Plávanie bábätiek: V dojčenských plavkách sa budú cítiť bezpečne a pohodlne

Redakcia | 4. júl 2024
Plávanie bábätiek: V dojčenských plavkách sa budú cítiť bezpečne a pohodlne

Vo vode je zábava! Aby sa váš drobček cítil vo vode dobre, musí sa cítiť pohodlne. Na čo si dať pozor?

Osvieženie vo vode je počas leta veľmi žiadané. Či už si vytiahnete nafukovací bazénik na balkón, alebo si užijete more či kúpaliská, dbajte predovšetkým na bezpečnosť najmenších. Deti nenechávajte vo vode bez dozoru ani na chvíľu! Aby ste si kúpanie naozaj užili, je potrebná dobrá príprava.

Nezabudnite na opaľovacie krémy s vysokým ochranným faktorom, klobúčiky na ochranu pred slnkom, dostatok tekutín, niečo dobré pod zub, osušky, náhradné plavky. Rodičia často robia chybu, keď nechávajú deti v mokrých plavkách alebo jednorazových plienkach do vody aj potom, ako vyjdú z bazéna.

Mokré plavky a jednorazové plienky môžu spôsobovať podráždenie pokožky a zvyšovať riziko infekcií. Navyše, mokré oblečenie ochladzuje telo, čo môže viesť k nepríjemnému pocitu a podchladeniu. 

Skvelou a praktickou alternatívou po všetkých stránkach sú dojčenské plavky. Inšpirujte sa!

Ritka v suchu: Aké zásady je nutné dodržiavať a je vhodné, aby bábätka plávali nahé? 

O bezpečnom plávaní bábätiek sme sa porozprávali s Veronikou Pupiš, odborníčkou na ekologické plienkovanie, zakladateľkou projektu Ritka v suchu.

Veronika Pupiš

V dojčenských plavkách sa bábätká budú cítiť bezpečne a pohodlne

Aké sú riziká plávania bábätiek nahých vo vode?

Ak máte doma bazén, dieťatko je natreté ochranným krémom a pohybuje sa v tieni v prítomnosti najbližších, jeho nahota nepredstavuje problém. Malé deti milujú behať s holým zadočkom a nezáleží im na tom, kde a pred kým sú. Na verejných kúpaliskách alebo plavárňach je však z viacerých dôvodov nutné dieťatko vždy obliecť do plaviek. Základným dôvodom je hygiena. Plavky chránia dieťa nielen vo vode, ale aj pri bazéne alebo na pláži. Okrem toho plavky chránia ostatných vo vode pred nechcenými únikmi, ak sa ozve príroda. Plavky zároveň chránia citlivú pokožku dieťatka pred slnečnými lúčmi. Druhým veľmi závažným dôvodom je ochrana dieťaťa. Sexuálne zneužívanie detí je, bohužiaľ, časté, a preto je na verejnosti obzvlášť dôležité chrániť svoje dieťa pred cudzími očami.

Po okúpaní je vhodné dieťatko vždy prezliecť, aby nebolo príliš dlho v mokrých plavkách alebo v plienke, čo môže spôsobiť zápal alebo prechladnutie.

Aké sú hlavné výhody použitia dojčenských plaviek v porovnaní s jednorazovými plienkami na plávanie?

Papierová plienka, rovnako ako dojčenské plavky, má za úlohu zachytiť hlavne tuhú časť – stolicu. Žiadna plienka ani dojčenské plavky nedokážu zachytiť 100 % moču. Jednorazová plienka nasáva do seba okrem moču aj vodu z bazéna, ktorá obsahuje množstvo nečistôt a baktérií. Tie sa koncentrujú priamo pri intímnych partiách dieťatka a môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy. Preto je obzvlášť dôležité ich často pri bazéne meniť. Plienky treba opakovane kupovať a po použití končia v komunálnom odpade, čím sa zbytočne preťažujú odpadové služby.

Ak sa dieťatko kúpe častejšie alebo chodí plávať, z ekonomického a ekologického hľadiska sú lepšie dojčenské plavky. Majú všitú špeciálnu vnútornú vrstvu na zachytenie tuhej stolice, ktorá však nesaje vodu z bazéna. Plavky sú ušité z udržateľných, väčšinou recyklovaných materiálov, a sú dedičné pre ďalšieho súrodenca alebo sa môžu ďalej predať.

Plávanie bábätiek: V dojčenských plavkách sa budú cítiť bezpečne a pohodlne

Prečo je dôležité používať dojčenské plavky počas plávania vo verejných bazénoch?

Vo verejných bazénoch je nutné dodržiavať vyššie hygienické štandardy, jednak kvôli ochrane dieťatka, ale aj ostatných ľudí v bazéne. Staršie deti už vedia, že cikať do vody nie je správne, malé deti to neriešia. Ako som spomínala, žiadne plavky ani plienky do vody nevedia zachytiť 100 % moču, dôležité je však, aby vedeli zachytiť tuhú časť stolice. Po okúpaní treba plavky alebo plienku vymeniť, aby sme zabránili vzniku zdravotných problémov a dieťatko malo komfort.

Aké sú výhody vysokých elastických lemov okolo pása a nožičiek na dojčenských plavkách?

Elastické lemy sú ušité z príjemného strečového materiálu používaného na plavky, aké má aj maminka. Okrem toho, že zvyšujú ochranu pred únikom prípadných kalamít, chránia zároveň citlivú pokožku dieťatka v oblasti drieku pred spálením od slnka. Tým, že sú elastické, predlžujú dobu nosenia, vedia sa prispôsobiť na 2 až 3 konfekčné veľkosti. Lemy neotláčajú nožičky a bruško, čím zabezpečujú maximálny komfort pri spoznávaní vodného sveta.

Plávanie bábätiek: V dojčenských plavkách sa budú cítiť bezpečne a pohodlne

Ako často by sa mali dojčenské plavky prať a akým spôsobom?

Je veľmi praktické zobrať si k vode (či už do bazéna, alebo k moru) aspoň dvoje plavky. Po tom, čo sa dieťatko okúpe, by sa malo prezliecť do suchých plaviek. Slniečko ich vysuší veľmi rýchlo. Plavky stačí po kúpaní len opláchnuť od chlórovej alebo slanej vody a následne doma oprať s bežným detským oblečením. Pri praní je potrebné vynechať ako pri každom funkčnom oblečení aviváž, ktorá by mohla poškodiť vodeodolnú membránu, všitú na vnútornej strane plaviek.

Plávanie bábätiek: V dojčenských plavkách sa budú cítiť bezpečne a pohodlne

Chcete praktické dojčenské plavky pre svoje dieťatko? Zvoľte kvalitné materiály a bezpečnosť, aby malo "riťku v suchu". Vyberajte TU. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: