S plavkami či radšej bez?

Mgr. Jarmila Hýroššová | 30. jún 2017
S plavkami či radšej bez?

Každé leto si rodičia kladú tú istú otázku. Majú nechať svoje dieťa pobehovať na kúpalisku, pri jazere či na pláži nahé alebo ho radšej obliecť do plaviek? Je neslušné nechať dieťa chodiť bez oblečenia a príliš puritánske, ak žiadame, aby malo na sebe plavky? A čo zdravotné hľadisko?

Prečítajte si: Leto deťom svedčí, ale na priame slnko pozor!

Vzbudzujú nahé deti verejné pohoršenie?

Simona (35) z Bratislavy rada navštevuje v letných mesiacoch so svojimi deťmi prírodné kúpaliská. Doteraz bolo pre ňu vždy samozrejmé, že Robko (4) a Julka (2) behali a kúpali sa vyzlečené.

Až kým neprišiel jeden letný júlový deň. „Bola som úplne zarazená, keď ma oslovila jedna pani. Premýšľala, či na mňa nezavolá policajtov alebo rovno sociálku,“ spomína si mladá žena.

„Moje nahé deti vzbudili u nej verejné pohoršenie a ja som bola vnímaná ako kriminálnička.“ Simona bola v tej chvíli hotová. Skúsila sa poobzerať okolo seba. Niektoré malé deti boli tiež nahé. Mnohé však mali na sebe plavky alebo iný odev.

„Podľa mňa sa deti môžu hrať na brehu nahé. Ak si ale myslíte, že kvôli tomu príde polícia, pokojne ju zavolajte,“  zareagovala, hoci v jej vnútri to vrelo.

Nato žena odišla preč. Neodpustila si však uštipačné poznámky smerom k matke detí, týkajúce sa výchovy. Nič viac sa neudialo. Len Simonina dobrá nálada bola zrazu preč. Zostala len trpká príchuť po nepríjemnej udalosti.

O niekoľko dní sedí Simona s kamarátkami v záhrade, kde sa skvie krásny modrý bazén. „Nemáš ešte jedny plavky pre Janka? Ja som tie jeho zabudla doma,“ hovorí jedna z mamičiek. Nemôžu sa títo štyria predškoláci kúpať len tak, nahí?

Simona rozpráva o udalosti pri jazere. Rozpúta sa živá diskusia. Koľko nahoty je pre dieťa vhodné? Je to prudéria, keď chceme, aby si deti obliekli plavky?

Prečítajte si: Deti a opaľovanie: 6 tipov, aby bol pobyt na slnku bezpečný

Čo hovorí zákon o nahote detí?

U dospelých je to jasné. Keďže na Slovensku existuje len málo chránených nudistických lokalít, nahota mimo nich môže byť sankcionovaná, pretože môže byť totiž klasifikovaná ako priestupok proti verejnému poriadku.

V prípade, že nudista vzbudí verejné pohoršenie a niekto kontaktuje políciu, môže dostať pokutu do výšky 33 €.

A čo deti? Tých sa to našťastie netýka. Tie majú úžasnú výhodu, že aspoň v našich zemepisných šírkach nepotrebujú mať (zo zákona) na sebe plavky.

POZOR: V každej krajine je iná hranica na vystavovanie detskej nahoty! Sú krajiny, kde musia byť stále zahalené i bábätká.

Dôvody, prečo dieťaťu obliecť plavky

  • Ochrana kože

Kožní lekári však dvíhajú varovný prst. Odporúčajú textilnú ochranu pred slnkom: vzdušné, ale UV-lúče neprepúšťajúce oblečenie, ktoré chráni citlivú detskú pokožku pred rakovinou kože.

  • Hygiena

Existujú aj hygienické dôvody pre plavky: Na verejných jazerách alebo pri mori nie je vždy všetko čisté, malé deti sú vďaka plavkám do istej miery chránené.

A pre deti, ktoré ešte „plienkujú“ je potrebná plienka do vody rovnako z hygienických dôvodov – kvôli ochrane ostatných. Z toho istého dôvodu je povinné nosiť plavky i vo verejných bazénoch.

  • Ochrana detí pred pedofíliou

V neposlednom rade rodičia obliekajú deťom plavky aj z obáv pred pedofilmi. Vzhľadom k narastajúcemu riziku sexuálneho obťažovania a zneužívania detí je bezpečné nechať deti nahé len na súkromnej pôde a na tej verejnej to zvážiť podľa situácie.

Prečítajte si: Letné peripetie: Čo vás môže v lete zaskočiť?

Dôvody, prečo dieťaťu neobliecť plavky

  • Nepríjemný pocit

Dieťa sa cíti nepríjemne, keď sa mu mokré plavky lepia na telo. Deti sa totiž nekúpu ako dospelí – zaplávať si a na deku. Behajú do vody a z nej hore-dole alebo sa hrajú na pláži či na brehu a čupia pritom tak, že majú zadoček namočený vo vode.

Hroziť ale dieťaťu: „Nezamoč sa!“ by bolo nezodpovedné obmedzenie jeho potreby hrať sa a, priznajme si, aj zbytočné.

  • Choroby

Okrem nepríjemného pocitu môže deťom spôsobiť dlhší pobyt v mokrých plavkách prechladnutie či zápal močových ciest.

  • Sexuálna výchova

Iným pozitívom nahého kúpania sa je skutočnosť, že dieťa spoznáva svojich kamarátov nahých. To je mimoriadne dôležité pre sexuálny vývoj detí –  najmä jedináčikov.

Ale aj deti, ktoré poznajú svojich súrodencov a rodičov nahých, potrebujú takúto skúsenosť. Tak získajú poznanie, že ľudia sa od seba odlišujú pohlavnými orgánmi a že existujú chlapci a dievčatá, muži a ženy.

Nahota a pocit hanblivosti

Mali by si deti vytvoriť pocit hanblivosti čo možno najskôr? Odborníci sa zhodujú v tom, že pre malé deti je veľmi dôležitý zážitok vlastnej nahoty a leto je na to ideálne.

V bazéniku vo vlastnej záhrade tomu nič nestojí v ceste. Aj na verejnosti sú nahé deti úplne v poriadku – záleží len od situácie a uváženia rodičov. Dokonca aj predškoláci môžu pobehovať a hrať sa nahé – ak samozrejme chcú.

Prečítajte si: Leto mojich detí: nádherné fotky Adriana C. Murraya

Kedy je čas na prvé plavky?

Otázka, ako dlho nechať deti hrať sa bez plaviek, sa dá položiť len teoreticky. Od tretieho roka sa u chlapcov i dievčat postupne vyvíja prirodzený pocit hanby.

Niektoré deti už potom nechcú viac chodiť bez plaviek. Vtedy treba túto ich potrebu akceptovať. Dnes je obrovský výber na trhu s detskými plavkami, môžete si vybrať z pestrých jednofarebných alebo potlačených materiálov, niektoré typy sú zdobené aplikáciami s detskými motívmi, čo je veľmi populárne.

Stačí poznať obľúbeného hrdinu svojho dieťaťa a plavky s jeho motívom zožnú zaručený úspech.

Tip MAMA a ja:

Nikdy nenúťte dieťa do niečoho, čo samo nechce! Jednoducho rešpektujte jeho prianie.

Takže ak to zhrnieme, to, či dieťaťu v lete plavky obliecť alebo nie, záleží v konečnom dôsledku od zváženia rodičov a priania detí. Jedna aj druhá alternatíva má svoje výhody i nevýhody.

„Mami, oci, ja plávam!“: Skúste náš rýchlokurz na ovládnutie vodného živla!

Úrazy detí v lete: na toto dávajte pozor!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: