Život ako v bavlnke: aby koža dieťaťa bola v poriadku

Andrea Mániková | 8. jún 2017
Život ako v bavlnke: aby koža dieťaťa bola v poriadku

Kožu dieťaťa chráni mamička v brušku sterilným prostredím maternice, s príchodom na svet sa dostáva do prostredia osídleného miliardami baktérií, a preto hneď v prvých dňoch nie je ničím výnimočným, ak pokožka zareaguje podráždením.

Nie všetky zmeny hneď vyžadujú liečbu, ale všetky bábätká potrebujú adekvátnu starostlivosť, aby sme kožu upokojili a podporili v jej prirodzenej funkcii. 
 
„Starostlivosť o detskú pokožku je veľmi príjemnou záležitosťou, samozrejme, ak sa nemusíte boriť s problémami, ako je plienková dermatitída, ekzém, seboroická dermatitída, prípadne niečo, čo ani nepoznám,“ zveruje sa Michaela.

„S mojím Markom musím zaobchádzať doslova ako v bavlnke, pretože už od narodenia má sklon k citlivej pokožke. Ako som si všimla ešte v pôrodnici, nebol jediným bábätkom s citlivou pokožkou.

Preto mi bolo krátko po jeho narodení zrejmé, že si budem musieť veľa naštudovať o detskej pokožke a, samozrejme, sa toho aj pridržiavať. A nielen to – vyznať sa v krémoch, mliekach či olejčekoch, v nich sa už pomerne dobre orientujem, ale iba toto nestačí,“ upozorňuje mamička 8-mesačného Marka.

„Veľmi dôležitá je aj starostlivosť o celý Markov šatník, teda nielen vyberať veci predovšetkým z bavlnených materiálov, ale aj prať v „bábätkovskom“ pracom prášku, dôkladne a niekoľkokrát vypláchať a nakoniec vyžehliť. U nás sa snaha dbať o Markovu pokožku ukázala tou správnou cestou.“

Prečítajte si: Keď pokožka volá SOS...

Prečo je koža dôležitý orgán?

  • Koža je ako náš ochranný štít a má niekoľko funkcií – ochrannú, zmyslovú, termoregulačnú, skladovaciu, vylučovaciu i resorpčnú. Vonkajšie aj vnútorné vplyvy však môžu vyvolať jej podráždenie.
  • Je najväčším orgánom ľudského tela.
  • Hmotnosť kože predstavuje 7 ℅ celkovej telesnej hmotnosti človeka.
  • Hrúbka ľudskej kože sa mení od 0,4 milimetra (na očných viečkach) po 4 milimetre (na chrbte).
  • Detská pokožka je oproti dospelej oveľa jemnejšia, tenšia, a teda aj náchylnejšia na podráždenie. To je dôvod, prečo vyžaduje oveľa väčšiu starostlivosť a dôkladný výber kozmetických prípravkov a pracích práškov, i vhodnú úpravu prostredia.
  • Zdravá koža je schopná absorbovať len malé množstvo látok, ale poškodená koža má veľké resorpčné schopnosti, čo môže viesť k rozvoju infekcie spôsobenej mikroorganizmami.
  • Precitlivenosť vzniká často v ranom veku a niekedy sa s podráždením pokožky borí človek i po celý život.

„Podráždenie Markovej pokožky sa zvyčajne najskôr prejaví na jeho tváričke. Hneď si všimnem červené fliačiky na jeho líčkach,“ rozpráva Michaela. „Potom si to celé rozškriabe a vyzerá ako indián.

Niekedy sa stane, že mu pokožka sčervenie aj na iných častiach tela. Ja si to vysvetľujem aj tým, že má citlivú pokožku od narodenia, s tým nič nenarobím. Je však výborné, že existujú produkty, ktoré sú špeciálne vyvinuté aj pre tento typ pokožky.

Naša pediatrička mi okrem vhodných príkrmov poradila, ako vyprať detské vecičky tak, aby bol vplyv prášku na pranie na citlivú detskú pokožku čo najmenší. Až od nej som sa dozvedela, že detská bielizeň by sa skutočne mala prať výlučne v prášku určenom na detské veci.

Taktiež je dôležité každý nový kus Markovho oblečenia najskôr vyprať, dôkladne vypláchať a na záver aj vyžehliť. Keď drobcovi periem vecičky, automaticky s voľbou vhodného programu nastavujem dve pláchania navyše. 

TIP MAMA a ja:

Ak pridáte do posledného pláchania cca 3 PL octu, z pranej bielizne dokáže odstrániť posledné zvyšky prášku a tiež pôsobí dezinfekčne.

Aké problémy môžu potrápiť detskú pokožku?

Koža bábätka môže byť postihnutá dedičnými alebo vrodenými poruchami, preto by si rodičia mali každý deň všímať jej prípadné zmeny. S čím sa môžete stretnúť: s miliami novorodencov, potničkami, intertrigom, plienkovovou dermatitídou, seboroickou dermatitídou, detským atopickým ekzémom.

Milie novorodencov

Ide o bieložlté cystičky vo veľkosti špendlíkovej hlavičky. Najčastejšie ich bábätko má v oblasti tváre, v okolí nosa. Nesmú sa vytláčať a ani nevyžadujú liečbu. Výhodou je, že do konca štvrtého týždňa samé zmiznú.

Potničky

Ich príčinou je zadržiavanie potu – vznikajú drobné pľuzgieriky naplnené tekutinou, najčastejšie na chrbátiku, v slabinách, na zadočku a zátylku.

Zmiznú samé o niekoľko dní, no niekedy sa potom koža v tých miestach olupuje. Nesmie sa používať púder, dieťatko opláchnite, pokožku dobre vysušte (zadoček môžete nechať aj nejaký čas bez plienočky) a ochráňte vhodnou masťou, drobcovi oblečte ľahké bavlnené oblečenie.

Prevenciou je vhodné obliekanie a vhodné prostredie. Ak sa pridruží sekundárna infekcia, liečbu vždy určuje lekár. 

Prečítajte si: 4 zásady, ako predchádzať vysušovaniu pokožky u bábätka

Intertrigo

Je to v podstate zaparenie, ktoré však nesúvisí s používaním plienok a vyskytuje sa aj u dospelých osôb. Vzniká na častiach tela, ktoré sa viac potia a prichádza k ich treniu.

Najčastejšie sa objavuje na vnútorných plochách stehien, v rozkroku, okolo konečníka, pod prsiami, v podbrušku, v pazuchových a podkolenných jamkách a na krku.

Koža je v ostro ohraničených fľakoch červená, mierne zdurená a svrbí. Pri zhoršených ťažkostiach začne mokvať a tvoria sa na nej bolestivé trhlinky.

Plienková dermatitída

Vzniká najčastejšie u detí medzi 7. a 12. mesiacom života, keď sa zvýši objem moču a môže prekročiť „kapacitu“ plienky. Prejavuje sa začervenaním a miernym opuchom pokožky, ktorá je v miestach trecích plôch (v záhyboch, v trieslach a pod zadočkom) vlhká a lesklá, môžu sa vyskytnúť aj pupáčiky alebo drobné šupinky. Pre dieťatko je nepríjemná a bolestivá.

Seboroická dermatitída 

Ide o ochorenie mazových žliazok. Typické sú pre ňu lososovo ružové ložiská, ktoré vytvárajú šupiny. Šupiny sú žlté, a dajú sa dobre odlúpnuť.

Seborea je väčšinou lokalizovaná nielen v plienkovej oblasti, ale súčasne aj vo vlasoch, na krku i čele a v kožných záhyboch. U detí sa často seboroická dermatitída nesprávne zamieňa s detským ekzémom, ale nie je zriedkavosťou, že sa seboroická dermatitída s detským ekzémom môže časom skombinovať.

Prečítajte si: 5 overených rád, aby drobčeka netrápili zapareniny

Atopická dermatitída (atopický ekzém)

Je alergické, geneticky podmienené, chronicky prebiehajúce kožné ochorenie. Ekzém vzniká najčastejšie okolo 3. až 6. mesiaca veku života.

Najprv začínajú na líčkach vznikať červené vyrážky, ktoré môžu mokvať, potom zasychať a tvoriť sa šupinky. Ekzém sa môže ďalej šíriť aj do kožných záhybov (vrátane plienkovej oblasti), na krk, trup i končatiny.

Najhoršie bývajú jeho prejavy pred koncom 1. roku života, keď koža v miestach ekzému zhrubne a šúpe sa. Atopický ekzém veľmi svrbí a dojčatá sú pri ňom nepokojné a škriabu sa.

TIP MAMA a ja:

Náš stručný prehľad kožných ťažkostí je len orientačný. Pokiaľ by ste mali akékoľvek pochybnosti, či je začervenanie zadočku a jeho okolia u vášho dieťatka skutočne „len obyčajným“ zaparením alebo niečím iným, neváhajte a navštívte svojho praktického detského lekára.

Prečítajte si: Trápi vaše dieťa atopický ekzém?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: