Zdravý jedálniček? 3 tipy, ako na to

Diana Mašlejová | 11. marec 2024
Zdravý jedálniček? 3 tipy, ako na to

Keď cítite, že niečo v tomto smere potrebujete zmeniť, odhaľte najprv vlastné úskalia. Sú to sladkosti, večerné pojedanie, nedostatok času na varenie, nepravidelný režim? Keď odhalíte spúšťač, ľahšie sa vám bude pracovať na zmene.

Stravovacích smerov je dnes množstvo, avšak za najideálnejší sa v rámci výskumov ukázal ten mediteránsky. Veľa zeleniny a ovocia, dostatok vlákniny, zdravých tukov a k tomu pokojne kvalitný lokálny syr, vhodné obilniny, ryby a morské plody. 

1. Na raňajky si pokojne doprajte

Keď ich nestíhate doma, môžete si ich dopriať aj v doobednom okne. Vyšší kalorický príjem v ranných hodinách organizmus spotrebuje, potrebuje a bude si menej pýtať neskôr. Na obed dajte prednosť teplým polievkam, teplým šalátom s pestrou skladbou surovín, na večeru by ste, naopak, mali skonzumovať menšiu porciu, ktorá môže byť kombináciou kvalitných bielkovín a dostatku vlákniny. Vhodný je napríklad šalát s feta syrom a celozrnnou bagetkou, omeleta so zeleninou, losos s teplým šalátom so strukovinou, a podobne. 

2. Nemusíte sa zamerať na prerušené hladovanie, no jedenie v oknách určite nie je na mávnutie rukou

Dôležitá je pravidelnosť a udržateľnosť. Každá z nás je individuálna. Niektorej vyhovuje väčšia porcia na obed, no menšia na raňajky, pre niekoho je kapusta doslova liekom, pre iného spôsobom, ako si doslova „pokaziť deň“. Preto počúvajme naše telo. Čo však platí pre všetky z nás je fakt, že večerné pojedanie nás k fit forme rozhodne nedostane a aby sme sa k nej dopracovali, skladbu večere by sme mali zvažovať, čo sa týka objemu i obsahu. Nezabudnime nášmu telu dopriať dostatočný čas na relax od trávenia pred spaním. Niekomu postačia tri hodiny, iný potrebuje aj štyri, či päť. 

3. Viac vlákniny a menej spracovaných potravín

Podľa dostupných štúdií máme na Slovensku v rámci nesprávnych stravovacích návykov problém s troma okruhmi – nedostatok vlákniny v strave, nadbytok spracovaných potravín a prejedanie sa vo večerných hodinách. Skúsme sa zamerať na tieto tri aspekty a postupne ich eliminovať. A najmä, jedlo si vychutnajme, spomaľme pri ňom a zamyslime na nad ním. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: