Náročné dieťa: Cez deň nechce spať

Mgr. Jana Caban | 20. január 2023
Náročné dieťa: Cez deň nechce spať

Čo sa týka spánku v noci, je to veru kapitola sama osebe. Ako však naložiť s denným spánkom? Uložiť náročné dieťa na nočný spánok vyžaduje predsa toľko úsilia! To máme tým všetkým prechádzať aj cez deň? Nuž, veru áno, pri náročnom dieťati čelíte jednej výzve za druhou a denný spánok k nim rozhodne patrí tiež...

V hlave vám môže víriť množstvo otázok...

  • Je spánok počas dňa skutočne taký potrebný?
  • Nebude lepšie nechať dieťa poriadne unaviť, aby večer lepšie zaspalo?
  • Je boj o spánok naozaj taký nevyhnutný?
  • Máme ho ráno budiť skôr, či ho nechať spať, koľko sa mu len žiada?
  • Koľko denných spánkov dieťa potrebuje?
  • Nútiť či nenútiť ho počas dňa spať? 

Otázok je skutočne veľa a tak nečudo, že sa z toho zapotí nejeden rodič. Ako na to, aby sa z každodenného boja stala príjemne zabehnutá rutina? Skúsme túto záhadu rozlúsknuť.

Je denný spánok dôležitý?

Tak ako takmer vo všetkých oblastiach, aj v tejto existujú značné individuálne rozdiely medzi jednotlivými deťmi. Taktiež veľmi záleží od veku a všeobecne platí: čím je dieťa väčšie, tým menej denného spánku potrebuje. Čo sa týka náročných detí, opäť je to oblasť, v ktorej sú  „náročnejšie“. Často sa stáva, že v období okolo dvoch rokov niektoré deti začínajú tzv. poobedňajší spánok odmietať. Toto však náročné deti robia oveľa skôr. 

Sú deti, ktoré okolo dvoch rokov už pohodlne vydržia celý deň bez zdriemnutia. Ako sa však schyľuje k večeru, únava robí svoje a môže sa stať, že v domácnosti práve na večer nastanú dramatické chvíle. Unavené dieťa = ťažko spolupracujúce dieťa. Unavené dieťa = predráždené dieťa so sklonom k emočným výbuchom.  A to platí aj pre bábätká. Preto je spánok počas dňa taký dôležitý.

Nervová sústava cez deň beží na plné obrátky, prijíma všetky rôznorodé podnety z okolia aj z vnútorného prostredia dieťaťa. Náročné deti – často hypersenzitívne – sú veľmi citlivé na podnety zo svojho okolia. A čo je veľa, to je moc. Aj ich nervová sústava potrebuje oddych. Hoci sa navonok javí, že dieťa má priveľa energie a zanovito akýkoľvek spánok odmieta, pravda je taká, že ho potrebuje o to viac... 

Unavené dieťa= ťažko spolupracujúce, predráždené dieťa so sklonom k emočným výbuchom.  

Koľko potrebuje dieťa spať cez deň?

Ako sme už spomínali, čo sa spánku týka, existujú medzi deťmi individuálne rozdiely. Každé má svoju potrebu rozdelenú na denný a nočný spánok. V nasledujúcej tabuľke sú uvedené približné časy a počty spánkov celkovej potreby spánku u detí vzhľadom k veku. Nie vždy sa však vypláca kŕčovité držanie sa tabuliek, takže sa nenechajte zlákať víziou dokonalého spánkového režimu. U náročných detí je predsa všetko tak trochu inak. Dôležité je zachovať pokoj a až potom sa pokúsiť o rozlúštenie záhadného kódu potreby spánku toho vášho milovaného nespáča. 

denný spánok

Tabuľka zdroj: www.lepsispanokbabatiek.sk 

Takže odpoveď znie: áno, denný spánok je pre dieťa veľmi dôležitý. Ako je to však s „nútením“ ho k denným spánkom? Nuž, povedzme si to na rovinu: náročné dieťa aj tak k ničomu neprinútite... Nakoniec by sa z toho aj tak vykľul iba súboj, kto z koho a je vopred takmer jasné, kto by bol víťazom. Dieťa teda k spánku radšej nenúťte. Zvoľte miernejšie a najmä rafinované stratégie. Veľa pohybu na čerstvom vzduchu a upokojujúce rituály počas dňa budú oveľa lepšou voľbou než akákoľvek forma „nútenia“ na spánok. 

denný spánok

Pozor na únavu

Mnoho rodičov si prirodzene myslí, že ak dieťa poriadne unaví, bude lepšie spať. Majte sa však pred touto nástrahou na pozore. Je to totiž dvojsečná zbraň. Na jednej strane má táto stratégia niečo do seba, pretože únava – ak je správne dávkovaná – privedie dieťa k prirodzenej potrebe oddychu, avšak nič netreba preháňať. Zvoľte radšej zlatú strednú cestu – dostatok pohybu, ale aj dostatok oddychu. Po fáze stimulácie a fyzickej záťaže zaraďte vždy fázu na zotavenie. Čím menšie dieťa, tým kratšie a častejšie budú tieto fázy potrebné.

Budiť či nebudiť? 

To je otázka! Šťastný to rodič, ktorého dieťa spokojne spí (konečne!!!). Keď však spí už tri a pol hodiny popoludní, namieste je otázka, či si užiť tieto chvíle aj za cenu poriadne dlhého večera. Neexistuje tu definitívna odpoveď, tú vám dá vaše dieťa a aj váš vlastný organizmus (koľko toho dokáže uniesť jeden rodič!). 

Podobne je to s ranným budením. Ak má dieťa prirodzený spánkový rytmus taký, že zaspáva večer neskôr a doháňa to potom ráno... a vám ako rodičom to nejako extra neprekáža, prečo ho nenechať spať? Nie vždy je to však možné a ak treba ráno vstávať, tak sa musí ráno budiť. Nie vždy sa dá režim celej rodiny prispôsobiť na mieru vášmu náročnému dieťaťu. Aj keď naplno vezmeme do úvahy jeho prirodzené spánkové potreby, nie vždy je možné naplno ich rešpektovať. Je síce stredom vášho (aj svojho vlastného) vesmíru, ale skôr či neskôr sa bude musieť aj ono trošku prispôsobiť. 

Sledujte spánkové cykly

Každé dieťa má potrebu spánku, dokonca aj to vaše, hoci sa vám to môže zdať neuveriteľné. Pozorujte a experimentujte. Aj keď sa to javí ako nevyriešiteľná záhada:

  • pozorujte spánkové cykly vášho dieťaťa a určite prídete na to, ako často a ako dlho si potrebuje pospať aj cez deň.
  • sledujte jeho jemné prejavy únavy a potreby oddychu a nenechajte si ujsť príležitosť na stíšenie aj počas dňa.
  • tak ako večer pred spaním, aj počas dňa zaraďte upokojujúce rituály (ktoré by sa však mali líšiť od večerného rituálu – aby to dieťa neplietlo), pokiaľ možno znížte množstvo podnetov, vytvorte dobré podmienky na oddych. A užívajte si chvíle, keď sa to podarí!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: