Ako sa postarať o seba, keď sa staráte o všetkých ostatných

MK | 27. jún 2024
Ako sa o seba postarať, keď sa staráte o všetkých ostatných

Keď budete spokojné vy, milé mamy, bude spokojná celá rodina. Šťastnejšie mamy vytvárajú šťastnejšie rodiny.

Zo života: Keď som sa stala mamou, bol to celý môj svet

Jedno dieťa, do roka a pol druhé. Nemala som pocit, že niečo strácam, keď sa starám o rodinu, prišlo to neskôr...

Keď sa prvých pár rokov chaosu a vzrušenia z materstva ustálilo, začal som pociťovať niečo ako "stratu". Začali mi chýbať bežné veci, sny a moja sloboda. V podstate mi začalo chýbať „ja“ – žena mimo mojej role matky a partnerky. "Moje " veci, ktoré som chcela nahradili tie, ktoré som musela urobiť. Cítila som vinu, keď som si žiadala niečo len pre seba. Pamätám si, že keď som sa prvýkrát rozhodla ísť na masáž, zatiaľ čo deti strážil manžel. Dostala som niečo ako panický záchvat, kým som sa vrátila domov.

Uvedomila som si, že to nie je v poriadku. Tak som po maličkých krokoch začala meniť svoj rozvrh a raz do týždňa som si naplánovala niečo, čo mám rada.  Či už to bola hodina pilatesu, stretnutie s kamarátkou v kine, učenie sa niečoho nového (bola som na jednodňovom kurze keramiky a priniesla som si krásnu vázičku). Odložila som vinu a dala som si voľno každý týždeň.  

Postupne som bola schopná odstúpiť a urobiť pre seba viac. Nemôžem povedať, že tá vina úplne zmizla, ale našla som jej miesto v mojom živote. Drží ma to na uzde. Ten čas, ktorý venujem „mne“ – „žene“, ma robí šťastnejšou mamou a ja tým pádom robím šťastnejšou aj moju rodinu. Zistila som, že v mojom dni je čas na všetko, čo naozaj chcem, len si musím stanoviť priority. Som to stále ja, kto rozhoduje o tom, čo (ne)budem robiť, aj keď mám dve deti, ktoré neskutočne milujem. Nenosím si v hlave myšlienku, že keď som niekde ja sama za seba, že tým ochudobňujem svoju rodinu, nie je to tak.

- Veronika -  

Rozpoznanie príznakov vyčerpania

Mamičky často ignorujú varovné signály, ktoré sú zdvihnutým prstom, že je potrebné niečo zmeniť.  

  • Chronická únava
  • Znížená schopnosť koncentrácie
  • Podráždenosť a náladovosť
  • Fyzické príznaky ako bolesti hlavy alebo svalové napätie
  • Pocity beznádeje alebo preťaženia

Je dôležité tieto príznaky brať vážne a hľadať spôsoby, ako sa o seba postarať.

Ako sa o seba postarať, keď sa staráte o všetkých ostatných

Postaraj sa o seba, mama

Sebastarostlivosť nie je luxus, ale nevyhnutnosť.

Začnite tým, že si doprajete kvalitné jedlo a dostatok pohybu. Znie to veľmi jednoducho, ale je to základ, na ktorom môžete stavať svoje spokojnejšie JA. Jete pravidelne? Aké je zloženie vašej stravy? Skúste si to rozanalyzovať a nastaviť si jedálniček tak, aby vám v ňom nechýbalo dosť ovocia, zeleniny, strukovín, bielkovín. Biely rožok s paštétou zhltnutý pomedzi prebaľovanie vám energiu nedodá.

Bolí vás chrbát? Aj krátke 15-minútové cvičenie môže mať veľký vplyv na to, aby ste sa cítili lepšie. Ponaťahovali svaly, rozhýbali kĺby, roztiahli pľúca. Nájdite si typ cvičenia, ktorý vám vyhovuje a doprajte si 15-minút denne. Inšpirovať sa môžete aj TU. Na internete nájdete veľa inšpiratívnych zdravotných cvičení alebo aj aplikácií. Nastavte si pripomienku v mobile, že je čas pre seba. 

Choďte von. Na prechádzku. S inou mamou, susedou, kamarátkou alebo aj sama. Je to skvelý relax.

Toto je základ, aby ste zvládli ďalšie výzvy. Darmo sa prihlásite na kurz angličtiny, keď na ňom budete sedieť unavená, boľavá a hladná. Upracte si základné potreby a potom stavajte ďalej.  

Nájsť si čas pre seba je kľúčové, aj keď sa to môže zdať nemožné. Naplánujte si konkrétne časy počas týždňa, kedy sa budete venovať iba sebe. A uvedomte si, že tento čas je rovnako dôležitý ako akýkoľvek iný záväzok. 

Postarajte sa o svoje ženy, milí muži 

Bez vašej podpory to nepôjde.

Ten pocit viny, ktorý prenasleduje mamy, keď prvýkrát vytiahnu päty z domu alebo kedykoľvek sú preč od dieťaťa, môžete zmierniť práve vy. Dajte partnerke najavo, že sa postaráte, že sa môže na vás spoľahnúť, že môže ísť... Buďte jej uchom. Počúvajte, čo robila celý deň, koľkokrát sa deti pokakali a ako nemohla uspať dieťa. Odbremeňte ju od domácich prác, podeľte si starostlivosť o deti a domácnosť. Podporujte ju v udržiavaní priateľstiev, kamarátke povie to, čo vám nemôže alebo nechce.

Vaše porozumenie jej pomôže cítiť sa menej preťažená a viac ocenená. A šťastná žena, robí šťastnú rodinu. 

Zdroj: mamma-miya.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: