Preč s cumľom – ale ako?

Redakcia | 21. marec 2017
cumlík odúčanie

Ste bezradní pri odúčaní dieťaťa od cumľa?

Odložte cumeľ najneskôr pred nástupom do materskej školy

Pred nástupom do materskej školy by dieťa nemalo mať cumeľ. Mnohé deti sa už cítia dosť veľké a nechcú sa vystaviť riziku, že by sa im v škôlke ostatní vysmievali. Veľa detí sa však nechce vzdať svojho verného spoločníka.

Tip MAMA a ja:
Vysvetlite dieťaťu pokojne, že nechcete, aby používalo cumeľ. To mnohé deti akceptujú viac ako „otrepané“ zdôvodnenia, že „cumeľ si teraz potrebuje oddýchnuť“ atď.

8 tipov - krok za krokom odučíte dieťa od cumľa

Spôsobov, ako odučiť dieťa  od cumlíka, je veľa a na každé dieťa platí niečo iné. Preto si nájdite tú „svoju“ metódu.

  • Ak je vaše deťa cumlíkový „závisláčik“, najskôr sa s ním dohodnite, kedy a kde môže ešte cumeľ používať, napríklad iba v byte, potom len v detskej izbe... To by mal byť prvý krok v procese odúčania.
  • Neskôr obmedzte používanie cumlíka len na spanie. Potom prichádza na rad aj zaspávanie bez tejto upokojovacej pomôcky.
  • Následne môžete ukončiť cumlíkovú éru nejakým rituálom: Rodina ho napríklad spoločne zahrabe, odhodí ho preč alebo si poň príde cumlíková víla a zanechá za sebou list a malý darček.
  • Niektorí rodičia  využívajú aj darovanie cumlíka napr. Mikulášovi, Ježiškovi či čertovi, alebo ho dieťa vymení za darček na Vianoce - dieťa nechá Ježiškovi cumlík pod stromčekom a namiesto neho si potom nájde vianočný darček.
  • Môžete ho podarovať  aj nejakému malému bábätku.
Prečítajte si: Má cumlík vplyv na vývoj reči?
  • Niektorí rodičia  z cumlíka postupne odstrihávajú malé kúsky ("cumlík sa pokazil") a tým cumlíkovanie prestáva byť pre dieťa tým čo bolo.  Deťom môže trvať rozlične dlho, dokedy budú   s takýmto „pokazeným“ cumlíkom fungovať, nakoniec však pochopia, že takéto cumlíkovanie sa im nepáči a odmietnu ho.
  • Môžete ísť na dovolenku a cumeľ si "zabudnúť" doma (je dobré mať ho však prichystaný v rezerve, keby prišlo k najhoršiemu - asi práve počas dovolenky nechcete riešiť hysterické dieťa). Kým sa vrátite domov,  dieťa si už pravdepodobne od cumľa odvykne, ak nie, môžete povedať, že sa doma stratil.
  • Väčším deťom niekedy postačí vysvetlenie, že cumeľ je pre maličké bábätká alebo že sa im z neho pokazia či pokrivia zúbky.
Prečítajte si: Škôlku hravo zvládneme! alebo 7 rád, ako ľahšie zvládnuť nástup do materskej školy

Odvykanie od cumľa môže trvať rôzne dlho

Niektoré deti to zvládnu za chvíľu, iné kvôli cumľu preplačú celé večere pred spaním a následne zle spia. Ak sa vášmu dieťatku už podarilo prespať jednu či viac nocí bez cumlíka, je to začiatok úspechu.

Občas sa stane, že dieťa si po pár takýchto úspešných nociach opäť spomenie na cumlík a dožaduje sa ho.  Bolo by však veľkou chybou nechať sa po takýchto pekných počiatočných úspechoch zlomiť a cumlík dieťatku vrátiť. Bude vás celý proces odúčania čakať znovu od začiatku a ak dieťa už vie, že je tu šanca dostať cumlík späť, bude odúčanie ešte dlhšie a komplikovanejšie 

Náš tip:  utešujúci cumlík NUK

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: