Deti a pitný režim: Platí zásada - trikrát NE

VERONIKA KMETÓNY GAZDOVÁ | 3. júl 2023
Deti a pitý režim: Platí zásada - trikrát NE

Sledujete, koľko toho vaše dieťa počas dňa vypije? Nalejte ráno džbán vody a postupne z neho do pohára odlejte isté množstvo a ponúkajte dieťaťu. Budete mať aspoň základný prehľad.

Základ pitného režimu u detí by mala tvoriť čistá voda - či už nízkomineralizovaná pramenitá neperlivá, ktorá má nízky obsah minerálnych látok a dusičnanov (do 10 mg/l), môže byť dojčenská alebo obyčajná voda z kohútika

Pri pitnom režime platí zásada: Trikrát "NE"

NEchladené: 

tekutiny podávané deťom by mali mať tzv. izbovú teplotu. Drobci by nemali piť vychladené, alebo naopak, príliš horúce nápoje, ktoré predstavujú nápor pre ich organizmus. Ten si ešte nedokáže poradiť s veľkými teplotnými rozdielmi. Chladené tekutiny sa v organizme správajú ako voda na rozpálenej platni  - zasyčia a vyparia sa, navyše zhoršujú trávenie a môžu vyvolať zápal sliznice žalúdka. Preto je vhodné podávať vlažné nápoje izbovej teploty, ktoré prechádzajú telom postupne a osviežia ho preto omnoho viac.

NEsýtené:

okrem nadúvania sa v žalúdku spúšťa väčšia produkcia štiav, výkyvy pH škodia zúbkom, bublinky môžu deťom spôsobiť nepríjemné podráždenie hrdielka a dokonca sa zvyšuje aj krvný tlak. 

NEsladené: 

deťom by sme nemali podávať sladké limonády najmä kvôli ich veľkému obsahu cukru, množstvu farbív, prípadne obsahu kofeínu či chinínu. Smäd neuhasia, to všetko vedie k zubným kazom a nadmernému príjmu energie.  

Pitný režim
Prečítajte si tiež:

Pitný režim

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: