Aký efekt má prerušovaný pôst na zdravie?

Michaela Klamová | 3. marec 2021
Prerušovaný pôst

Intermittent Fasting alebo inak prerušovaný pôst sa v posledných rokoch teší veľkej obľube.

Namiesto náročného počítania kalórií stačí sledovať hodinky (ext zdroj prerušovaný pôst). Každý deň máte niekoľkohodinové „okno“, dlhé zvyčajne 4 až 8 hodín, počas ktorého môžete bez obmedzenia jesť. Zvyšok času sa postíte.

Aký je však efekt tejto životosprávy na zdravie?

Prerušovaný pôst a vplyv na zdravie človeka 

Vedci skúmali ľudí trpiacich obezitou v štyroch rôznych skupinách – prvá mala 8-hodinové stravovacie okno, druhá 6-hodinové a tretia 4-hodinové. Posledná skupina bola kontrolná a mohla sa slobodne stravovať. Úbytok hmotnosti v 8-hodinovej skupine bol oproti kontrolnej skupine nevýrazný – iba 2,6 % hmotnosti (ext. zdroj úbytok hmotnosti a prerušovaný pôst). U účastníkov výskumu zaznamenali pokles krvného tlaku, no žiaden výrazný pokles rizikových faktorov metabolických ochorení. Tie poklesli v 6- a 4-hodinovej skupine. 

Inzulínová rezistencia bola:

  • v 6-hodinovej skupine nižšia o 15 %
  • a v 4-hodinovej o 25 %. 

Miera oxidačného stresu a zápalov sa v oboch skupinách znížila o približne 35 %.

Obe skupiny zaznamenali po 6 mesiacoch pokles hmotnosti o približne 6 %, no po roku sa vrátila trochu späť na pokles o 5 % z celkovej hmotnosti.

Intermittent fasting (IF) v praxi

Je spôsob stravovania, kedy sa počas dňa strieda obdobie hladovania a obdobie prijímania potravy. Nejde o diétu, ktorú budeme držať pár dní a následne sa vrátime k starým návykom. IF je životný štýl. Preto aj pri jeho zaradení postupujte pomaly, nie odrazu.

Existuje veľa typov IF ( ext. zdroj IF) založených na princípe striedania období jedenia a hladovania v rôznych časových intervaloch (v rámci 24 hod., 48 hod. ale aj napríklad hladovanie 24 hod. počas 1 týždňa).

V praxi najviac využívaným postupom je postup 16- hodinového hladovania striedaný 8 hodinami, počas ktorých môžete jesť. Dôležité však je nezabúdať na kvalitu stravy počas týchto 8 hodín. Prijímať kvalitné potraviny pozostávajúce zo všetkých základných živín (sacharidov, tukov i bielkovín) je základom a nevyhnutnosťou. V takomto prípade nemôže nikto namietať, že by šlo o akési „týranie“ organizmu alebo niečo podobné.

Telo dostane všetko, čo potrebuje, ibaže to človek nezje v priebehu približne 12 hodín počas dňa a nemusí sa strážiť, aby jedol tie všeobecne odporúčané každé 3 hodiny. 
Zdroj: www.medscape.com, fitastyl.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: