Aby sa lepšie spalo alebo Ideálna teplota v spálni

Mgr. Marika Koscelníková | 15. február 2017
Aby sa lepšie spalo alebo Ideálna teplota v spálni

Aká je ideálna teplota a vlhkosť miestnosti, v ktorej spíme?

Upchatý nos, vysušené sliznice či popraskané pery. Pociťujete tieto príznaky po rannom prebudení? Príčinou môže byť suchý vzduch v spálni, ktorý výrazne ovplyvňuje kvalitu nášho spánku.

Domáce regulátory tepla nás zvádzajú k tomu, aby sme si doma vytvorili teplučký pelech, ale v tomto prípade platí – menej je niekedy viac. Nielen v noci, ale aj počas dňa by sme to s prekurovaním miestností nemali preháňať. 

Ako sa vyhnúť suchému vzduchu v prekúrenej miestnosti

Prílišné teplotné rozdiely nie sú organizmu príjemné. Pokiaľ máte doma teplučkých 25 stupňov a vonku sú teploty pod nulou, riskujete prechladnutie. Krátke rukávy na detskom body vymeňte za dlhé a ak je potrebné, radšej pridajte aj svetrík namiesto zvyšovania teploty v miestnosti.

Ideálna teplota cez deň je okolo 22 stupňov, v noci ešte nižšia. Prekúrené izby vysušujú sliznicu dýchacích ciest, čo znižuje odolnosť voči infekciám. Ako zistíte, že máte doma suchý vzduch? Ak sa ráno budíte so škriabaním v krku, vysušenou sliznicou v nose a ústach.

Suché spojivky a pokožka rovnako signalizujú, že je potrebné vzduch v miestnosti zvlhčiť vetraním a znížiť teplotu v izbe.

Ideálna vlhkosť vzduchu v miestnosti by mala byť okolo 40 až 60 percent, v prekúrených miestnostiach môže poklesnúť len na 20 percent. Dobrou pomôckou sú mokré uteráky na radiátore. Ak vás trápi nádcha, kvapnite na ne aj pár kvapiek eukalyptového oleja.

V závesných odparovačoch sa ukrýva riziko množenia baktérií (teplá voda). Najúčinejším riešením sú však elektrické zvlhčovače vzduchu, ideálne s automatickou reguláciou vlhkosti. Najmä v prípade, že máte doma alergika, pouvažujte nad touto investíciou. Dôležitá je ich pravidelná údržba.  

Prečítajte si: 10 tipov na dobrý spánok

Ani v zime nezabúdajte na pravidelné, krátke a intenzívne vetranie. Okná otvorte dokorán približne na päť minút. Vetranie cez vetráky nie je dostatočné, vzduch  v miestnosti sa nevymení dostatočne.  

Optimálne teploty v obytných miestnostiach

Spálňa – 18°C

Obývačka – 22°C

Detská izba – 21 až 23°C

Kúpelňa  - 24°C

Chodba – 15 až 17°C

Bábätká na noc neobliekajte príliš, môže dôjsť k prehriatiu

Dupačky, overaly s dlhým rukávom úplne postačia, ak dieťa v noci spinká v spacom vaku. Spací vak je pre bábätká ideálny, najmä ak sú aj v noci pohyblivé a perinku či deku rýchlo odkopú. Pokiaľ spací vak dieťa odmieta a jeho nočné putovanie po postieľke mu neumožňuje zostať prikryté, oblečte mu na noc hrubšie pyžamko.

Pod pyžamo dávajte aj nátelník, na nohy hrubšie ponožky, aby malo dieťa aj v prípade, že je nezakryté, tepelnú pohodu. Záhlavie bábätka je miestom, kde môžete skúšať, či mu je zima alebo teplo. Pokiaľ je za krkom spotené, odoberte jednu vrstvu prikrývky, ak má záhlavie studené, je mu zima.

V minulosti sa bábätkám nechávala na hlave čiapočka aj vo vnútri a na noc. Ani v prípade choroby však takto dieťa neohrievajte. Cez hlávku si reguluje telesnú teplotu, preto by nemala byť zakrytá.

Prečítajte si: Sprievodca detským spánkom v rôznych vekových obdobiach

Vedeli ste, že...

... pri znížení teploty o jeden stupeň môžete znížiť náklady na kúrenie až o päť až desať percent?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: