pôrodnice ako babenky z časopisu, iné si pomáhajú tehotenským oblečením aj pár rokov po pôrode. Približne dvadsať percent žien sa váhy nabranej počas tehotenstva nevie zbaviť. Môže to trvať pár týždňov, mesiacov, rokov.

Záleží nielen od toho, ako sa vaše telo opäť hormonálne dá do poriadku. Ste v poriadku po zdravotnej stránke? Ste na dieťa a starostlivosť o neho sama? Nemáte čas na pravidelnú stravu nie to ešte cvičenie? Dojedáte detské kašičky a detské piškótky?  Zajedáte po večeroch svoje malé materské zlyhania pri výchove malých detí? Je pre vás jedlo osamote vytúženou chvíľou po dlhom dni? Trpíte zúfalým nedostatkom spánku?

Dojčíte? (Odborníci tvrdia, že len dojčením dokážete zhodiť kilo za mesiac. Práve tvorbou mlieka pre dieťa spaľujete energiu. Každý deň to vychádza na dvetisíc joulov, čo je hodina tanca alebo tenisu. Pri dojčení vraj odchádzajú tukové zásoby zo stehien a bokov.)

Ak nepatríte k ženám, ktorým tehotenské kilá spadli z tela „samé“ a chcete s tým niečo urobiť, buďte trpezlivé. Tie kilá ste naberali celých deväť mesiacov, tak rátajte s tým, že telo si na ne zvyklo a ťažšie pôjdu dole. Zázraky sa nedejú a žiadna trojdňová diéta vás prebytočného tuku nezbaví.

V prvom rade sa musíte rozhodnúť, že chcete zmenu. Potom na nej pomaličky pracovať. Pravidelnou stravou, pohybom a prístupom k životu.

Neexistuje univerzálna diéta. Fungujú len univerzálne pravidlá.

Rozdeliť si jedlo do menších porcií, ktoré si doprajete každé tri hodiny, aby hladina cukru nekolísala. Ovocné či zeleninové kašičky po deťoch môžete dojedať, mliečne kaše si však radšej odpustite. Po ruke majte vždy fľašu s vodou. Tá vám zaistí pitný režim (ten je dôležitý aj pri tvorbe materského mlieka) a  v niektorých prípadoch naozaj platí, že „hlad je len prezlečený smäd“.

tehotenské kilá

Hýbte sa! Viem, poviete si, že pri jednom, dvoch, troch či viacerých deťoch sa hýbete dostatočne. Ale skúste sa hýbať cielene (schody namiesto výťahu, MHD na kratšie vzdialenosti vymeňte za vlastné nohy a napríklad jednoduché cviky na posilnenie brušného svalstva môžete skúsiť aj pri varení obeda. Predstavte si, že sa chcete vopchať do nohavíc, ktoré sú vám malé. Čo urobíte? Stiahnite brucho, snažte sa tlačiť pupok smerom k chrbtici a držte asi 10 sekúnd. Uvoľnite a opakujte asi 3 minúty).

Dôležité je zostať v pohode. V tej fyzickej, ale aj duševnej

Ak je doma dusno, vzťahy nefungujú a riešite tisíc problémov, to všetko cez vás prechádza. Často práve z dôvodu frustrácie či smútku, siahame po jedle.

Kurt Tepperwein vo svojej knihe „Za to môžeš ty“  píše: Nadváha vzniká, keď telo prijíma viac ako potrebuje. Podnetom je prázdnota a nedostatok. Ak ho nakŕmime, zabudneme na sklamanie. Psychický nedostatok sa však nedá stravou vyvážiť a tak prichádza stále nový hlad. Vytvoríme si pancier pred okolitým svetom. Riešenie? Mať sa rád taký aký som. Pochopiť a prijať sa. Nechcieť sa zapáčiť, ale naučiť sa počúvať svoje potreby. Kto si dôveruje, nepotrebuje si vytvárať obranný pancier.

Nezabúdajte na jednu dôležitú vec. Majte radi svoje telo. Aj keď má pár kíl navyše a máte s ním len starosti. Patrí ku vám. Ste to vy. Pokiaľ vám kilá navyše nespôsobujú zdravotné problémy a prijali ste ich „za svoje“ a  netrápia vás tak veľmi, že máte snahu to zmeniť, tešte sa zo života.  

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: