Jablkový závin
Vôňa jabĺk a škorice-taká typická pre farebnú jeseň!
Suroviny
- 6 vajec
- 6 PL polohrubej múky
- 6 PL práškového cukru
- cukor na posypanie
PLNKA:
- 1 kg jabĺk
- 7 PL krýštálový cukor
- 1 PL citrónovej šťavy a škoricového cukru
- 50 ML rumu
- 1 ČL masla
- hrozienka podľa chuti
Postup
Jablková plnka: Hrozienka namočíme do rumu. Jablká olúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. V hrnci roztopíme maslo, pridáme jablká, citrónovú šťavu, kryštálový a škoricový cukor a dusíme, kým sa voda neodparí. Potom pridáme hrozienka a plnku necháme vychladnúť.
Cesto: Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtky vymiešame zvlášť s cukrom dopenista a zľahka do nich vmiešame sneh a múku. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 8 až 10 minút pri teplote 200 °C. Upečený plát cesta vyberieme z rúry. Ešte teplý ho stočíme aj s papierom a necháme vychladnúť. Potom ho rozbalíme, natrieme plnkou a znova stočíme. Pred podávaní posypeme práškovým cukrom.