Slivkový džem s orechmi
foto: istockphoto.com
Najlepší džemík do buchiet!
Suroviny
- 1 kg sliviek,
- 400 g cukru a 40 g pektínu, alebo 400 g želírovacieho cukru, 3 PL citrónovej šťavy,
- 10 dkg nasekaných vlašských orechov
Postup
Slivky sparíme, olúpeme, odkôstkujeme a pokrájame na kocky. Polovicu zahrievame bez vody, keď sa vytvorí šťava, pridáme nasekané orechy a varíme 10 minút. Bez prerušenia varu prisypeme cukor s pektínom (alebo želírovací cukor) a pridáme aj druhú časť sliviek. Dobre premiešame a ešte 7 minút povaríme.
Pred ukončením varenia pridáme citrónovú šťavu. Horúci džem dáme do zohriatych zaváracích pohárov, dobre uzatvoríme a na 5 – 10 minút otočíme hore dnom. Necháme voľne vychladnúť a odložíme na tmavé miesto.