Náročné dieťa: 6 zmien myslenia, ktoré vám pomôžu pri výchove

Mgr. Jana Caban | 9. február 2022
Náročné dieťa

Vašou úlohou nie je dieťa zmeniť, ale reagovať na to, kým je a čo potrebuje.

Pre človeka, ktorý ešte nemá vlastné deti, je ľahké presne si naplánovať život s bábätkom – rozkošné, štýlové outfity, užívanie si života so super flexibilným a prispôsobivým bábom, chodenie do reštaurácií a spokojné vychutnávanie si jedla, kolísanie sladko spiaceho dieťaťa pri posteli...

Ak sa však stanete rodičom, všetky tie plány odrazu dostávajú nové rozmery... A ak ste rodičom „náročného“ dieťaťa, tak hovoríme o úplne inom leveli!

Náročné deti

Všetky bábätká majú veľa potrieb. Veľa detí má často „náročné požiadavky“ v jednej oblasti, ako je napríklad dojčenie alebo spánok. Potom sú tu „náročné“ deti , ktoré  majú často náročné potreby v každej oblasti. 

  • Nechce sa im spať. Vôbec.
  • Potrebujú veľa stimulácie, ale sú tiež veľmi citlivé na nadmernú stimuláciu.
  • Často potrebujú dojčiť alebo majú problémy s kŕmením.
  • Neustále ich treba držať.
  • Väčšina z nich potrebuje veľa pohybu a odmietajú len tak si spokojne sedieť. 

A tak ďalej, a tak ďalej... 

Sú však tiež bystré, osobité.... Ich vytrvalá a náročná povaha im (a nám všetkým) nakoniec prinesie úžitok, no často zanecháva ich rodičov vyčerpaných a preťažených.

Môžete si klásť otázky: 

„Prečo je moje dieťa také iné?  Prečo nie je ako deti mojich priateľov? Spia celú noc. Sú šťastné, že ich niekto drží. Hrajú sa potichu samy. Moji priatelia nevyzerajú tak unavene ako ja. Čo robím zle?“

Hoci sa na začiatku môžete cítiť odlišne od celého sveta, dá sa na celú túto situáciu pozrieť ako na výzvu k vašej premene. K premene vášho života, myslenia, osobnosti... Nasledujúcich šesť zmien myslenia vám nevyrieši všetky ťažkosti spojené s výchovou náročného dieťaťa, môže sa vám však podstatne uľaviť. 

1. Vaše dieťa je také, aké je. A vy robíte to najlepšie, ako dokážete.

Keď začnete chápať, že vaša úloha ako rodiča nie je z vášho dieťaťa urobiť to najlepšie dieťa, akým môže byť, ale výzvou vášho rodičovstva je skôr najskôr ho pochopiť, spoznať, a až potom ho podporiť v tom, aby sa rozvíjalo, uľaví sa vám. Vaše dieťa sa prejavuje tak, ako sa prejavuje nie preto, akí ste vy rodičia, ale preto, že ono je také, aké je. Vašou úlohou nie je zmeniť ho, ale reagovať na to, kým je a čo potrebuje.

Neschopnosť uspokojiť potreby bábätka je pre rodičov bábätiek s náročnými potrebami veľmi frustrujúca.  Rodičia majú tendenciu vnímať to ako svoje vlastné zlyhanie. Býva to však často naopak, dieťa, o ktorého potreby sa rodičia nestarajú (zanedbávané deti), sú často apatické, slabo reagujúce, pretože vzdali svoj boj a snahu o prejavenie svojich potrieb, keďže ich potreby neboli naplnené. Náročné deti však majú často veľmi starostlivých rodičov, a preto môžu naďalej vytrvalo upozorňovať na svoje potreby krikom a plačom. Nie je teda vašou chybou, ak je vaše dieťa nespokojné, ak viete, že ste preň urobili maximum. 

2. Neúprosnosť nie je zlá

Deti s náročnými  potrebami sú neoblomné, neúprosné. Ich výkriky nie sú prosbami, ale naliehavými požiadavkami. Do všetkého, čo robia, vkladajú viac energie. Hlasno plačú, silne protestujú, zriedka sa vzdávajú. Cítia, reagujú silne a sú citlivé na všetko.

Áno, ako rodičia sa s tým denne ťažko vyrovnávame, no tento nepokoj nie je negatívnou vlastnosťou. Neúnavnosť, ak je vhodne živená, môže byť potenciálom dieťaťa.  Niektorí z najkreatívnejších ľudí, ktorí menili svet, boli v tom či onom čase označovaní za hyperaktívne, neúnavné deti. Skúste sa na náročnosť svojho dieťaťa pozrieť z tohto uhlu pohľadu – vychovávate silnú osobnosť!

Táto vlastnosť náročných detí rodičov s najväčšou pravdepodobnosťou v určitom čase úplne vyčerpáva, ale je to aj vlastnosť, ktorá vedie deti k úspechu. Dieťa s náročnými potrebami, ak je v mladšom veku primerane vychovávané, pravdepodobne vyčerpá všetkých okolo seba. Z toho sa však učí, ako extrahovať zo svojho okolia. Preto je také dôležité nesnažiť sa ovplyvniť výraznosť dieťaťa. Schopnosť poznať svoje potreby a vedieť ich pohodlne vyjadriť je cenným nástrojom úspechu v neskoršom živote.  

3. Nevyčerpáva vás, ale vy dieťaťu dávate energiu

Deti s náročnými potrebami sú vyčerpávajúce, nedá sa to inak – diplomaticky – povedať. Vždy sú príliš alebo nedostatočne stimulované, nespia dobre a stále niečo potrebujú. Vyčerpajú z vás každý kúsok energie a vždy chcú viac. Môže to byť vyčerpávajúce a môže to tak zostať, kým nezmeníte svoj pohľad na vec.

Nie, v skutočnosti nebudete o nič menej unavení, ale vedomie, že dieťaťu pomáhate prosperovať tým, že mu neustále dávate svoju energiu, aby ste držali krok s tou jeho, vám určite pomôže udržať sa v chode počas tých intenzívnych mesiacov náročných na starostlivosť. Ako deti s náročnými potrebami rastú, ich akútna citlivosť sa pre rodičov stáva prínosom. Neustále si uvedomujú všetko, čo sa okolo nich deje, a toto vedomie podnecuje zvedavosť, ktorá podnecuje učenie. Stávajú sa deťmi, ktoré si všímajú veci, všetko vidia a rýchlo sa učia.

Na začiatok stačia dve veci: znížiť svoje očakávania a prestať sa ľutovať. 

 4. Všetko ostatné môže počkať

Vďaka vášmu milovanému náročnému dieťaťu môžete dostať jednu veľmi  dôležitú životnú lekciu – nechať veci plynúť. Ak ste ten typ, ktorý rád nasleduje plán, kontroluje veci zo zoznamu úloh a robí veci pekne podľa priority a zoznamu... Bude to pre vás výzva. Veľa frustrácie rodičov môže prameniť  z toho, že nemôžu „ísť podľa plánu“. Rodičia sa potom často cítia zbytoční alebo neschopní, či majú pocit, že všetci ostatní by to zvládali lepšie... Ale pravdou je, že vaše dieťa je iné  a potrebuje iné veci. Nemá zmysel sa porovnávať.

Ale, je to len obdobie. Prejde to, rovnako ako všetko ostatné. Namiesto toho, aby ste sa neustále ľutovali, že nerobíte dosť, začnite znižovať svoje očakávania. Máte dieťa, ktoré vás potrebuje – to je teraz prioritou. Ostatné úlohy a položky zoznamu „v pláne“ môžu počkať , ale dieťa nepočká. 

náročné dieťa

5. Dôvera je všetko

Samozrejme, veľa kníh pre bábätká si kladie za cieľ „nerozmaznať“ dieťa neustálym držaním a hojdaním, že sebaupokojenie je dôležitá zručnosť (a to aj je!), ktorú sa deti musia naučiť. Každé je však iné a mnohé s náročnými potrebami nie sú schopné sa samy upokojiť.

Deti s náročnými potrebami potrebujú pomoc pri zaspávaní. Musia sa naučiť dôverovať rodičom, že im pomôžu. To im pomôže naučiť sa relaxovať, čo je zručnosť, ktorá má hodnotu na celý život.

Ak budete reagovať na jeho plač a uspokojovať jeho potreby najlepšie, ako len viete, dieťa si môže vybudovať dôveru a pocit, že je v bezpečí a je milované. Ak tam budete, keď sa zobudí, dieťa sa naučí, že tam budete vždy, keď to bude potrebovať. Možno sa nikdy nedozvie, ako vám to všetko zmenilo život, ale aj vďaka tomu, že tam budete vtedy, keď to potrebuje, bude zdravým a stabilným človekom.

S rodičmi, ktorí reagujú na požiadavky svojho dieťaťa a formujú ich, sa z náročného dieťaťa vyvinie  človek s odhodlaním  a s dôverou. Je preto  dôležité  budovať váš vzťah s ním prostredníctvom dôvery a porozumenia. 

6. Prejde to...

Nie veľa mamičiek to má naozaj ľahké, ale keď ste matkou bábätka s náročnými potrebami, môžete mať pocit, že KAŽDÁ to má jednoduchšie ako vy. Ako sa vraví, u susedov trávnik je vždy zelenší, ale vám sa skutočne môže javiť, že ostatní to majú ľahšie, čo sa týka kŕmenia, spánku, vychádzok a vlastne celodennej starostlivosti.

Môžete sa cítiť smutní a frustrovaní, pretože sa cítite uväznení, ako keby ste nemohli nikam ísť alebo nič robiť bez toho, aby sa vaše dieťa rozohnilo v záchvate nepokoja. Bezcieľne kráčate a kolíšete dieťa, pozeráte von oknom a rozmýšľate, či sa ešte niekedy začleníte do spoločnosti? Začleníte. A keď sa vrátite, budete ohromení pohodovým, sebavedomým a nenásytne zvedavým malým človiečikom po vašom boku.

VÝZVA PRE VÁS: Vašou úlohou nie je dieťa zmeniť, ale reagovať na to, kým je a čo potrebuje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: