Deti narodené v lete: Sú optimistické aj náladové

MK | 18. júl 2024
Deti narodené v lete: Sú optimistické aj náladové

Máte doma letné slniečko, alebo skôr náladového člena domácnosti? Ako letná búrka prehrmí deťmi narodenými v letných mesiacoch emócia a o chvíľu je dobre. Aké sú letné deti?

Charakterové, povahové a fyzické črty letných detí

Charakteristiky pre deti narodené v rôznych mesiacoch sú spojené najmä s výskumami, ktoré sledujú podmienky ich ešte tehotných mamičiek, vonkajšie prostredie, do ktorého sa narodia a rozdiely v učení a prežívaní. Nie sú určujúce, len orientačné. Vychádzajú skôr z pozorovania. Aké sú teda letné deti? 

Deti narodené v letných mesiacoch sú slniečka. Majú optimistické videnie sveta a sú väčšinou pozitívne naladené. Čo je na jednej strane skvelé, no často ignorujú potenciálne problémy, zľahčujú situáciu a jednoducho si z ničoho nič nerobia. Ak im však veci nevyjdú podľa ich predstáv, sú náladové a emocionálne nestabilné. Prehrmia nimi emócie a vygradujú ich vnútorné prežívanie, no len na chvíľu. O pár hodín sú opäť v pohode a pripravené rozdávať slniečkový úsmev. 

Letné deti lepšie spia

Výskumy zistili, že deti narodené v letných mesiacoch majú často dobre vyvinutý vnútorný biologický rytmus, čo znamená, že sa prirodzene prebúdzajú a zaspávajú v pravidelných intervaloch. Veríme, že to platí aj pre vaše deti, lebo dobrý spánok detí ovplyvňuje atmosféru v celej rodine, to dobre vieme.   

Letné deti, najmä dievčatá, môžu vstúpiť do puberty neskôr v porovnaní so svojimi rovesníkmi. To je rovnako pozitívna správa, neskorší nástup menštruácie môže byť spojený s lepším vývojom kostí a nižším rizikom osteoporózy v neskoršom veku. Ženy, ktoré majú menštruáciu neskôr, môžu mať nižšie riziko rakoviny prsníka a rakoviny vaječníkov - majú počas života menej menštruačných cyklov a nižšie celkové vystavenie estrogénu. Navyše dievčatá, ktoré dostanú menštruáciu neskôr, môžu byť emocionálne a psychicky lepšie pripravené na túto zmenu a predĺžia si detstvo. 

Letné deti bývajú vyššie a menej alergické

Deti narodené v letných mesiacoch majú tendenciu byť vyššie ako ich rovesníci narodení v iných obdobiach roka. Toto môže byť spôsobené vyššou expozíciou slnečnému žiareniu a vitamínu D počas tehotenstva ich matiek. Tiež sú menej náchylné na alergie, pravdepodobne kvôli vyššiemu výskytu peľu v období ich narodenia, čo môže podporiť tvorbu protilátok.

5 tipov pre letné bábätká
Prečítajte si tiež:

5 tipov pre letné bábätká

Deti narodené v lete začínajú školu mladšie ako ich rovesníci. Rozdiel sa časom dorovná, ale na začiatku môžu mať problémy so sebahodnotením a motiváciou, keďže v niektorých smeroch môžu v prvých mesiacoch v škole zaostávať. Sú živšie a hravejšie, čo môže viesť aj k nesprávnej domnienke, že trpia poruchou pozornosti. Stáva sa, že ich živelnejší prejav vedie k nesprávnej interpretácii ich správania. Dajte im čas dozrieť.

Letné deti majú v sebe veľký potenciál. Sú dobre naladené, vedia oddychovať, nebývajú "zlomené" životom. Možno im chýba ambícia, lebo potrebujú svoj pokoj a len tak si užívať slniečko na svojej tvári, ovoniavať kvety a smiať sa s kamarátmi. Sú to také slniečka, ktorými občas prehrmí letná búrka. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: