Cmúľanie palca – zvyk či zlozvyk? 6 „obyčajných“ činností, ktoré pomôžu vyhnúť sa mu.

Andrea Mániková | 27. júl 2016
Cmúľanie palca – zvyk či zlozvyk? 6 „obyčajných“ činností, ktoré pomôžu vyhnúť sa mu.

Pozeráte sa na prvé zábery vášho bábätka, zatiaľ sú z 3D ultrazvuku, a pohľad na ešte nenarodené bábätko cmúľajúce si prštek vo vás vyvolá vlnu nehy, usmievate sa, je rozkošné... veď je predsa vaše. V tej chvíli ani nepomyslíte na to, že z takého chutného cmúľania už v novorodeneckom veku môže vzniknúť návyk, s ktorým sa bude dieťatko len ťažko lúčiť.

Prečo deti majú tendenciu niečo cmúľať?

Sací reflex je jeden z najdôležitejších základných reflexov, pretože dojčaťu zabezpečuje výživu. Ak by tento reflex chýbal, bábätko by umrelo od hladu. Dokonca pri pozorovaní dojčiat odborníci zistili, že deti, ktoré majú tendenciu cmúľať si prsty alebo cumlík spia dlhšie ako ich rovesníci, ktorý tento zvyk nemajú. Satie pravdepodobne napomáha prechodu z fázy bdenia do spánku. Bábätká majú už od narodenia tendenciu vkladať si prsty do úst, túto činnosť počas bdenia neustále trénujú – vkladajú si do ústočiek prsty, hračky, jednoducho všetko, čo im príde do rúk, chcú ochutnať. Ako im rastú zúbky, tendencia cmúľania a vkladania nielen predmetov, ale aj prstov do pusy má rastúci trend. Z psychologického hľadiska je cmúľanie palčeka alebo cumlíka ovplyvnené vývinovými zákonitosťami daného obdobia – dieťa zatiaľ reaguje iba na emočnej úrovni, priťahuje ho príjemný zážitok.

Čo robiť?

Cmúľanie prstov je u dojčiat bežná záležitosť, len treba dať pozor, aby to časom neprerástlo do zlozvyku, s ktorým by v neskoršom veku by mohol byť problém pri odúčaní. Cmúľaním pršteka sa bábätká upokojujú. A preto, ak začína byť dieťatko nespokojné, je dôležité odstrániť dôvod nespokojnosti, aby neprerástla do frustrácie, ktorú by chcelo „uvoľniť“ palčekom. Pokiaľ to včas vyriešite, bábätko si ani nestihne vložiť palček do pusinky.

Ak je teda dieťatko nepokojné, najprv preverte, či nie je mokré, neplače od hladu a ak je hladné, ponúknite mu prsník skôr ako si samo nájde palček na upokojenie – je to najrýchlejší a najmenej namáhavý spôsob ako ho utíšiť.

U detí do dvoch rokov je cmúľanie cumľa alebo prstov pomerne bežná záležitosť, ale už vo veku batoľaťa je vhodné dĺžku cmúľania cumlíka korigovať a obmedzovať na čo najkratší čas až k postupnému vylúčeniu tohto zvyku. Najvhodnejšie je obmedziť cmúľanie na čas zaspávania. V predškolskom veku sa už môžu prejaviť negatívne vplyvy tohto zlozvyku na čeľusti a nesprávnom raste zubov.

6 „obyčajných“ činností, ktoré pomôžu vyhnúť sa zlozvyku

V každom prípade, akýkoľvek zvyk, ktorý sa môže premeniť na zlozvyk, môže byť prejavom vnútorného napätia, stresu či frustrácie. Vtedy je dôležitý nasledovný postup:

  • venovať dieťatku maximum svojho voľného času a pozornosti,
  • rozprávať sa s ním, veľa čítať, spievať...,
  • hrať sa s ním, objímať ho, donekonečna mu opakovať, ako veľmi ho ľúbite,
  • robiť spoločne s ním všetky činnosti, ktoré mu spôsobujú radosť,
  • uprednostňovať činnosti, ktoré na vás a vaše dieťatko pôsobia uvoľňujúco,
  • ak je cmúľanie rituálom pri zaspávaní, pokúste sa mu ruku jemne chytiť do svojej dlane a druhou rukou ju nežne hladkajte.

Viem, viem, sú to všetko obyčajné veci, o ktorých všetci vieme, že to tak máme robiť, no niekedy mám pocit, že je na ne stále menej a menej času. Pritom je to také jednoduché... Napokon najúčinnejšie rady bývajú často tie najjednoduchšie.

Pohľad odborníkov: Prečo nie je palec vhodný na upokojenie?

Palček je na uspokojenie sacieho reflexu veľmi nevhodný. Najmä v budúcnosti veľa rodičov oľutuje, že palček nenahradili radšej cumlíkom. Podľa odborníkov je totiž lepšie nahradiť cmúľanie palčeka cumlíkom, pretože palček je tvrdý a nepoddajný a pri dlhodobom cmúľaní svojím neprispôsobením deformuje čeľustný oblúk, v niektorých prípadoch dokonca aj sánku. A navyše je vždy „poruke“, nedá sa len tak odložiť, či niekde zabudnúť.

Podľa odborníkov sa cmúľanie palca od tretieho roku života považuje za zlozvyk, ktorý ohrozuje správny vývoj chrupu. Ak by sme to chceli zhrnúť, je zrejmé, že je lepšie tomuto návyku predchádzať, ako následne riešiť jeho dôsledky. Zlozvyk je reflexný mechanizmus centrálnej nervovej sústavy a je potrebné prerušiť ho tak, aby sa už nijakým spôsobom neobnovil. Primárny sací reflex mizne koncom prvého roku a niektorí odborníci zastávajú názor, že cmúľanie prstov by malo mať klesajúcu tendenciu. Ale nie je to paušálne. Sú deti, ktoré majú veľmi silno vyvinutý sací reflex a u týchto jedincov sa tento zvyk môže rozvinúť do zlozvyku so všetkými jeho dôsledkami. Rodičia zvyčajne reagujú na tento zvyk dosť  neskoro, často až vtedy, keď prerastie do zlozvyku a je už spoločensko-estetickým problémom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: