Užite si prázdniny: 21 + 5 tipov pre nezabudnuteľné leto

Marianna Stanková | 10. júl 2024
Užite si prázdniny: 21 + 5 tipov pre nezabudnuteľné leto

Letné prázdniny nemusia byť vyslovene o luxusných dovolenkách v tých najexotickejších krajinách sveta. Čo tak sa deťom postarať o skvelé zážitky, ktoré až tak nezaťažia váš rodinný rozpočet?

Väčšina detí miluje leto. Od rána do večera behajú po vonku, šantia sa vo vode alebo trávia čas na detskom ihrisku. Nám rodičom sa však pri vymýšľaní programu pre naše ratolesti častokrát parí z hlavy. A zatiaľ čo niektorí majú tú možnosť zbaliť kufre a odletieť s rodinou k moru, iní si musia vystačiť s oveľa menším finančným rozpočtom. No ak si myslíte, že skvelé prázdniny môžu stráviť deti len na dovolenke all inclusive - OMYL!

Leto plné tých najkrajších spomienok a zážitkov sa odohráva väčšinou pod oknami bytovky alebo u starých rodičov na dvore. 

21 + 5 tipov pre nezabudnuteľné leto

1. Choďte k vode

Čo je lepšie, ako sa v horúcich dňoch schladiť niekde pri vode. A nemáme tým na mysli vyslovene more. Dá sa to aj oveľa lacnejšie a bez toho, aby ste svojim detičkám čokoľvek odopierali. Na Slovensku máme kopec rybníkov, priehrad alebo jazier, kde sa voda pravidelne kontroluje a je vhodná na kúpanie. Naplánujte si celý deň pri vode. Spravte si piknik, prípadne si niečo opečte pri ohni. Zbaľte lopty, vedierka, nafukovačky a hor sa do toho. Väčšina detí miluje vodu a príde si na svoje. Ak nie ste práve milovníkmi prírodných vôd, choďte na kúpalisko. A čo keď prší? Výbornou voľbou je aquapark. Deti sa v ňom do sýtosti vybláznia. Tobogány, šmykľavky a ďalšie atrakcie sa im budú zaručene páčiť a ruku na srdce – nevyšantíte sa aj vy?

2. Zbierajte lúčne kvety

Vyberte sa na lúku a súťažte v tom, komu sa podarí nazbierať čo najkrajšiu kyticu kvetov. Časť z nich naaranžujte s deťmi  na jedálenský stôl a zvyšok napríklad poukladajte do kníh. Keď sa vylisujú, môžete si vytvoriť nádherné obrazy, záložky, vence na dvere či stôl  alebo pohľadnice. Možností je neúrekom. Herbár z lúčnych kvetov je tiež krásnou spomienkou na leto. Pri jeho tvorení sa príjemne zabavíte a niečo nové aj naučíte. A čo tak uvariť si sladkú pochúťku z púpav? Tie kvitnú od apríla do augusta a okrem pletenia vencov skvele poslúžia na výrobu púpavového medu. 

Užite si prázdniny: 21 + 5 tipov pre nezabudnuteľné leto

3. Pozvite kamarátov

Spomínate si, ako ste si s kamarátkou robili pyžamovú párty, pod paplónom ste si svietili baterkou, hovorili si do rána suché vtipy a s rukou cez ústa, aby vás nikto nepočul, ste sa z chuti smiali. Stý raz ste sľubovali rodičom, že už idete spať a v momente, keď sa zatvorili dvere ste pokračovali v družných debatách. Boli to krásne časy, tak prečo ich upierať svojím deťom. Jeden večer určite prežijete a deťom ostanú nezabudnuteľné spomienky. A ak budete mať šťastie, o pár dní pozvú vaše deti na návštevu kamaráti a vy budete mať večer s partnerom len a len pre seba. Tak čo, oplatí sa?

4. Vyrobte búdku pre vtáčiky alebo domček pre hmyz

Je veľmi dobré, ak vediete svojich potomkov k láske k prírode a zvieratkám. Tak, ako vtáčiky potrebujú pomoc človeka v zime, tak ju potrebujú aj v horúcich letných dňoch. Ak máte doma zručného majstra, ktorý rád zatĺka klince a večne behá po dome s náradím a otázkou, či treba niečo opraviť, máte vyhraté. Vyrobte spolu búdku pre vtáčiky, do ktorej im dáte tanierik s vodou, aby sa mohli malí operenci ovlažiť. Tí kreatívnejší môžu vytvoriť napríklad domček pre hmyz. Budete potrebovať škrupiny z vlašských orechov, rôzne halúzky, šišky atď… Je to len a len na vás. Na internete nájdete množstvo nápadov na ich vytvorenie. 

Užite si prázdniny: 21 + 5 tipov pre nezabudnuteľné leto 

5. Postavte si stan

Ak nie ste práve dobrodružný typ a nie ste práve milovníkom spania pod širákom, nič to. Stanovanie nemusí byť len na samote u lesa s množstvom pavúkov, bez toalety, čistej vody a mobilného signálu. Postavte spolu s deťmi stan na dvore. Všetok komfort budú mať po ruke, v prípade nepriaznivého počasia spravia pár krokov a sú vo svojej posteli a ak budú hladné, plná chladnička je k dispozícii. Okrem toho ich budete mať pod dohľadom a nemusíte sa ráno budiť dolámaná so strapatými vlasmi plnými suchej trávy. Vy sa totiž vyspíte ako v bavlnke – vo svojej posteli. Ak je vám pobyt v prírode po chuti, smelo do toho. Vezmite deti a šup niekam na čistinku pod stan. Niektoré mamičky stanujú už s polročnými bábätkami, takže vek dieťatka nie je v tomto prípade prekážkou.

6. Urobte si zdravé dobroty

Marhule, ríbezle, jahody, maliny, čučoriedky… Už len pri pomyslení na tieto dobroty sa vám zbiehajú v ústach sliny. Tak si z nich vyrobte maškrty. Napríklad také domáce zdravé nanuky. Formičky nájdete v obchodoch s domácimi potrebami. Stačí vám už len mixér, troška trstinového alebo napríklad kokosového cukru a dobrota je na svete. Zmes nalejete do formičiek a šup do mrazničky. O pár hodín si už môžete s drobcami pochutnávať na vlastnoručne vyrobených nanukoch bez éčok, konzervantov, farbív a umelých sladidiel. Mňam!

7. Pozorujte hviezdy

Toto bude romantika ako vyšitá. Zbaľte si deku, baterku a dobrú náladu. Vyberte sa na najbližšiu lúku, rozprestrite deku, ľahnite si a naplno vychutnávajte hviezdne divadlo. Rátajte hviezdy, nájdite malýa veľký voz alebo Severku. Vyberte si hviezdu a dajte jej meno. Baterkou si môžete na hviezdy ukazovať. A ak budete mať šťastie možno nejakú uvidíte aj padať. Počúvajte šum stromov, cvrlikanie cvrčkov… Užívajte si pokoj a čas, ktorý môžete tráviť so svojimi deťmi. Taktiež vám vznikne priestor na rôzne debaty. 

8. Urobte si piknik

V prírode vždy najlepšie chutí, však? Prekvapte deti malým piknikom v prírode. Vyberte najbližší park, zbaľte košík plný skvelého jedla, ktoré vám deti určite veľmi radi pomôžu pripraviť a ešte s väčšou radosťou ho aj zjedia. Ak ešte zbalíte nejakú spoločenskú hru, pexeso, karty, loptu alebo badmintonové rakety o krásny rodinný výlet a skvelé letné zážitky máte postarané. Ak vyrazíte do lesa, nájdite si miesto, kde je možné opekať. Deti si opečú párok, chlebík a vy sa nemusíte v tridsiatich stupňoch v tieni zvŕtať pri sporáku. Zabijete tak dve muchy jednou ranou.

9. Skáčte, lozte, šplhajte

Leto nie je vždy slnečné, no ani dážď vám nemusí pokaziť čas strávený s rodinou. Na Slovensku máme čoraz viac centier, ktoré ponúkajú atrakcie vhodné pre deti už od troch rokov. Napríklad také trampolíny – výborná voľba na vybitie prebytočnej energie pre deti. Vráťte sa aj vy na chvíľu do detských čias a zaskáčte si spolu s nimi. Ak ste adrenalínovejšie zameraná rodinka, skúste lanové centrá alebo opičie dráhy. Deti prekonajú samé seba z čoho budú mať obrovskú radosť a zdvihnú si sebavedomie. Voľte centrá a atrakcie vždy podľa veku dieťaťa.

10. Spoznávajte zvieratká

Návšteva zoologickej záhrady je takou malou letnou povinnosťou. No častokrát sa stáva, že deti spoznávajú slony, žirafy, či levy, no taká morka, prasa, či kačka sú pre ne niečím úplne neznámym. Okrem návštevy ZOO sa tak poobzerajte vo vašom okolí po farme, kde chovajú domáce zvieratká. Ak navštívite farmu, kde si môžu deti obzrieť zvieratká z bezprostrednej blízkosti bez akýchkoľvek bariér, môžu ich hladkať a kŕmiť, verte, že sa im postaráte o nezabudnuteľný zážitok. Strávite pekný deň ako rodina, vaši krpci sa naučia niečo nové a večer spokojne zaspia. 

11. Ocitnite sa v rozprávke

Máte doma malého indiána? Postarajte sa mu o deň ako na Divokom Západe. Vo westernových mestečkách uvidia deti pravé indiánske típí i kovbojov, môžu sa povoziť na koňoch a na chvíľu sa tak stať malým Vinnetuom, či copatou Ribanou. Pre malých milovníkov rozprávok je tu rozprávková dedinka. Napríklad také Habakuky na Donovaloch vás svojou atmosférou slovenských ľudových rozprávok doslova vcucnú. Laktibrada, Popolvár, Zlatá Priadka a ďalší hrdinovia ľudových príbehov sa postarajú o autentický zážitok pre celú rodinu v dedinke, ako vystrihnutej z obalu detských knižiek a predstáv.

12. Zahrajte si minigolf

Popularita minigolfu neustále rastie po celom svete. Tento nenáročný a netradičný šport je určený pre všetkých bez rozdielu veku. Vaše deti pri ňom skôr ako svaly potrebujú istú ruku a pevné nervy. A tak si okrem zábavy cibria aj koordináciu pohybov, trpezlivosť a vytrvalosť. Pri minigolfe si môžete užiť kopec zábavy. Dráhy totiž ponúkajú nespočetné množstvo rôznych prekážok, bludísk a ak sa podarí vašim drobcom dostať neposednú loptičku do jamky, obrovská radosť je na svete. 

13. Navštívte slovenské hrady a zámky

Ak máte doma milovníka histórie, máte vyhraté. Na Slovensku je k dispozícii množstvo hradov, zámkov, či zrúcanín, ktoré môžete ako rodina navštíviť. Pre tých, ktorých klasické prehliadky nezaujímajú alebo sú na ne ešte príliš maličké, sú tu „alternatívne“ prehliadky. Veľa hradov a zámkov na Slovensku ponúka pre deti rytierske alebo rozprávkové dni, vystúpenia sokoliarov, či rôzne súťaže ako streľba z kuše či luku. Na Bojnickom zámku sa pravidelne koná Medzinárodný festival duchov a strašidiel, ako aj Rozprávkový zámok. Je to špeciálny rozprávkový divadelný festival v podobe inscenovaného predstavenia. 

14. Vráťte sa do dôb dinosaurov

Aj počas letných prázdnin by sa mali deti vzdelávať. Nemáme na mysli sedenie nad knihami. Spojte zábavu so vzdelaním a skočte do dinoparku. Vaše ratolesti budú isto obdivovať pohybujúce sa monštrá a popri tom sa len tak mimochodom naučia, ktorý dinosaurus sa ako volá, ako rozoznať mäsožravca od bylinožravca. Ak sa chcete deťom postarať o autentickejší zážitok, u našich českých susedov si môžu samé vykopať kostru dinosaura, vytvoriť si odliatok či repliku dinosaurej lebky, siahnuť si na pravé dinosaurie zuby i na stoličku mamuta.

15. Výlet na dvoch kolesách

Dĺžku trasy zvoľte vždy podľa veku a zdatnosti detí. Motivujte ich zaujímavým programom počas cesty – návšteva ZOO, farmy s domácimi zvieratkami, malá zastávka na detskom ihrisku alebo piknik v parku… Spojte príjemné s užitočným a cestou sa niekde dobre najedzte. Okrem pobytu na čerstvom vzduchu spravíte niečo aj pre svoje telo. Je totiž veľmi dôležité viesť deti k športu. Ak sa váš drobec ešte nebicykluje alebo neprejde dlhšie trasy, nič to. Môžete ho vziať napríklad v cyklovozíku, prípadne v sedačke určenej na bicykel. Takto si užijete výlet na dvoch kolesách aj s ročným dieťatkom. 

16. Prázdniny u starých rodičov

Letné prázdniny strávené u starých rodičov sú zrejme pre každého z nás tým najkrajším a nezabudnuteľným zážitkom. Tá neopísateľná vôňa perín u babky a dedka, obyčajný maslový rožok a kakao, ktoré chutia tak lahodne až sa vám rozplývajú na jazyku a do toho buchty od starkej a starkého dielňa, ktorá skrýva nespočetné množstvo zázračných vecí… Už len pri pomyslení sa vám na tvári zjaví úsmev. Áno, letné prázdniny sú aj o takýchto úplne praobyčajných veciach. Ak starí rodičia vládzu a zdravie im to dovoľuje, doprajte deťom pár dní strávených v ich spoločnosti. Zaručujeme vám, že na to nikdy nezabudnú, rovnako, ako ste nezabudli vy.

Užite si prázdniny: 21 + 5 tipov pre nezabudnuteľné leto

17. Varte, pečte, tvorte

Deti milujú pomáhať v kuchyni. Všetky tie misky, metličky, varešky, či panvičky ich priťahujú ako magnet. Využite to. Máte chuť na sviežu smotanovú tortu, bublaninu ako od babičky, či štrúdľu? Smelo do toho. Zoberte svojich pomocníkov, pripravte všetko potrebné a hor sa na to. Vyšľahajte vajíčka, vymiešajte krém, vypracujte cesto a potom už len oddychujte a maškrťte. Čo tam po tom, že vaša kuchyňa vyzerá akoby v nej explodovala bomba. Radosť v detských očiach je predsa na nezaplatenie.

18. Záhradkarčite

Ak máte záhradku, o program pre deti máte postarané. Leto je plné sladkých zdravých dobrôt plných vitamínov. Vezmite košíky a vedierka a naplňte ich jahodami, malinami, ríbezľami, čučoriedkami, egrešmi či černicami. Môžete z nich pre deti vyrobiť ovocné drene, upiecť koláč alebo ich len trošku posypať cukrom a zjesť. Deti vám môžu pomôcť vyčistiť záhradu od buriny, prekypriť pôdu alebo pohrabať pokosenú trávu. Dôležité je ich do všetkého zapájať.

19. Letná búrka

Kto by nemiloval osviežujúci dážď počas horúcich letných dní. A pamätáte si na časy, keď ste boli deťmi a tešili ste sa z každej jednej kaluže na ceste či chodníku? Hor sa do toho! Zhlboka sa nadýchnite a zatancujte si medzi kvapkami letného dažďa spolu so svojimi ratolesťami. Dovoľte im poriadne sa zababrať od vlhkej hliny a zaskáčte si s nimi z kaluže do kaluže ako kedysi. Ak sa cítite lepšie doma, odostrite rolety, sadnite si k oknu a sledujte toto prenádherné nebeské divadlo. 

20. Rybárčenie

Už ste niekedy skúšali loviť ryby? Teraz je ten správny čas. Ak nie ste vlastníkom rybárskeho lístka, nevadí. Na viacerých rybníkoch ponúkajú mestá možnosť zapožičania rybárskej výstroje a rybárčenia bez rybárskeho lístka. Ak máte to šťastie a vo vašom okolí sa nachádza areál, kde je možné si ulovenú rybu aj pripraviť, o zážitok máte postarané. 

21. Venčite psíky z útulku

Túžia vaši potomkovia po domácom miláčikovi, no vy si ho z akéhokoľvek dôvodu nemôžete dovoliť? Sloboda zvierat ponúka možnosť kedykoľvek prísť a vyvenčiť psíka, ktorého si deti vyberú. Potešíte tým nie len srdiečka vašich detí, ale aj bezbranných štvornohých chlpáčov, ktorí nemali v živote toľko šťastia a skončili odvrhnutí na ulici. Okrem toho, že urobíte dobrý skutok, v deťoch pestujete lásku ku zvieratkám a pocit zodpovednosti.

Na čo dbať počas letných mesiacov

Pitný režim

Základom je dohliadnuť na naše ratolesti, aby počas horúcich letných dní dodržiavali pitný režim. Potreba piť je veľmi individuálna, ale platí, že detský organizmus má väčšiu potrebu tekutín ako ten dospelý. Tvorí ho väčší podiel vody, než organizmus dospelého človeka. Množstvo tekutín pre dieťa priamo súvisí s jeho vekom a hmotnosťou. Čím je dieťa menšie, tým viac tekutín na jeden kilogram svojej váhy potrebuje. Dieťa medzi štvrtým až siedmym rokom by malo vypiť okolo 1,5 litra tekutín za deň. Všetko samozrejme závisí od fyzickej aktivity dieťaťa, zdravotného stavu a aktuálneho počasia. Počas horúcich dní sa príjem zvyšuje. 

Lekárnička

Nech sa vyberiete kamkoľvek na výlet, vždy majte po ruke taštičku prvej pomoci. Rôzne odreniny či rozbité kolená patria do povinnej výbavy malých nezbedníkov, a preto je dôležité mať vždy pri sebe dezinfekciu a zopár náplastí. Šikovné mamičky vedia, že náplasti s detským motívom zranenie rýchlejšie vyliečia, ako tie obyčajné, však? 

Hygiena

V lete trávime väčšinu dňa mimo domova – či už po rôznych výletoch, piknikoch, opekačkách a podobne. Nie všade je prístup k vode a preto je vhodné mať so sebou vlhčené obrúsky alebo dezinfekčný gél na ruky. 

Opaľovací krém

Je len na vás či sa rozhodnete pre komerčné produkty alebo siahnete po niečom prírodnejšom. Telíčko treba pred slnkom dostatočne chrániť. V horúcich dňoch by malo byť samozrejmé natrieť dieťa ešte pred odchodom z domu a vonku podľa potreby opäť natrieť. Dbajte tiež na pokrievky hlavy, aby dieťa nedostalo úpal. Dnes je na trhu obrovské množstvo rôznych štýlových klobúčikov, čiapočiek, šiltoviek či šatiek. 

Pozor na hmyz

Ak trávite veľa času v prírode, určite je potrebné myslieť aj na ochranu pred kliešťami a ďalším otravným hmyzom. V lekárni kúpite repelenty v spreji či repelentné náramky. Poraďte sa s lekárnikom, ktorý prípravok je vhodný aj pre deti podľa veku. Taktiež si môžete vyrobiť domáci repele

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: