Mamy radia mamám: Ako sa zbaviť cumlíka?

redakcia | 19. september 2017
Mamy radia mamám: Ako sa zbaviť cumlíka?

Snažíte sa odučiť dieťa od cumlíka? Pomôžu vám rady mamičiek, ktoré túto "cumlíkovú odyseu" už majú za sebou.

Naša čitateľka potrebovala pomôcť "odcumlíkovať" svojho synčeka.

Malý Mateo je závislý na cumlíku. Spočiatku jeho cumlíkovanie rodičom neprekážalo, no dnes si chlapček vypestoval veľmi silný návyk, s cumlíkom chodí nielen spávať, ale aj do škôlky, kde sa mu jeho spolužiaci vysmievajú. Jeho mamička zostala prekvapená nad silou tohto zvyku a preto požiadala vás, ostatné mamičky, aby ste im pomohli a inšpirovali ju tým, ako ste sa tohto zlozvyku zbavili u vás doma.

A takto ste jej poradili:

CUMLÍKOVÁ ODYSEA MAMIČIEK

„Cica, vráť mi dudu“.

Klaudia, Filip, (29 mesiacov)

Milá Miriam, to, čím si momentálne prechádzate, veľmi dobre poznám. Podarilo sa nám  s cumlíkom skoncovať, keď mal malý 21 mesiacov, a to aj z toho dôvodu, že sa mu začínali veľmi škaredo kriviť zúbky. Poradila som sa aj s pediatričkou, či nevie nejakú fintu na tie naše deťúrence.

Poradila, a nám sa to osvedčilo. Rada znela: skús mu od rána cumlík nedať a vravieť, že ho zobrala mačička. Nám to vyšlo. Síce prvý deň som si skutočne myslela (hlavne už ku koncu dňa), že si už asi aj vlasy na hlave vytrhám, ale bola som pokojná, vysvetľovala som mu stále dookola, že prišla mačička a povedala, že Filipko je už veľký chlapec a on už „duduku“ (my sme tak volali cumlík) nepotrebuje.

Môže vás zaujímať: Ako odnaučiť dieťa od cumlíka? - tipy mamičiek


V ten deň mi poobede ani nespal a bol ako z divých vajec. Druhý a tretí deň prešiel už lepšie (síce boli otázky typu, kde je duduka, a manžel akosi zabudol, že sa snažíme byť bez cumlíka a skoro mu ho dal, kým som na neho nevypleštila oči) a na štvrtý deň si na cumlík už ani nespomenul.

Len tie mačky sa nám akosi hrnuli po pod nohy a Filip akonáhle uvidel mačku, hneď jej hovoril: „Cica, vráť mi dudu“.  Po mesiaci sme si na cumlík už ani nespomenuli.
oducit do cumlika

„Čím bude starší, tým to bude ťažšie“

Zuzana, Alex (3 roky)

Riešim ten istý problém. Vzhľadom na to, že náš Alex býval často chorý a zažil niekoľko pobytov v nemocnici, odučenie od cumlíka som neriešila, lebo ho to upokojovalo. Ale čím bol starší, tým bol závislejší, podobne ako malý Mateo. Myslela som si, že nástupom do škôlky sa cumlíka zbavíme raz - dva, ale mýlila som sa, bolo to ešte horšie.

Dohodla som sa  s Alexíkom, že keď mu kúpim sanitku, cumlík zahodí. Sanitku sme kúpili, ale cumlík zahodil do vody iba pod nátlakom a potom nasledoval hrozný plač. Prišiel večer a plač sa opakoval, nevydržala som to a dala som mu ho naspäť.

Čítajte aj: Preč s cumľom – ale ako?

Asi o dva dni som to skúsila znova, snažila som sa ho nejako upokojiť aby zaspal, a podarilo sa, trošku mrnkal, ale povedala som mu, že „dudu“ sme zabudli v škôlke a že zajtra mu ju pani učiteľka dá. Pripravila som sa na dlhú a ťažkú noc, ale bol len jeden plač a potom ho to prešlo.

Teraz sme už štvrtý deň bez cumlíka a už ho ani nespomíname, som šťastná, že som to vydržala. Touto cestou ťa chcem podporiť, aby si vydržala ten tlak, jednak zo strany okolia a jednak zo strany malého Matea, lebo deti nás stále skúšajú svojím plačom.

„Musíš mať veľa trpezlivosti“

Nataša so synčekom

Môj syn mal tiež veľmi rád cumlík. Odúčať som ho začala v 9 mesiacoch. Vždy cez deň, keď sme sa hrali, som mu cumlík vybrala a schovala niekde nablízku (ale tak, aby ho nevidel). Vždy som sa ho snažila niečím zaujať, dávala som mu stále niečo do ruky, ponúkala mu častejšie čajík, ovocie, kukuričné chrumky, zeleninu.

Vždy som jeho pozornosť upriamila na niečo iné a tak zabudol, že mu cumlík chýba. Samozrejme, keď ho náhodou našiel, tak som mu ho cca 10 minút nechala, potom som ho zobrala, zas schovala a pokračovali sme v hre. Cumlík som mu ponúkala menej a menej, až ho mal iba na spanie. Po mesiaci sme cumlík cez deň vôbec nepoužívali.

Riešite? S cumlíkom alebo bez?

V noci na spanie sme cumlík nepoužívali od roka a pol. Namiesto cumlíka som mu na noc dávala macka (spoločníka na spanie). Ak sa v noci zobudil, podala som mu macka, alebo svoju ruku, a ak to nezabralo a bol veľmi mrzutý, dala som mu cumlík. Tak sme cumlík postupne vypustili aj cez noc.

oducit do cumlika

Moja svokra je razantnejšia a je toho názoru, že cumlík treba proste zobrať, nie je a hotovo. Po pár dňoch rozčuľovania si drobec zvykne, pochopí, zabudne a bude dobre.

Na dvojročného synovca zabralo, že mu povedali, že cumlík zjedol ich pes. Od toho dňa cumlík nemal. Môžem ti ešte dať tip, blíži sa sv. Mikuláš. Môžete všetky cumlíky zobrať, schovať a povedať, že prišiel čert, vzal cumlíky a nie sú, že Mateo je už veľký chlap a nepotrebuje ho, resp. Mikuláš ich zobral, aby ich podaroval iným mladším deťom a bábätkám.

„Zlozvyk eliminujte čo najskôr“

Lýdia, Grétka, (5 rokov), Sofia, (3 roky)

Milá mamička Miriam, je skutočne dôležité eliminovať akékoľvek zlozvyky a deťom ponúkať pestré riešenia, aby rýchlo zabudli na svoje „lákadlá“.

Moja staršia Grétka cmúľala cumlík približne do svojich dvoch rokov. A ako sa to odnaučila? Veľmi jednoducho, v tom čase sme totiž cestovali na predĺžený víkend a cumlík sme celkom neplánovane zabudli doma.

Lenže nové zážitky mali pre Grétku magické čaro a na cumlík si ani nespomenula. Na druhý deň však zistila, že jej „niečo“ chýba, tak nám neostalo iné, len jej pravdivo vysvetliť, že cumlík sme zabudli doma... Trošku si poplakala, ale dokázali sme ju upokojiť tvrdením, že keď sa domov vrátime, skúsime ho pohľadať. A odvtedy akoby cumlík pre naše dievčatko prestal existovať.

Lenže nám sa vynoril ďalší problém. A to cmúľanie nie cumlíka, ale palčeka našej malej Sofinky. Ešte v pôrodnici si pamätám na sestričku (podľa môjho odhadu ešte stará škola), ktorá našej malej strčila palček do pusy. A to bol začiatok konca. Rozkošné bábätko si svoj palček obľúbilo, vychutnáva si ho dodnes.

Trápi a vás? Cmúľanie palca – zvyk či zlozvyk? 6 „obyčajných“ činností, ktoré pomôžu vyhnúť sa mu.

Snažíme sa robiť všetko možné aj nemožné, aby sme ju od tohto zlozvyku odučili, no plus – mínus, stagnujeme. Žiaľ, palček má vždy poruke a keď je unavená, šup s ním do pusy. Nevýhodou je aj to, že ruky dieťaťa bývajú naozaj málokedy čisté, a či má palček špinavý alebo nie, strčí si ho do úst kedykoľvek. Verím, že vymyslíme fintu, ktorá zaberie ako u našej prvorodenej. Držím ti palce, aby sa vám odvykanie od cumlíka podarilo čo najskôr a v čo najkratšom čase.

„Chce to čas a trpezlivo vysvetľovať“

Anka, Šimonko, (3 roky)

Milá Mirka, nie som zástancom neprimerane tvrdých praktík v podobe namočenia cumlíka do korenia alebo horčice. Verím, že dôležité je trpezlivo vysvetľovať, prečo cumlík už v tomto veku nie je vhodný.

Je určite dôležité myslieť na to, že tak ako sa zlozvyk budoval postupne, chce to aj čas na jeho odstránenie. Nepodceňuj vysvetľovanie, pretože ak dieťaťu vysvetľuješ, že je už veľké a cumlík by cmúľať nemalo, musíš sa k tomu rovnako postaviť.

Vysvetľovať veľkému chlapcovi znamená eliminovať cumlík postupne najprv počas dňa a potom v noci. Podľa seba viem, že zvládnuť sa to určite dá, tvoje dieťa určite raz pochopí, že cmúľanie cumlíka patrí do ústočiek tých najmenších. Môžeš skúsiť ukazovať mu príklady v praxi – teda jeho kamarátov a kamarátky, ktorým cumlík nechýba. Verím, že o nejaký čas to určite zvládnete.

Má cumlík vplyv na vývoj reči?
Ako vybrať vhodný cumlík?
Keď musí bábätko piť mlieko z fľaše

oducit do cumlika

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: