Deti a opaľovanie: 6 tipov, aby bol pobyt na slnku bezpečný

Diana Mašlejová | 9. máj 2016
Deti a opaľovanie: 6 tipov, aby bol pobyt na slnku bezpečný

„Slniečko je najlepší domáci lekár,“ hovorievala mi v detstve moja stará mama. Nuž, s týmto tvrdením by dnes nepochodila asi u žiadneho dermatológa.

Časy, keď chládok znamenal najbezpečnejší úkryt pred slnečnými lúčmi a v horúci letný deň nás rodičia natreli obyčajným krémom, sú už takisto minulosťou. Či chceme, alebo nie, slnečné žiarenie predstavuje vážne nebezpečenstvo pre pokožku človeka a najohrozenejšou skupinou sú práve deti.

Slnečné žiarenie rozdeľujeme na UVA, UVB a UVC. Najnebezpečnejšie pre pokožku sú žiarenia UVB a UVC. Ozónová vrstva zeme ich našťastie pohlcuje a na povrch preniká vo väčšine iba žiarenie UVA, no žiaľ i určité množstvo UVB. Vzrastajúca ozónová diera má však za následok zvýšené prenikanie lúčov typu UVB, ktoré môžu spôsobiť okrem známeho spálenia pokožky i rakovinu kože. Tento typ žiarenia sa v atmosfére v najväčšej miere vyskytuje práve na obed, medzi 11. až 15. hodinou, preto je pobyt na slnku v týchto hodinách absolútne nevhodný a pre detský organizmus nebezpečný.

Za účasti UV žiarenia vzniká v koži vitamín D3, ktorý je potrebný pri metabolizme vápnika. Okrem toho kladne pôsobí na psychiku a celkovú vitalitu. Znamená to teda, že za určitých okolností a dodržiavaní zásad môže byť pobyt na slnku osožný aj pre detský organizmus. Veď letné mesiace so sebou prinášajú množstvo nádherných okamihov, zábavy a radosti. Bolo by škoda pripraviť vaše dieťa o tento pôžitok.

1. Začíname postupne

Prvý pobyt dieťaťa na slnku by nemal byť dlhší ako 15 minút. Najideálnejší čas je medzi 9. až 10 : 30, alebo popoludní po 17. Nikdy dieťa nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu v čase od 11. do 15. hodiny! 

2. Vhodný odev

Pri hre, pri vode, či na prechádzke, počas letných mesiacov dieťa obliekajte do ľahkého vzdušného odevu. Najvhodnejšie sú svetlé farby, ktoré priťahujú menej slnečného žiarenia. Nezabúdajte na klobúčik, či šiltovku a presvedčte sa, či tieň šiltu pokrýva celú časť tváre dieťaťa.

3. Tieň neznamená bezpečie

Väčšina ľudí sa pred agresívnym obedňajším slnkom zvykne ukrývať do tieňa. Treba mať však na pamäti, že ani v tieni nie sme pred slnkom chránení. Rovnako ako, keď je pod mrakom. Slnečné žiarenie totiž pôsobí aj pri zamračenej oblohe. Preto je dôležité, aby malo dieťa na hlave pokrývku v podobe klobúčika či šiltovky a zároveň ľahké a priedušné oblečenie z bavlny. Vrstvu opaľovacieho krému treba obnovovať aj pokiaľ sme v tieni pod stromom, či slnečníkom. Slnečné lúče dopadajú i tam.

Pokiaľ je vaše dieťa v kočíku, dajte pozor, aby tieň striešky zakrýval celé jeho telíčko (pozor však – pod poriadne stiahnutou strechou kočíka môže byť poriadne horúco – nezabudnite situáciu preto kontrolovať!). Ak strieška nemá dostatočné rozmery, zabezpečte si menší prenosný slnečník, ktorý v prípade potreby rozložíte. Kočík nechávajte vždy v tieni.

4. Pitný režim

Počas letných dní je nevyhnutné zabezpečiť dieťaťu pravidelný pitný režim. Potom sa z tela vylučuje veľké množstvo tekutín, ktoré treba pravidelne dopĺňať. Predídete tým celkovej dehydratácii organizmu a nadmernému vysúšaniu detskej pokožky.

5. Pohyb

Rodičia potrebujú mať svoje dieťa neustále na očiach, a to najmä pri vode, kde hrozí nebezpečenstvo úrazu. Vyhrievanie sa na slnku v jednej polohe však zvyšuje riziko spálenia pokožky, pretože slnečné lúče dopadajú na telo pod rovnakým uhlom. Preto nie je vhodné, aby si dieťa po vyjdení z vody ľahlo na osušku a tam ležalo až kým nevyschne a opäť sa nerozbehne do vody. Neutreté kvapky vody okrem toho pôsobia ako zväčšovacie sklá a znásobujú riziko spálenia. Dieťa po kúpeli poutierajte uterákom a zabezpečte mu pohyb.

6. Oči a pery

Slnečné žiarenie pôsobí negatívne nielen na detskú pokožku, ale i oči. Detský zrak je zvlášť citlivý, preto ak sa vyskytne začervenenie, či zápal spojiviek, je už neskoro. Pred slnečnými lúčmi ho treba chrániť kvalitnými slnečnými okuliarami. Pre deti sú najvhodnejšie tie s polykarbonátovými sklami a s ochranným filtrom UV400, ktoré chránia pred UVA a zároveň aj UVB žiarením. Investícia do kvality sa v tomto prípade skutočne vyplatí. Okrem očí je potrebné chrániť i detské pery. Slnko ich v lete nadmierne vysušuje, takže balzam s UV filtrom je vhodnou prevenciou. 

 

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: