Ryžový nákyp
foto: istockphoto.com
Výborný ryžový nákyp
Suroviny
- 300 g ryže
- 1 l mlieka
- 125 g masla
- 150 g hnedého cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- 100 g hrozienok
- maslo na potretie, 2 PL strúhanky, štipka soli
Postup
Mlieko dáme do hrnca a privedieme do varu. Pridáme umytú ryžu a štipku soli. Varíme domäkka tak, aby sa odparilo všetko mlieko. V miske vymiešame maslo s cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme žĺtky a spolu miešame do peny. Uvarenú ryžu necháme vychladnúť, potom ju zmiešame s vymiešaným maslom a pridáme hrozienka. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Ryžovú zmes vylejeme do zapekacej misy. Zapekáme 30 minút na 180 °C. Podávame teplé s ovocím alebo ovocným kompótom.