Spánková poradkyňa odporúča: Spinká iba v kočíku alebo na rukách

Redakcia | 30. december 2022
Spinká iba v kočíku alebo na rukách

Máte podobný problém? Čo s tým?

Vaša otázka: 

Mám mesačné bábätko, ktoré chce spať iba v kočíku alebo na rukách. V postieľke sa stále budí. Kočíkujem ho po byte, ale asi to nie je v poriadku. Manžel si myslí, že synčeka tak  naučím a už si neodvykne. Čo s tým?

Spinká iba v kočíku alebo na rukách

Na otázku odpovedá poradkyňa Dott. ssa Zuzana Guzmická (Lepší spánok bábätiek)

 Lepší spánok bábätiek

Mať doma malé bábätko vie byť veľmi náročné. Najmä prvé týždne jeho života si ešte nemusíte robiť starosti, že by ste vytvárali „návyky“, ktorých sa nezbavíte.  Niektoré bábätká spia v tomto veku veľmi rady v pohybe a inak spať nedokážu. Takýmto spaním bábätko určite nerozmaznáte a je v poriadku ho aj takto kočíkovať, ak to funguje.

Zároveň je fajn, skúšať uspávať aj inak, aby ste do budúcna neboli odkázaná len na jeden spôsob uspávania a mali určitú flexibilitu v spánku. Môžete vyskúšať nosič, bábätko bude stále v pohybe, ale vy si viete doma popritom niečo porobiť. Nosič vie byť praktická pomôcka a môže ho tam ponosiť aj ocko. Môžete tiež vyskúšať bábätko zavinúť do zavinovačky s rúčkami dnu, uspať ho na rukách a keď hlboko zaspí (to môže byť po 15 – 20 minútach od zaspatia), pomaly ho položiť do postieľky. Najprv nôžkami, potom zvyškom telíčka. Môžete si pomôcť aj bielym šumom, ktorý môžete po uspatí nechať zapnutý počas spánku vášho bábätka.  

Opakovaním jedného spôsobu uspávania bábätku určitý zvyk vytvárate, preto by som odporúčala občas spokojné a zavinuté bábätko položiť po predspánkovej rutine do postieľky a skúsiť, či zaspí. Ak začne byť nepokojné, uspať ho na rukách alebo v kočíku. 

 Lepší spánok bábätiek

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: