Jemný pomarančový džem

oli26 | 18. jún 2017
Jemný pomarančový džem

Vyskúšajte si urobiť tento netradičný džem z pomarančov.

Suroviny

  • 1 kg pomarančov
  • 1,8 kg kryštálového cukru
  • 2 citróny
  • 1,5 l vody

Postup

Pomaranče umyjeme vo vlažnej vode. Nakrájame ich aj s kôrou na tenké plátky, zalejeme vodou a dáme do chladu odležať. Na druhý deň pomaranče zahrejeme, rozpustíme v nich cukor a opäť ich uložíme do chladu. Na ďalší deň ich varíme pomaly, až bude kôra priesvitná a zmäkne, teda asi dve hodiny. Potom pokračujeme v prudkom vare asi 30 minút a nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Horúci džem plníme do zohriatych pohárov, ihneď uzavrieme a sterilizujeme obrátené hore dnom asi 5 minút. Správne uvarený džem je priezračný, má jemne nahorkastú chuť kôry.