Pšenový dezert s horúcimi jahodami

Marika Koscelníková | 3. jún 2020
Pšenový dezert s horúcimi jahodami

Chutná a zdravá sladkosť pre deti.

Suroviny

  • 200 g uvarené pšeno
  • 300 g jahôd
  • za hrsť vlašských orechov (použite aké máte radi)
  • 1 balenie trstinového vanilkového cukru (alebo vanilku a napríklad javorový sirup)
  • 1 lyžica trstinového/kokosového cukru

Postup

Uvarené pšeno zľahka rozmixujeme s vanilkovým cukrom. Do panvice nakrájame polovicu jahôd, zasypeme cukrom a prevaríme s trochou vody. Vyredukujeme na sirup – takmer ako džem a pridáme nadrobno nakrájaný zvyšok jahôd. Zohrejeme a odstavíme.

Pšenový dezert servírujeme v sklenenom pohári, horúce jahody nalejeme navrch a posypeme nasekanými vlašskými orechmi. Tiež ich môžete pred použitím opražiť. Pre alergikov – použiť môžete aj konopné semienka. Alebo aj oboje.  Pšeno môžete vystriedať s pohánkou, naklíčeným zrnom jačmeňa.  Jahody mimo sezóny nahradíme čučoriedkami, alebo aj prevarenými sušenými hrozienkami.

Fotogaléria