Nevoľnosť pri cestovaní: Ako si poradiť, keď je nám pri cestovaní zle

Dagmar Baluchová | 12. júl 2023
Nevoľnosť pri cestovaní

Niektorí ľudia cestovanie zbožňujú, iní si ho odtrpia... Nevoľnosť pri cestovaní netrápi len deti, ale aj mnohých dospelých. Mnohí sa dokonca kvôli tomu na dovolenku ani nevyberú a radšej ostanú sedieť doma. Ale to je, v konečnom dôsledku, škoda...

Ako si cestu na dovolenku užiť, a nielen ju (ako-tak) prežiť?

Tak ako? Čaká vás cesta autom, autobusom, loďou či lietadlom? Žiaľ, Arabelin prsteň nemáme a dopraviť sa niekam do exotiky lusknutím prsta tiež nefunguje. Ak sa však chystáte na dovolenku, môžete sa pripraviť aj na samotnú cestu a čo najviac eliminovať prípadnú nevoľnosť, zvracanie, bolesť žalúdka či točenie hlavy. 

Nevoľnosť pri cestovaní: Je za tým (aj) psychika

Nevoľnosť pri cestovaní (kinetóza) sa objaví náhle a len ťažko sa dá potlačiť. Nejde o chorobu, ale o stav, keď vnútorné ucho reaguje na pohyb, ale zrak prostredníctvom vizuálnych  vnemov posiela mozgu inú informáciu.

Prejavy sú veľmi rozmanité, od točenia hlavy, bledosti, studeného potu, pocitov na zvracanie, až samotného zvracania, ale aj iných tráviacich ťažkostí. Tiež sa môže objaviť zrýchlený tep, precitlivenosť na zvuky, preto niektorí ľudia neznášajú napr. v aute počúvať hudbu. Svoju úlohu zohráva aj psychika. Akýkoľvek stres stav zhoršuje. Ak máte obavu, že vám bude pri cestovaní zle, už vopred si sami škodíte. Je to jednoducho akýsi začarovaný kruh...

Kinetóza? Vyberte si správne miesto

Ak trpíte kinetózou, je v podstate jedno, aký dopravný prostriedok si vyberiete. Nevoľnosť vás môže potrápiť v lietadle, aute, autobuse i na lodi. Nie je však jedno, kde v dopravnom prostriedku sedíte. Odborníci odporúčajú, že predísť nevoľnosti môžete aj tak, ak sedíte blízko ťažiska dopravného prostriedku, zvyčajne je to v prednej časti.  

Dýchajte

Pri začínajúcej nevoľnosti je vhodné správne dýchať. Pomôžu dlhé nádychy nosom a dlhé výdychy ústami. 

Nevoľnosť pri cestovaní

Pripravte sa na cestovanie 

  • Najideálnejšie je cestovať autom, pretože si môžete dopriať dosť prestávok a ak šoférujete vy, môžete si riadiť tempo jazdy, bez zbytočného pridávania rýchlosti.
  • Ak nie ste šofér, sledujte cestu iba v smere jazdy.
  • Neseďte v protismere.
  • Počas cesty nečítajte, nebuďte na mobile.
  • Nezatvárajte počas jazdy oči, hoci niekedy pomôže, ak cestu predriemete či prespíte.
  • Ak to je možné, počas cesty nejedzte.
  • Necestujte však ani hladní, no nejedzte tesne pred odchodom.
  • Pozor na vône v aute, fajčenie by malo byť tabu. Platí to aj pre panáka na odvahu.
  • S klímou iba opatrne.
  • Nezabudnite na pohotovostný balíček, ktorý by mal obsahovať náhradné oblečenie, vodu, vlhčené obrúsky a vrecúško pre prípad zvracania.

Ak trpí kinetózou dieťa, nekontrolujte ho neustále otázkou,  ako mu je. Vyhnite sa konzumácii  sladkostí a sladených vôd.

Osvedčené bylinky a nevoľnosť pri cestovaní

Ak ste ich doposiaľ obchádzali a trpíte cestovateľskou nevoľnosťou, mali by ste ich vziať na milosť. Napríklad dokázateľné účinky proti zvracaniu a nevoľnosti má lipa, mäta, no najmä zázvor, čo potvrdia aj mnohé tehotné ženy. Skúste preto piť zázvorový čaj alebo ochutnajte zázvorovú lízanku či cukríky. 

Ak siahnete po voľnopredajných doplnkoch s obsahom zázvoru, riaďte sa dávkovaním na obale. Pozor však, ak máte ťažkosti so zrážanlivosťou krvi a užívate lieky na riedenie krvi, v takýchto prípadoch je vhodné užívať zázvor iba po konzultácii s lekárom.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: