Trápi vaše dieťa atopický ekzém?

Aneta Kelblerová, detská kožná lekárka | 14. marec 2017
Trápi vaše dieťa atopický ekzém?

Jedným z najčastejších detských chronických ochorení je atopický ekzém. Hoci dieťa bezprostredne vážne neohrozuje, nepríjemne zasahuje do jeho života i do života celej rodiny. Úporné svrbenie môže spôsobiť nejednu bezsennú noc a vo dne podráždenosť a nepokoj.

Čo je podstatou atopického ekzému?

Atopický ekzém je geneticky podmienené kožné ochorenie. Vyskytuje sa najmä v dojčenskom a v detskom veku. Podstata vzniku ekzému ešte nie je dopodrobna preskúmaná.

Predpokladá sa, že je to súhra odlišných, geneticky podmienených biochemických, imunologických a nervovo-reflexných dejov v organizme pacienta s atopickým ekzémom. Vieme, že koža ekzematika je suchá a viac náchylná na podráždenie.

Pacient reaguje na rôzne látky vonkajšieho prostredia neprimerane, zápalom kože. U časti pacientov nachádzame v krvi zvýšené množstvo špecifických protilátok IgE proti rôznym potravinám (bielkovine kravského mlieka, vajce, bielkoviny obilia atď.) a inhalačným alergénom (peľ, plesne, roztoče, zvieracia srsť). Títo pacienti majú sklon ku vzniku ďalších, tzv. atopických ochorení, ako je astma a alergická nádcha. 

Ako vyzerajú prejavy atopického ekzému?

Ekzém vzniká často okolo 3. až 6. mesiaca veku života. Najskôr sa objavuje na tvári, na líčkach vznikajú červené pupáčiky, ktoré môžu mokvať, potom zasychať a pokrývať sa šupinkami.

Ekzém sa môže ďalej šíriť na krk, trup i končatiny. Najhoršie prejavy bývajú často pred koncom 1. roku života. Po prvom roku sa ekzém môže vytratiť alebo prechádza do tzv. detskej formy a začína sa lokalizovať do lakťových jamiek, podkolenia a zápästia.

Pri chronickom priebehu ekzému koža v týchto miestach zhrubne a šupinatie. Až v 80 % prípadov ekzém vyhasína do 10. roku veku. U ostatných atopických detí sa môže znovu oživiť v puberte, ale v dospelom veku pretrváva iba u malého percenta pacientov.  

Aké vplyvy ekzém zhoršuje?

Zhoršenie nastáva v sychravom chladnom prostredí alebo v horúcom lete po spotení. Ekzém sa zhoršuje pri horúčkovitých infekčných ochoreniach, po očkovaní, pri raste zúbkov. Zhoršenie ekzému nastáva po konzumácii niektorých dráždivých potravín.

Psychické i fyzické vypätie má tiež vplyv na zhoršenie ekzému. Ekzém sa zhoršuje kontaktom s dráždivými látkami (mydlo, čistiace prostriedky, farby, riedidlá, hlina atď.). U dievčat niekedy pozorujeme zhoršenie ekzému vplyvom hormonálnych zmien pri menštruácii. Často sa ale zhoršujúce faktory vôbec nezistia.  

Prečítajte si: Atopický ekzém

Je možné atopický ekzém vyliečiť? Aké sú možnosti prevencie zhoršovania prejavov ekzému?

Vzhľadom na to, že atopický ekzém je geneticky podmienený, tak sa vyliečiť nedá. Je však možné dostať ho pod kontrolu rôznymi opatreniami. V koži pacienta s atopickým ekzémom chýbajú tukové látky, ktoré sú za normálnych okolností súčasťou ochrannej kožnej bariéry.

Koža sa preto dehydratuje, je suchá, šupinatie a i pri malom podráždení sčervená a svrbí. Škriabanie potom ekzém ešte viac zhoršuje a navyše sa do postihnutého miesta môže nechtami zaniesť infekcia. Aby sme zabránili zhoršovaniu a komplikáciám, musíme kožu správne ošetrovať.

Vhodné je tiež vynechanie alebo obmedzovanie niektorých dráždivých potravín. Dôležité je aj správne oblečenie a zabránenie spoteniu, ktoré je veľmi častým faktorom zhoršovania ekzému. Často sa nevyhneme nutnosti takého upravenia domáceho prostredia, aby nebolo prašné a minimalizoval sa styk s možným alergénmi.     

Ako a čím ošetrovať kožu ekzematika?

Základom ošetrovania kože a prevencie zhoršovania ekzému je premasťovanie kože masťami a krémami. Kožu premasťujeme tak, aby bola stále vláčna. Zo začiatku môže byť nutné natierať ju i niekoľkokrát denne.

Pri nanášaní premasťujúceho prostriedku by na koži nemalo byť prebytočné množstvo krému alebo masti, koža potom pod nánosom premasťovadiel nemôže dýchať a ekzém sa môže zhoršiť. Radšej premasťujeme menším množstvom krému, ale častejšie.

Dobrým pomocníkom sú olejové prísady do kúpeľa. Dobre kožu očistia od zvyšku liečebných prípravkov, mazu a odlučujúcich sa buniek rohovinovej vrstvy pokožky. Kožu ale nevysušia a vytvoria na nej ochranný olejový film.

Olejové prísady sa odporúča pridávať do kúpeľa 2-3x do týždňa. Kožu je v tieto dni vhodné neumývať inými umývacími prípravkami, aby sa na nej neporušil ochranný olejový film. Kúpele by nemali byť príliš teplé a dlhé, odporúča sa teplota vody 36 °C a pobyt vo vani trvajúci 5 – 10 min.

V ostatných dňoch postačí krátka sprcha alebo umytie miest vlhko sa zaparujúcich (podpazušie, genitálie, zadok a nohy) nedráždivými prostriedkami s kyslým alebo neutrálnym pH. Pri vzplanutí ekzému sa neobídeme bez lokálnych kortikoidových preparátov, ktoré ekzém dočasne upokoja, zmiernia svrbenie a začervenanie kože a zabránia ďalšiemu zhoršeniu.

Prečítajte si: Alergia na roztoče

Niekedy je nevyhnutná liečba kortikoidmi

Kortikoidy by sa mali aplikovať iba po obmedzenú dobu a pauza medzi opätovným nasadením kortikoidov by mala byť minimálne taká dlhá, ako dlho sa kortikoid na ložisko aplikoval, ideálne však aspoň dvakrát dlhšia (napr. po aplikácii trvajúcej 3 dni by mala nastať pauza trvajúca minimálne 3 až 6 dní).

Liečba kortikoidmi prebieha pod dohľadom lekára. V posledných rokoch využívame v liečbe tzv. lokálne imunomodulátory. Sú to prípravky, ktoré tlmia zápalovú reakciu. Dajú sa používať nielen krátkodobo, ale i dlhodobo, kým sa ekzém neupokojí.

Úspešne sa používajú na liečbu ložísk ekzému na tvári a krku, kde dlhodobá aplikácia kortikoidov nie je vhodná pre ich nežiaduce účinky. Pri dlhodobej aplikácii môžu kortikoidné masti a krémy spôsobovať stenčenie kože, rozšírenie ciev, zvýšenie ochlpenia.

V medziobdobí, kedy kortikoidy nemusíme používať, často liečime ložiská ekzému farebnými pastami s ichtyolom, endiaronom alebo dechtom. Pasty pôsobia protizápalovo a môžu oddialiť nutnosť aplikácie kortikoidu. 

Aké môžu byť komplikácie atopického ekzému?

Pacienti s atopickým ekzémom sú náchylnejší na vznik kožných infekcií. Je to spôsobené porušenou kožnou bariérou a odlišnou odpoveďou imunitného systému. Často sa škriabaním do ložísk ekzému zanesie bakteriálna infekcia (hlavne zlatý stafylokok).

Koža potom mokvá, pokrýva sa šupinkami, vznikajú hnisavé ložiská. Pri menšom rozsahu infekcie potom kožu liečime aplikáciami miestnych antibiotík. Pri rozsiahlejšom postihnutí kože sa nevyhneme podávaniu antibiotík celkovo.

Pacienti s atopickým ekzémom sú náchylnejší na vírusovú infekciu bradavicami a moluskami, najčastejšie sa nakazia pri návšteve plaveckého bazéna. Ďalšou možnou vírusovou infekciou je herpetická infekcia (opar).

Táto infekcia môže byť veľmi nebezpečná. Vírus oparu sa môže rozšíriť najskôr do ložísk ekzému a potom i na zdravú pokožku. Prejavuje sa vznikom drobných pľuzgierikov.

Dieťa má teplotu, bolesti hlavy, trpí nechutenstvom, môže zvracať. V minulosti bola táto infekcia i smrteľná. Dnes podávame celkové protivírusové lieky a pacientov väčšinou liečime a hospitalizujeme v nemocnici.

Prevenciou infekcie je zabránenie kontaktu pacienta s človekom, ktorý má aktívny opar. Koža pacientov s atopickým ekzémom je tiež náchylná na vznik plesňových ochorení. 

Prečítajte si: Keď pokožka volá SOS...

Ako obliekať dieťa s atopickým ekzémom?

Vhodné sú čisto bavlnené odevy, ktoré sú voľnejšie a nikde dieťa netlačia. Keď sa škriabe, obliekame mu na noc tričká s dlhšími rukávmi, ktoré zašijeme, aby si v noci nechtami kožu nerozškriabalo. Niekedy postačia bavlnené rukavičky.

Vyhýbame sa látkam s chĺpkami (vlna, zamat, flanel, froté, plyš), ktoré môžu pokožku podráždiť. Dôležité je obliekať dieťa tak, aby sa nespotilo. Spotenie je jedným z najčastejších zhoršujúcich faktorov ekzému.

Oblečenie perieme v pracích prostriedkoch určených pre malé deti. Bielizeň je nutné dostatočne vyplákať. Do posledného plákania sa môžu pridať 3 lyžice octu, zbavia tak bielizeň zvyškov pracieho prášku. Zásadne neodporúčame používanie aviváže. 

Ako upraviť domáce prostredie atopika? 

Domáce prostredie by malo byť čo najmenej prašné. S prachovými čiastočkami sa miešajú roztoče a plesne, ktoré sú častými alergénmi. Vhodné je odstránenie ťažkých závesov, čalúneného nábytku, kobercov, periny z peria.

Na odstránenie prachu sa môžu tiež využívať čističky vzduchu. Teplota v byte by mala byť okolo 20 °Celzia. Vzduch by nemal byť ani príliš suchý, ani príliš vlhký.

Ideálna vlhkosť vzduchu je okolo 40 – 50 %. Pri vyššej teplote a vlhkosti vzduchu sa dobre darí plesniam i roztočom. Samozrejmosťou je doma nefajčiť. Nie je vhodné chovať domáce zvieratá. 

Prečítajte si: Aby sa lepšie spalo alebo Ideálna teplota v spálni

Je vhodný pobyt pri mori alebo na horách?

Pobyt pri mori pôsobí blahodarne na väčšinu pacientov. Pozitívne pôsobí prírodná klíma, slaná voda, slnko a pohodová nálada. Musíme však počítať s tým, že sa ekzém často na začiatku pobytu pri mori zhorší. Je to dané zmenou prostredia, často únavnou cestou.

Počas ďalších dní sa však ekzém zlepšuje a často úplne zmizne. Vhodné je teda naplánovať pobyt pri mori minimálne na 2 týždne. Odporúča sa dať prednosť kamenistým plážam pred piesočnatými. Piesok môže kožu dráždiť a ekzém zhoršiť.

Nutné je nevystavovať dieťa priamemu slnku medzi 11. a 15. hodinou a chrániť kožu krémami s UV filtrom. Pokiaľ sa u dieťaťa ekzém na slnku a v teple zhoršuje, dajte prednosť pobytu na horách. 

Atopický ekzém síce nie je vyliečiteľný, ale vhodnými opatreniami sa dá dobre ovplyvniť jeho priebeh a uľahčiť tak malému pacientovi sa s ekzémom vysporiadať. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: