Slivkový džem s orechmi

mary | 8. júl 2018
Slivkový džem s orechmi

Najlepší džemík do buchiet!

Suroviny

  • 1 kg sliviek,
  • 400 g cukru a 40 g pektínu, alebo 400 g želírovacieho cukru, 3 PL citrónovej šťavy,
  • 10 dkg nasekaných vlašských orechov

Postup

Slivky sparíme, olúpeme, odkôstkujeme a pokrájame na kocky. Polovicu zahrievame bez vody, keď sa vytvorí šťava, pridáme nasekané orechy a varíme 10 minút. Bez prerušenia varu prisypeme cukor s pektínom (alebo želírovací cukor) a pridáme aj druhú časť sliviek. Dobre premiešame a ešte 7 minút povaríme.

Pred ukončením varenia pridáme citrónovú šťavu. Horúci džem dáme do zohriatych zaváracích pohárov, dobre uzatvoríme a na 5 – 10 minút otočíme hore dnom. Necháme voľne vychladnúť a odložíme na tmavé miesto.

Fotogaléria