Prečo sa s deťmi nehádame, ale diskutujeme?

Redakcia | 9. október 2024
Prečo sa s deťmi nehádame, ale diskutujeme?

Nehádajte sa s deťmi. Poznáme lepší spôsob, ako vyjadriť nie. Umenie nehádať sa neznamená vzdať sa alebo byť vždy "milý". Znamená to rozumne a s rozvahou riešiť konflikty tak, aby sa dieťa cítilo pochopené.

Každý rodič sa občas ocitne v situácii, kedy to jednoducho "nevydrží" a dostane sa do hádky so svojím dieťaťom. Deti, najmä v období vzdoru alebo puberty, dokážu v rodičoch vyvolať celú škálu emócií, od frustrácie až po hnev. A tak si rodičia myslia, že hádky sú jednoducho  súčasťou výchovy. Ale je to naozaj tak? A ako môžeme zvládať tieto napäté situácie bez toho, aby sa z nich stala nekonečná séria konfrontácií?

Ide to aj bez kriku(?)
Prečítajte si tiež:

Ide to aj bez kriku(?)

Prečo sa s deťmi nehádame, ale diskutujeme?

Hádka často znamená, že obe strany chcú vyhrať. Je to boj o moc. Keď sa hádame s dieťaťom, posilňujeme tým pocit opozície a dieťa sa učí brániť, útočiť alebo skrývať svoje emócie. To však nie je cesta. Dôsledkom častých hádok môže byť oslabenie vzťahu medzi rodičom a dieťaťom. Ak sa namiesto toho sústredíme na diskusiu a snahu o pochopenie, dáme deťom priestor a zároveň ich učíme rešpektu.

Deti potrebujú byť vypočuté

Často sa snažíme deti „napraviť“, hovoriť im, ako by sa mali cítiť, alebo dokonca ignorovať ich pocity v snahe vyhnúť sa konfliktu.

Napríklad, ak dieťa reaguje hnevom, nemusí to byť len o tom, že je "neposlušné". Môže za tým byť pocit frustrácie, že nerozumie tomu, čo sa od neho očakáva, alebo sa cíti nepochopené. Rodič, ktorý sa sústredí na počúvanie a overenie pocitov dieťaťa, môže situáciu skôr upokojiť, než ešte viac eskalovať.

Namiesto "prečo" skúste "čo" a "ako"

Známy odborník na detskú psychológiu, Dr. Dan Siegel, vo svojej knihe "The Whole-Brain Child" odporúča, aby sa rodičia zamerali na to, ako s deťmi komunikujú.

Keď sa rodičia pýtajú detí "prečo si to urobil?" alebo "prečo sa tak správaš?", môžu tým nevedomky vyvolať pocit viny alebo obrannú reakciu. Deti často nevedia odpovedať na otázku "prečo", pretože ešte nemajú rozvinutú schopnosť reflektovať svoje správanie na takej úrovni ako dospelí.

Namiesto toho skúste otázky ako "čo by si potreboval, aby si sa cítil lepšie?" alebo "ako môžeme túto situáciu spoločne vyriešiť?". Tieto otázky nielenže otvárajú priestor pre diskusiu, ale zároveň dieťaťu dávajú pocit, že je súčasťou riešenia, a nie iba problémom, ktorý treba vyriešiť.

Prečo sa s deťmi nehádame, ale diskutujeme?

Vyhnite sa trestom a ultimátam

Keď rodič v zápale hádky použije ultimátum typu: "Ak to neurobíš toto a toto, bude nasledovať trest", okamžite vytvára situáciu, kde sa prehlbuje mocenský boj. Dieťa je pod tlakom a môže buď vzdorovať, alebo sa zo strachu podvoliť. Cieľom výchovy by nemalo byť donútenie dieťaťa poslúchať, ale naučiť ho, ako si uvedomiť dôsledky svojho správania a prevziať za ne zodpovednosť.

Tresty často nevedú k dlhodobým pozitívnym zmenám v správaní. Namiesto toho, aby sa dieťa naučilo, čo bolo zlé a ako to zmeniť, sústreďuje sa iba na to, ako sa trestu vyhnúť. Podľa odborníkov je oveľa efektívnejšie vytvárať pravidlá a následky, ktoré dieťa chápe ako prirodzený dôsledok svojho správania.

Zachovajte pokoj a stanovte hranice

Jednou z najdôležitejších zásad, ktoré by mali rodičia dodržiavať, je udržať pokoj, keď dieťa stráca kontrolu. Deti sa učia tým, čo vidia, a ak rodič v napätej situácii stratí nervy, dieťa si to pravdepodobne osvojí ako reakciu na stres.

Rodič by mal byť pevný, ale láskavý. Ak sú hranice nejasné alebo sa menia podľa nálady rodiča, dieťa sa bude snažiť tieto hranice skúšať a narúšať.

Hádka s dieťaťom nás "stiahne",  keď sme unavení, vystresovaní alebo máme pocit, že nás dieťa provokuje. No práve v týchto momentoch je dôležité si uvedomiť, že naše reakcie formujú nielen danú situáciu, ale aj vzťah s dieťaťom. Umenie nehádať sa neznamená vzdať sa alebo byť vždy "milý". Znamená to rozumne a s rozvahou riešiť konflikty tak, aby sa dieťa cítilo pochopené.

Pamätajme, že deti sa stále učia, ako vyjadriť svoje emócie a zvládať konflikty. A my sme ich prvým vzorom, ako to robiť správne.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: