Pšenový dezert s horúcimi jahodami
foto: istockphoto.com
Chutná a zdravá sladkosť pre deti.
Suroviny
- 200 g uvarené pšeno
- 300 g jahôd
- za hrsť vlašských orechov (použite aké máte radi)
- 1 balenie trstinového vanilkového cukru (alebo vanilku a napríklad javorový sirup)
- 1 lyžica trstinového/kokosového cukru
Postup
Uvarené pšeno zľahka rozmixujeme s vanilkovým cukrom. Do panvice nakrájame polovicu jahôd, zasypeme cukrom a prevaríme s trochou vody. Vyredukujeme na sirup – takmer ako džem a pridáme nadrobno nakrájaný zvyšok jahôd. Zohrejeme a odstavíme.
Pšenový dezert servírujeme v sklenenom pohári, horúce jahody nalejeme navrch a posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Tiež ich môžete pred použitím opražiť. Pre alergikov – použiť môžete aj konopné semienka. Alebo aj oboje. Pšeno môžete vystriedať s pohánkou, naklíčeným zrnom jačmeňa. Jahody mimo sezóny nahradíme čučoriedkami, alebo aj prevarenými sušenými hrozienkami.