Keď musí bábätko piť mlieko z fľaše

redakcia | 19. apríl 2017
Keď musí bábätko piť mlieko z fľaše

Pokiaľ nemôžete z rôznych príčin dojčiť, nastupuje na rad umelé mlieko a s ním fľaša.

Ideálne je materské mlieko

Mlieko má v detskom jedálničku naozaj nezastupiteľnú úlohu – od narodenia až po obdobie 4 či 6 mesiacov je to jediná zložka výživy bábätka. Je samozrejme ideálne, ak je to mlieko materské, ale pokiaľ dojčenie nie je možné, bábätká musia byť kŕmené špeciálnymi dojčenskými mliekami.

Ak sa dojčiť nedá, dieťatko musí piť mliečko z dojčenskej fľaše

Kŕmenie z fľaše je vhodné pred obdobím do šiestich mesiacov. Pokiaľ začínate s umelým mliekom až po tomto období, je vhodnejšie používať už pohár, zo začiatku špeciálny dojčenský pohárik s náustkom.

Pri kŕmení z fľaše je ideálne mať k dispozícii minimálne šesť dojčenských fliaš s objemom približne 250 ml, na čaj vystačíte s jednou až dvoma fľašami s objemom cca 125 ml. Rodičia sa tiež rozhodujú, či obstarať sklenené alebo plastové fľaše.

Prečítajte si: (Ne)dojčenie po cisárskom reze

Obe majú svoje výhody aj nevýhody. Plastové fľaše sú cenovo prístupnejšie, ľahšie a nerozbitné, sklenené fľaše sú drahšie, ale sú odolné aj voči vyšším teplotám, väčšinou majú dlhšiu životnosť, pretože zostávajú číre (nezafarbia sa čajom a ovocnými šťavami ako plastové) aj po dlhodobom používaní a dobre odolávajú opakovanému vyváraniu, sterilizovaniu a čisteniu.

Aký cumlík je na dojčenskú fľašu vhodný?

Cumlíky na fľaše môžete kúpiť latexové (z prírodnej gumy), alebo silikónové (z plastu). Latexové cumlíky majú kratšiu životnosť – po 6 týždňoch až troch mesiacoch používania mäknú a začínajú lepiť (keď zistíte, že cumlík na dotyk začína lepiť, treba ho vymeniť za nový).

Silikónové cumlíky sú pevnejšie a majú dlhšiu životnosť, pozor však – nie sú dokonale odolné voči ostrým detským zúbkom. Okrem vášho názoru sa tu môžete stretnúť aj s preferenciami dieťaťa – niektoré deti silikónové cumlíky úplne odmietajú – preto ich treba najprv vyskúšať.

Ďalším dôležitým kritériom je tvar cumlíka z hľadiska správneho vývoja čeľustí. Rôzne kvapaliny (ako mlieko, voda, čaj, kaša) majú rôznu hustotu, takže vyžadujú rôzne veľkosti dierok na cumlíkoch – napr. najmenšia dierka je určená na čaj, väčšia na mlieko a najväčšia na kaše.

Rovnako aj pre rôzny vek detí sa používajú rôzne veľkosti dierok cumlíkov – pomalý prietok (t. j. cumlík s najmenšou dierkou) je určený novorodencom, stredný prietok deťom medzi troma až šiestimi mesiacmi a rýchly prietok deťom od polroka.

Pomôckou vám budú texty na obaloch cumlíkov v predajniach – vždy by malo byť na nich napísané, pre aký nápoj a vek dieťaťa sú určené. Je to však, samozrejme, vždy len orientačné.

 Tip MAMA a ja

Pamätajte na to, že dojča min. v prvých šiestich mesiacoch nemôže fľašu vypiť prirýchlo a pri pití sa musí trošku namáhať, aby uspokojilo svoj sací reflex. Chyťte zarobenú fľašu a obráťte ju dnom hore – mlieko by z nej malo pomaly kvapkať, je nežiaduce, ak kvapká rýchlo alebo dokonca tečie pramienkom. Dĺžka kŕmenia z fľaše mliekom by mala trvať približne 15 až 20 minút.

Čistenie dojčenských fliaš, cumlíkov a ich sterilizácia

Okamžite po kŕmení oddeľte všetky časti fľaše. Fľašu a jej jednotlivé časti i cumlíky opláchnite vodou a potom ich dôkladne vydrhnite kefkou na fľaše teplou vodou a troškou prípravku na riad (chemický prípravok môžete nahradiť soľou).

Cumlíky vydrhnite trochou soli zvonka i zvnútra. Ešte raz všetko dôkladne opláchnite čistou vodou. U nás sa väčšinou sterilizuje horúcim kúpeľom – kúpeľom vo vriacej vode po dobu 5 – 10 minút.

Prečítajte si: Akú dojčenskú fľašu? Poradíme vám!

Najjednoduchším i najšetrnejším spôsobom sterilizácie je však sterilizácia v špeciálnom sterilizátore, tzv. vaporizátore, kde dezinfekcia prebieha pomocou horúcej pary. Je to však zároveň finančne nákladnejšie. Fľaše a cumlíky by sa mali sterilizovať raz denne, minimálne do konca šiesteho mesiaca.

Návod na prípravu umelého mlieka

• Pripravte si všetko, čo budete na kŕmenie potrebovať. Všetky pomôcky by mali byť umyté, fľaša a cumeľ vysterilizované.
• Prevarte pitnú dojčenskú vodu po dobu piatich minút a nechajte ju schladiť. Určené množstvo vody (podľa návodu na škatuli umelej výživy) nalejte do vysterilizovanej fľaše.
• Pridajte presný počet zarovnaných odmeriek umelej výživy podľa návodu. Odmerky sú priložené k umelému mlieku. Nikdy nepoužívajte mokré či vlhké odmerky! Odmerku zarovnajte plochou časťou noža – nikdy sušený prášok nestláčajte, ani nedávajte kopcom.
• Dobre uzavrite fľašu a zmes trasením fľaše dobre premiešajte, až kým nevznikne jednoliata tekutina bez hrčiek.

 Tip MAMA a ja

Teplota mlieka by mala mať okolo 37 až 39 °C, čiže približne teplotu ľudského tela. Dotykom fľaše sa teplota mlieka odhaduje často nepresne, a keď nechcete, aby sa vaše bábätko popálilo horúcim mliekom, alebo naopak, dostalo mlieko studené, musíte použiť inú metódu. Kvapnite si trochu mlieka na vnútornú stranu zápästia – nesmie vás páliť a ani chladiť. Mlieko nikdy nechutnajte priamo z fľaše – nie je to hygienické, môže dôjsť k prenosu rôznych vírusov a baktérií (napr. aj zubného kazu).

Umelé mlieko vždy pripravujte presne podľa návodu

Rodičia v snahe dopriať svojmu dieťaťu len to najlepšie, často dávajú do fľaše viac mliečneho prášku, ako odporúča návod – niekedy pridajú o jednu odmerku viac, častejšie však plnia fľašu síce presným počtom odmeriek, ale zato vrchovato naloženými.

Odborníci sa potom stretávajú s názormi – že mlieko zapeká, či spôsobuje tráviace problémy, reflux, alebo deti z neho priveľmi „tlstnú“ – a niekedy by naozaj iba stačilo riadiť sa presne návodom.

Prečítajte si: 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: