Zabavte sa na cestách: 20 tipov na hry v aute

Martina Pašková | 22. máj 2018
Zabavte sa na cestách: 20 tipov na hry v aute

Zabavte malých cestovateľov a cestujte bez stresu.

Dovolenkové destinácie doma či v zahraničí, ďaleké či blízke, to je úplne jedno. Nejaký čas trvá, kým sa na miesto určenia dostaneme. Autom, autobusom, lietadlom, na tom nezáleží. Podstatné teraz je, ako cestu za vysnívaným letoviskom prežiť bez ujmy, najmä pokiaľ cestujeme s deťmi.

Pretože tisíckrát položená otázka „mami, kedy tam už budeme?“ nám môže zdvihnúť adrenalín. Ponúkame vám preto niekoľko zaručených a rodičmi preverených tipov na spestrenie cesty, aby sa deti neunudili a dovolenka sa mohla začať. 

Cestovanie s deťmi v zápche
Prečítajte si tiež:

Cestovanie s deťmi v zápche

TIPY na hry do auta

Slovné hry

Toto je skupina, ktorú zvládnu už škôlkari, deti od štyroch-piatich rokov. Podľa veku môžete náročnosť jednotlivých hier zvyšovať.

  • Skladanie viet – vyberte spomedzi seba jedného hráča. Na počiatočné písmeno jeho krstného mena musí každý ďalší člen povedať slovo tak, aby ste nakoniec zložili celú vetu, ktorá bude dávať zmysel. Napríklad: Stanko... sedí... sám... so... svojím... synom Samkom.
  • Posledné, prvé – určite si nejakú tému, okruh. Prvý hráč povie z danej témy ľubovoľné slovo a každý ďalší musí povedať slovo začínajúce na posledného písmeno predchádzajúceho slova. Napríklad: téma zvieratá – slovo panda... aligátor... ryba...
  • Rýmovačka – prvý hráč povie ľubovoľné slovo a každý ďalší musí povedať slovo, ktoré sa s predchádzajúcim rýmuje. Prípadne, okrem slova musí hráč povedať i celú rýmovačku, v ktorej sa jeho slovo nachádza.

Hudobné hry v aute

Deti veľmi rady spievajú a poznajú množstvo pesničiek. Takže, táto kategória je naozaj pre všetkých.

  • „Hmkanie“ – začnite si „pohmkávať“ melódiu ľubovoľnej piesne, prípadne skúste potichu začať spievať. Kto uhádne prvý, o akú pieseň ide, môže pokračovať.
  • Zapnite v aute rádio a vyhláste súťaž o názov skladby a interpreta. Túto hru môžete hrať aj s menšími deťmi, ktorým budete púšťať detské piesne z CD-čka.
  • Rádio v aute je vypnuté. Každý pasažier povie ľubovoľné slovo. Rádio sa pustí a koho slovo zaznie v éteri ako prvé, ten je víťaz.
  • Jeden člen posádky začne spievať pieseň a ostatní musia doplniť text. Respektíve, kto vie pesničku zaspievať celú, vyhráva.

cesta autom s dietatom

Pozorovanie

Do tejto skupiny patria hry, pri ktorých je veľmi dôležité pozorovanie okolia. Nie je podstatné, či cestujete autom, vlakom alebo čakáte na letisku.

  • Hra s abecedou – na jednotlivé písmená abecedy musí každý hráč povedať slovo, ktoré pomenúva predmet alebo situáciu, ktorú práve vidí. Napríklad: kôň, koľaje, klasy, kosenie a pod. Za písmená, na ktoré budete hľadať slová môžete zvoliť aj tie, ktoré uvidíte napríklad na práve míňajúcej sa tabuli. (nápis LETISKO)
  • Ak práve prechádzate vidieckou krajinou, môžete sa hrať hru, ktorej podstatou je vydávať zvuky zvierat, ktoré práve vidíte. A verte, tu sa naozaj zasmejete!
  • Podobnú hru na zvuky môžete hrať, i keď prechádzate cez mestá. Hráči musia napodobňovať zvuky spojené s dianím v meste. Napríklad: zvuk zbíjačky, električky, trúbenie klaksónov...
Mamin manuál na cesty
Prečítajte si tiež:

Mamin manuál na cesty

Hry na uvažovanie

Táto kategória je určená skôr pre staršie deti, ale nie je vylúčené, že ju zvládnu už i predškoláci.

  • Vyberie sa prvý hráč, ktorý začne rozprávať vymyslený príbeh. Povie prvú jednu až dve vety. Každý ďalší hráč musí na predchádzajúcu vetu nadviazať a povedať ďalšiu, minimálne jednu vetu. Cieľom je vytvoriť príbeh s dejom.
  • Určí sa jeden člen, ktorý bude dávať otázky na premýšľanie. Napríklad: „Čo by si si zobral na opustený ostrov a prečo?“ „Ak by si si mal vybrať známu osobnosť, s ktorou môžeš prežiť jeden deň, kto by to bol a prečo?“
  • Na malé papieriky napíšte rôzne názvy postáv, umelcov, filmových alebo rozprávkových hrdinov. Takýto papierik nalepte jednému hráčovi na čelo tak, aby nevidel, čo je na ňom napísané. On sa musí ostatných pýtať na charakteristické vlastnosti tak, aby odhalil správnu odpoveď.

Hry papier + ceruzka

Zbaľte do príručnej batožiny deťom aj papiere a ceruzky. Tieto hry môžu hrať nielen v aute, ale i v autobuse, lietadle, na letisku či na pláži.

  • Piškvorky – hrajú sa na štvorčekovom papieri. Hra je určená pre dvoch hráčov, z ktorých prvý bude kresliť krúžky, druhý krížiky. Vyhráva ten, ktorému sa ako prvému podarí umiestniť päť zhodných symbolov za sebou, a to vodorovne, zvislo alebo diagonálne.
  • Lode – hra sa hrá na štvorčekovom poli 10 x 10 políčok a je určená pre dvoch hráčov. Každý si na svoj hrací plán nakreslí lode tak, aby to súper nevidel. Dve políčka zaberá čln, tri ponorka, štyri políčka sú pre bojovú loď a päť pre krížnik. Súper potom hovorí súradnice (napr. A2, C4 atď.) s cieľom trafiť protivníkove lode.
  • Do tejto kategórie patrí i množstvo hier so slovíčkami, napr. napísať čo najviac slov začínajúcich na rovnaké písmeno, a zároveň s rovnakým počtom písmen. Alebo rebrík slov. Počiatočné písmeno je rovnaké, ale každé ďalšie slovo bude obsahovať o jedno písmenko viac.

cesta autom s dietatom

Tablety a smartfóny do auta

Aj keď nie ste práve v skupine rodičov, ktorí deťom bez mihnutia oka dajú do ruky svoj mobilný telefón, predsa len na čas cesty na vysnívanú dovolenku popustite zo svojich výchovných pravidiel. Verte, výdobytky techniky sú práve tými prostriedkami, ktoré deti dokážu zabaviť najdlhšie. 

Takže, posťahujte doma do smartfónu mobilné aplikácie. Máte na výber množstvo hier pre deti všetkých vekových kategórií a, samozrejme, aj pre dospelých.

  • Stiahnite deťom do mobilu alebo tabletu hry podľa ich veku a podľa toho, čo ich baví. Preverte si, o akú hru ide, aby ste to mali pod kontrolou a vedeli, s čím sa vaše dieťa baví.
  • Hry do tabletu či mobilu môžete vybrať podľa vlastného uváženia s prihliadnutím na záujmy vášho potomka: logické, dobrodružné, strategické, vedomostné, filmové, simulačné, pretekárske, akčné...

Notebooky do auta

Notebook v prípade dlhej cesty môže poslúžiť dvoma spôsobmi. Ako prehrávač hudby či audio rozprávok, alebo ako prehrávač video rozprávok a filmov. Doma pred cestou pripravte deťom CD i DVD s ich obľúbenými pesničkami, básničkami, hitmi alebo rozprávkami a filmami. Dobre urobíte, ak zabezpečíte aj niečo nové, čo ešte nemajú napozerané.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: