Niekoľko faktov o nočnom dojčení

Mgr. Mária Kopčíková, laktačná poradkyňa | 12. január 2023
Niekoľko faktov o nočnom dojčení

Noci prebdené kvôli častému dojčeniu dávajú zabrať... Ako na to?

Ako vznikne problém s nočným dojčením?

Opýtali sme sa laktačnej poradkyne M. Kopčíkovej:

Veľmi často sa používa výraz „neprimerané nočné dojčenie“. Podľa mňa je však ťažko povedať, čo je primerané, kedy a dokedy. Opäť sa vraciam k individualite každého dieťaťa. Niektoré detičky papajú každé 2 hodiny vo dne, v noci do polroka, mamy to zvládajú v pohode, lebo spia s dieťaťom v posteli a nemajú pocit, že by boli unavené alebo vyčerpané, pretože to nočné dojčenie prebieha pre oboch zúčastnených v akomsi polospánku, takže sa ani jeden úplne nepreberie.

A na druhej strane sú ženy, ktoré sú „vyšťavené“, unavené z nevyspatia, neschopné sa následne postarať o dieťa a domácnosť.

Pokaľ je mama i dieťa v pohode, nočné dojčenie by som neriešila

Pokiaľ je mama v pohode a zároveň na dieťati nebadať známky zvýšenej únavy, mrzutosti, zrejme by som nočné dojčenie nijako neriešila. V prípade, že to matku unavuje, je problém v noci dieťa po dojčení uspať, treba niečo robiť. A teraz, babo, raď, že čo...

Pokiaľ sa dieťa v noci preberie len „na kontrolu“, zaspalo by aj bez kŕmenia, ale my ho zakaždým aktívne priložíme na prsník, nočný spánok získa niektoré charakteristiky denného zdriemnutia. A tak sa môže stať, že bábätko sa úplne preberie 8 – 10-krát za noc, reálne hladné a zakaždým požaduje krátke dojčenie, aby sa uložilo na spánok na ďalšiu hodinu. V dôsledku častého nočného dojčenia nie je cez deň dostatočné hladné, a preto dojčenia v noci naozaj potrebuje – a takto vzniká začarovaný kruh, ktorý sa darí prelomiť len veľmi ťažko.

Spánkové asociácie

Najrozšírenejšia teória ohľadom častého nočného dojčenia je teória o nesprávnych spánkových asociáciách doktora Ferbera. Hovorí o tom, že ak vaše dieťa zaspáva vždy pri dojčení, bude aj v noci očakávať uspanie dojčením zakaždým, keď sa preberie.

Preto je dôležité naučiť ho zaspávať samé v postieľke a nenechať ho zaspať pri dojčení, inak bude v noci požadovať dojčenie, aj keď ho už v skutočnosti nepotrebuje. Trochu by som snáď rozšírila záber a spôsob uspávania neobmedzila len na priestor postieľky.

V niektorých situáciách však naozaj môže pomôcť, pokiaľ dieťa „neudojčíte“ do spánku, ale iba do polospánku. Potom zaspí buď v postieľke alebo na rukách, alebo pri vašom spievaní, ležiac vo vašej posteli.

Od akého času – veku dieťaťa toto máte robiť, to vám presne definovať nebudem. Riešila by som to vo chvíli, keď sa objaví problém. Sú deti, ktoré sa dlhodobo uspávajú na prsníku a v noci sa budia 1 – 2 razy.

Niekoľko faktov o nočnom dojčení

Kde som urobila chybu? ...  pýtajú sa mamy veľmi často

Myslím, že je zbytočné obviňovať sa. V rámci zmätku, ktorý niekedy okolo starostlivosti o dieťatko máme, urobíme aj rozhodnutia, ktoré neskôr prehodnotíme, zistíme, že neboli až také dobré, zmeníme ich a situáciu prosto budeme riešiť.

Pokiaľ okolo seba počúvate strastiplné historky kamarátok o tom, ako v noci vstávajú 10 – 12x a už sa teraz desíte toho, kedy to čaká vás, tak sa skúste trošku pripraviť a urobiť akúsi prevenciu. Je normálne, že vaše bábätko vydáva zvuky, dokonca aj plače zo spánku a nemusí to nutne znamenať, že je hladné.

Dajte mu možnosť zasa sa ponoriť do spánku a nechajte ho pár minút mrnkať (pritom ho pohladkajte). Ak sa plač postupne utišuje, bábätko o chvíľu zaspí. Niekedy sa aj bábätko staršie ako 4 mesiace môže dočasne budiť viackrát za noc – ak ho niečo bolí, je choré, rastú mu zúbky, alebo sa jeho biologické rytmy narušia vďaka cestovaniu. V tomto prípade ho skúste učičíkať aj bez dojčenia viac ako 2-krát za noc, a ak to predsa len nejde, pokúste sa o to, len čo problémy ustúpia.

Pár faktov o prsníkoch a dojčení:

Nedávno vedci objavili, že je možné odmerať skladovaciu kapacitu prsníka – maximálne množstvo mlieka, ktoré sa do prsníka zmestí. Táto kapacita môže byť pre jednotlivé ženy rozdielna, dokonca aj pre ľavý a pravý prsník.

  • Prsník s menšou kapacitou sa naplní oveľa rýchlejšie ako prsník s veľkou skladovacou kapacitou.
  • Ženy s malou skladovacou kapacitou majú schopnosť tvoriť dostatok mlieka, musia však prsníky častejšie vyprázdňovať.
  • Ženy s veľkou skladovacou kapacitou môžu dojčiť menej často a mlieka bude dostatok.
  • Väčšina žien potrebuje dojčiť 5 – 7-krát z oboch strán, aby mala dostatok mlieka.
  • Preto, hoci sú polročné detičky schopné prespať noc, mnohé potrebujú 1 – 2 nočné dojčenia, aby si udržali dostatok mliečka.
  • Nočné dojčenie porušuje prirodzené biologické rytmy. Počas dňa je naša teplota prirodzene vyššia ako v noci a vylučujú sa iné hormóny ako v noci. Cez deň sme zvyknutí prijímať potravu v pravidelných časoch, ale v noci sa žalúdok neotvára a my necítime hlad.
  • Veľký kalorický príjem v noci môže zvýšiť telesnú teplotu a pozmeniť prirodzené vylučovanie hormónov, ktoré nám pomáhajú lepšie spať. Možno to poznáte sami na sebe – keď sa pred spaním poriadne najete, ťažšie zaspávate, alebo ste potom v noci častejšie hore. Telo musí tráviť – teda pracovať, vydávať energiu...

Nie vždy, keď sa dieťa zobudí je nevyhnuté ho nadojčiť

Moja skúsenosť je taká, že nie vždy, keď sa dieťa zobudí, je nevyhnutné ho nadojčiť. Vždy by som ako prvé skúsila to pohladenie, tíšenie. Pokiaľ má matka dieťa na dosah, reaguje už na prvé signály, zväčša mrvenie sa v perinke, mrnkanie. 

Ak sa dostanete do situácie, ktorá je pre vás osobne neúnosná, možno kvôli vyčerpanosti, únave a viete, že sa vaše 10-mesačné dieťa pri svojom príjme stravy naozaj nepotrebuje v noci budiť 8-krát, a rozhodnete sa s tým niečo urobiť, tak už buďte dôsledná. Môžete sa napríklad rozhodnúť, že dieťatko poslednýkrát nadojčíte o 22,00 a potom až o 5,00 ráno. Pokiaľ sa zobudí medzi tým, ponúknite mu čajík, vodu, vašu náruč...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: