5 najťažších vecí, ktorým rodičia čelia pri výchove

Redakcia | 9. apríl 2024
5 najťažších vecí, ktorým rodičia čelia pri výchove

Rodičia čelia mnohým výzvam, tu je päť najnáročnejších vecí, ktorým sa budete musieť ako rodič postaviť.

Rodičia čelia na svojej ceste mnohým výzvam  

1. Ako vychovávať dieťa, ktoré máte, nie dieťa, ktoré by ste si priali mať

Často sa snažíme vychovávať naše deti na základe toho, kým si myslíme, že by mali byť, namiesto toho, kým sú. Keď sú ešte v brušku, vizualizujeme si, aké budú, našu cestu s nimi. Je ťažké a vyčerpávajúce mať dieťa s ADHD alebo s iným ochorením, dospievajúceho s depresiou, alebo mať jednoducho dieťa, ktoré je úplne iné, ako ste si predstavovali. Možno si sklamane poviete: „Toto nie je to, čo som čakala!"

Môže vás prepadnúť zmätok, keď si uvedomíte, že vaše dieťa nie je také, aké ste si mysleli, že bude. Možno sa budete musieť vzdať snov, ktoré ste mali o jeho budúcnosti. Akonáhle však tieto očakávania a predstavy pustíte a akceptujete, kto naozaj je vaše dieťa, uvoľníte sa a aj dieťa sa začne akceptovať také, aké je. 

Prijatie je jednou z najmocnejších a najláskavejších vecí, ktoré môže rodič svojmu dieťaťu dať.
Je to základ pre dobrý vzťah a zároveň nastavuje primerané očakávania. 

2. Ako nechať svoje dieťa zažiť sklamanie, pády a bolesť prirodzených následkov

Ako sa dieťa poučí zo svojich zlých rozhodnutí, ak mu odstránite prirodzené dôsledky týchto rozhodnutí? Učíme sa predsa prostredníctvom pokusov a omylov. Prekročíme rýchlosť, dostaneme pokutu. Ak okolo dieťaťa postavíte ochranný plot, nenaučí sa, čo je za ním a s akými výzvami si musí poradiť. Ak za neho opravíte, čo pokazilo, nedá si pozor ani nabudúce. Vašou úlohou je pomáhať deťom v ťažkých časoch, ale nie je vašou úlohou niesť za ne všetky ich bremená. 

Áno, dieťa potrebuje vedieť, že ste tu pre neho, že ho milujete. Dávate mu tým jednu z najdôležitejších vecí, ktoré mu ako rodič môže dať. Má vo vás svoj pevný bod, ale svoj život musí (pre)žiť samo. 

5 najťažších vecí, ktorým rodičia čelia pri výchove

3. Ako čeliť posudzovaniu a obviňovaniu zo strany druhých

Ak máte dieťa, ktoré vystupuje expresívne – hnevá sa, kričí, neposlúcha vás alebo je otravné  – pravdepodobne ste už počuli: „Čo to je? Prečo niečo neurobíš? ?!" Ak máte dieťa, ktoré nikdy nebude ako tie ostatné, pretože má svoje či už zdravotné alebo psychické limity, čelíte kritike alebo ľútosti. 
Môžete sa cítiť ako hrozný rodič, aj keď viete, že robíte všetko pre to, aby ste svoje dieťa vychovali najlepšie, ako viete. 
Ak ste v tejto situácii, postavte sa za seba a za svoje dieťa. Vy ste jeho rodič a viete, po akej ceste kráčate. Dôverujte si.   

4. Zvládnutie emócii, keď vaše dieťa povie „Nenávidím ťa, mami!“

Jednou z najťažších vecí, ktorým rodičia čelia, je, keď je na nich dieťa zlé, hrubé alebo neúctivé. Slová „nenávidím ťa“ môžu každého rodiča priviesť k slzám alebo k hnevu. Môže to vo vás vyvolať pocit, že ste zlyhali, a čudovať sa, kde ste urobili chybu. 

Akokoľvek je to ťažké, snažte sa nebrať si to osobne. Keď sa niečo také stane, zastavte sa, zhlboka sa nadýchnite a premýšľajte nad tým, prečo to dieťa hovorí: "Čo odo mňa moje dieťa práve teraz potrebuje?" Je to viac priestoru? Pozornosti? Čo mi vlastne vyčíta? Nespadnite však do pasce - urobím čo chceš, len aby si ma ma mal rád.  

5. Ako nechať deti ísť

Keď deti vyrastú, stávame sa pozorovateľmi. Sledujeme ich cestu, už sa nás nepýtajú, už nepotrebujú náš súhlas, idú a ochutnávajú život po svojom. Nie sú nám nič dlžné a mali by sme vedieť pustiť ich - fyzicky aj emocionálne. Akokoľvek bolestivé je to prijať, našou úlohou je deti vychovať tak, aby boli schopné odísť. Majte to na pamäti.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: