5 tipov pre letné bábätká

Mgr. Jarmila Hýroššová | 22. júl 2022
5 tipov pre letné bábätká

Bábätko, leto je tu! To znamená prechádzky vonku, zábavu vo vode, chodenie naboso a štvornožkovanie bez plienky. Znamená to však aj potrebu lepšej ochrany pred slnkom, horúčavou a UV-žiarením. Poradíme vám, na čo by ste mali dávať pozor, aby si drobček užil letné dni dosýta. A vy s ním.

Ako v lete bábätko obliekať?

Aj v lete sa pri obliekaní bábätiek riadime „cibuľovým princípom“. Body bez rukávov, ľahké tričko svetlej farby a tenké nohavice alebo dupačky.

Ak je vonku ešte „čerstvo“, môžeme ráno drobcovi obliecť aj tenký bavlnený kabátik. V lete sú optimálne dupačky s otvorenými chodidlami a ponožky.

Tie sa dajú v teple rýchlo vyzliecť a bábätká milujú, keď sa môžu hrať so svojimi bosými nôžkami. Ak je veľmi teplo, môže sa bábätko voziť v kočíku len v ľahkom body.

Dôležité je, aby bolo oblečenie ľahké a priedušné. Uprednostňujeme prírodné materiály ako bavlnu a plátno – syntetika spôsobuje nadmerné potenie.

V prípade, že sú bábätká oblečené príliš teplo a pot sa nemôže vsať do oblečenia, vznikajú nepríjemné potničky.

Tip MAMA a ja:

Kupujte oblečenie o číslo väčšie, vtedy je mimoriadne vzdušné a bábätko neobmedzuje. A ak si nie ste istí, či je dieťatko správne oblečené, pomôže nasledujúci trik: Vopchajte ruku za jeho krk. Toto miesto by malo byť teplé, ale nie vlhké.

Ak je dieťatko spotené, povyzliekajte mu mokré veci, poutierajte ho a oblečte do suchého. V prípade, že sa ešte len začína potiť, vyzlečte mu jednu vrstvu oblečenia.

Aj keď je vonku tridsať stupňov, vždy majte so sebou pre bábätko svetrík alebo kabátik, dlhé nohavice alebo ľahkú prikrývku. V lete sa totiž môže nečakane ochladiť, ale teplejšie obliecť by ste mali bábätko aj v preklimatizovaných budovách, obchodoch a dopravných prostriedkoch.

Klobúčik v lete nie je len módnym doplnkom, ale je absolútnou nevyhnutnosťou. Ideálne tak chráni citlivú pokožku na hlave pred slnkom a horúčavou. Čím je šilt širší, tým lepšie. Takto sú chránené i oči bábätka a zároveň tak môžete predísť úpalu zo slnka.

Čo robiť, aby bábätko v lete pokojne spalo?

Dospelý človek to pozná tiež: V lete zaspať je niekedy poriadne ťažké. Vonku je dlho svetlo a v miestnosti je nepríjemne teplo. Aj bábätku sa zaspáva v takýchto podmienkach oveľa ťažšie.

Na spanie stačí, ak mu oblečiete tenké pyžamko (alebo tenšie body či dupačky) a prikryjete ľahkou prikrývkou. Namiesto nej však môžete použiť i letný spací vak.

Majte na pamäti, že nadránom sa ochladzuje a spací vak zabraňuje tomu, aby detské telíčko vychladlo. Deka ani paplón už ale nie sú potrebné.

Tip MAMA a ja:

Spací vak by mal byť z ľahkého vzdušného materiálu, aby sa v ňom nekumulovalo teplo. Veľmi príjemné sú najmä v extrémne vysokých horúčavách spacie vaky vyrobené z froté materiálu. Tieto sajú pot mimoriadne dobre a postarajú sa tak o príjemný spánok bábätka.

Pred spaním ešte raz poriadne vyvetrajte. S otvorenými oknami alebo ventilátormi ale treba zachádzať opatrne. Vďaka prievanu by mohli bábätká prechladnúť. Lepší je preto závan čerstvého vzduchu v čase, kým bábätko v miestnosti nie je.

Ak bábätko prežilo počas dňa kopec zábavy a bolo na čerstvom vzduchu, večer väčšinou zaspáva dobre. Napriek tomu myslite na to, aby postieľka stála na tmavom mieste (alebo nezabudnite na zatemnenie miestnosti závesmi či roletami).

Inak bude drobec ráno o 5. hodine presvedčený o tom, že už môže začať deň. Veď už je predsa svetlo.

Ako a kedy kočíkovať bábätko počas letných mesiacov?

Bábätká rady spávajú i vonku v kočíku. Samozrejme, že aj v lete môžete uložiť bábätko do kočíka a uspať ho v záhrade či na balkóne. Pokožku pohládza teplo a vietor a šum listov uspí deti bez väčšej námahy. Dôležité je však tienisté miesto.

Treba si uvedomiť, že vo vaničke kočíka sa môže na priamom slnku teplota vyšplhať až na 50 °C. Ak umiestnite kočík pod strom, nezabudnite na sieťku proti hmyzu.

Vo všeobecnosti sa odporúča mať v lete vždy takúto ochranu na kočíku, lebo spiace bábätká otvárajú pusu – a tým lákajú hmyz (bodnutie včelou či osou môže vyvolať silnú alergickú reakciu).

Nepoužívajte na tento účel kryt proti dažďu – hrozí akumulácia tepla a prehriatie bábätka. Počas prechádzky odráža tenká utierka alebo bavlnená plienka položená cez kočík slnečné lúče. Rafinované sú aj špeciálne slnečné clony. Niektoré mamičky zasa uprednostňujú montované slnečníky.

Tip MAMA a ja:

Čiapočku môžete bábätku v kočíku vyzliecť. V kočíku je dobre chránené proti vetru a termoregulácia prebieha najlepšie cez hlavičku.

Ako si užiť s bábätkom pobyt vonku?

Letný deň si treba užiť dosýta. A je úplne jedno, či pri jazere alebo vo vlastnej záhradke – teplučko a čerstvý vzduch nám i našim najmenším robia dobre.

Opaľovanie

Keď sa zdržiavate vonku, treba dobre chrániť pokožku dieťaťa, lebo melanín, ktorý chráni proti UV-žiareniu, sa u bábätka ešte len začína tvoriť. Deti sa nesmú opaľovať tak ako dospelí − teda ležaním na priamom slnku.

Vyhýbajte sa priamemu slnku i v obednej horúčave. Mimoriadne dôležité je natrieť bábätko krémom alebo mliekom na opaľovanie, ktoré sú vyvinuté špeciálne pre deti a majú vysoký ochranný faktor. Aj tak však dávajte pozor na slnko!

Chodenie naboso

Pre bábätká, ktoré už vedia loziť alebo dokonca chodiť, je mimoriadnym zážitkom, keď sa môžu hrať bosé. Aké je to mať piesok medzi prstami?

Tráva pod nôžkami podnecuje prekrvenie a je pre deti celkom novou skúsenosťou. Ale pozor: Chuť bábätiek objavovať nepozná žiadne hranice.

Keď zje dieťa trochu piesku, nemalo by to uškodiť, ale terén, v ktorom sa pohybuje, by mal byť úplne bezpečný. Jedovaté rastliny, huby, bobule, pichľavé konáriky, sklo či ostré kamienky môžu byť totiž všade.

Nechajte DETI behať BOSÉ!
Prečítajte si tiež:

Nechajte DETI behať BOSÉ!

Kúpanie

Podobne ako s opaľovaním je to i s kúpaním. Bábätká do jedného roka nepatria na verejné kúpaliská ani do bazénu pre dospelých. Alternatívou však môže byť vlastný detský bazénik. Aj tu treba byť ale opatrnými.

Deti nikdy nenechávajte bez dozoru. Bábätká do veku zhruba 15 mesiacov sa môžu utopiť aj v hĺbke 10 cm. Majú totiž iné ťažisko tela a ich hlava je ešte veľmi ťažká.

Dôležitá je aj nekĺzavosť. Umiestnite bazén na nejaký mäkký podklad, napr. trávu. Tam, kde dieťa vychádza, položte osušku, lebo tráva býva klzká.

Po kúpaní by ste mali večer vodu vyliať. Vo vode sa totiž nachádzajú nečistoty: Hračky z pieskoviska pristanú vo vode, hmyz a iné zvieratá majú taktiež prístup k vode, a tak vznikajú vírusy a baktérie. Deti môžu potom reagovať kožnými vyrážkami, nevoľnosťou alebo zápalom ušiek.

Vzdušný kúpeľ

Doprajte aj zadočku vášho bábätka chvíľku bez plienky, v prípade núdze mu oblečte len bavlnené krátke nohavičky. Deti zbožňujú, keď sa môžu popreťahovať nahé a na zadoček prúdi vzduch. Len nezabudnite podložiť pod dieťa nepremokavú podložku, aby nedošlo k nehode.

Cestovanie autom

Ak cestujete s bábätkom autom, myslite na to, že ho nikdy nesmiete nechať v aute samé. V letných mesiacoch teplota vo vnútri auta bez problémov presiahne 60 stupňov Celzia. Hrozí dehydratácia, dieťa môže upadnúť do bezvedomia a zomrieť.

Počas jazdy sa vyhnite častému používaniu klimatizácie a radšej počas najteplejších hodín v lete nejazdite alebo použite tienidlá.

Aký pitný a stravovací režim by malo myť bábätko počas leta?

Tekutiny, tekutiny

Zvyčajne nepotrebujú dojčené bábätká žiadne iné tekutiny ako materské mlieko. Je to dané tým, že tzv. predné mlieko, ktoré dostávajú na začiatku dojčenia, je redšie a zastupuje tak potrebu ďalších tekutín. Ak je ale veľmi teplo, chcú byť na prsníku častejšie.

Preto je pre dojčiacu mamičku dôležité, aby dostatočne veľa pila. Počas horúcich dní neváhajte podávať aj bábätku čistú vodu alebo detský čajík. Určite tým nič nepokazíte.

Deti, ktoré začínajú byť prikrmované, musia v lete prijať dostatočné množstvo tekutín. U dojčiat a malých detí postupujú straty tekutín veľmi rýchlo. Preto je dôležité zavodňovanie organizmu. Ideálna je čistá dojčenská voda, nesladený čaj alebo ovocná šťava.

Ovocie a zelenina

A mimochodom – do jedálneho lístka bábätka – presne ako do toho vášho – by ste mali v lete zaradiť veľa ovocia, zeleniny a ľahkých jedál. Malé deti totiž nemajú rady v horúčave ťažké jedlá.

Leto je aj ideálnym časom na ochutnanie nových druhov ovocia. Čo tak napríklad vyskúšať melón? V horúcich letných dňoch príjemne osvieži a dodá telu poriadnu dávku tekutín, stačí sa len zahryznúť...

Prajeme vám krásne leto s mnohými novými zážitkami a kopec príjemných chvíľ strávených s bábätkom!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: