Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • nozicky

    , Autor: disso

    Dobry den,mame 13M chlapceka,narodil sa v 36tt,len nedavno s naucil sediet,plazi sa velmi pekne strieda rucicky aj nozicky a velmi rychlo,na 4 sa da ale nelozi len plazi,teraz sa asi 4 dni zacal stavat k sedacke alebo v postielke,,prv to robil tak ze len klacal a teraz sa zacina davat na nozicky a to ako to robi ma znepokojuje,,on chodidlo akoby nevedel vyrovnat a nechava prsteky akoby v klbku a jednu nozicku dava nabok,nedava chodila vedla seba alebo jedno mu smeruje do vonkajsej strany na bok.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Dieťatko sa len učí stáť na nožičkách, vetko má svoju postupnosť a chce čas. Na druhej strane ak sa narodil v 36tom týždni, pedpokladám, že bol na neurologickej kontrole. Ak nie, pravdepodobne by som ho teraz poslala aj podľa toho, ako bude napredovať postoj a rozvoj chôdze, zatiaľ len popri nábytku ale postupne aj samostatná chôdza. Pdľa vaich informácií vk idem o nomálne pejavy pi začiatku stoja a chôdze.

Podobné otázky

  • Správny vývoj 2,5 mesačného synčeka ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň paní doktorka. Mám 2,5 mesačného syna, narodený na vyvolávaný pôrod / pre predpoklad vyššej váhy/ 40+3,3700 g, 51cm., zdravý. Prvých šesť týždňov nemal problém s polohovaním na brušku. Presne po ukončení šestonedelia začal na brušku veľmi plakať, niekedy nechce hlávku dvihnúť, inokedy ju pekne dvihne, aj ju udrží, otáča do strán, ale všetko je to s veľkým plačom. Ľavú rúčku drží pekne opretú o lakeť s rozovretou päsťou a pravú má zovretú pod hruďou. Inak sa otáča za predmetmi, smeje sa, sem tam bľaboce, dvíha nožičky, radostne hýbe s nôžkami a rúčkami ak s teší, búcha do hračiek so zovretými rúčkami. Nechytá si ich iba si ich dáva do úst. Keď je na rukách pekne drží hlavičku. Na poslednej kontrole v ôsmych týždňoch mi paní doktorka povedala, že ak sa neudrží na brušku opretý o lakte dlhšiu dobu, budeme to riešiť cez odborníkov. Mám strach či syn nezaostáva vo vývoji. Každý deň s ním cvičím, na bruško ho dávam viackrát denne. Spí od 21 do 6 hod a cez deň krmenie, 1,5 hod hra - 40 min spánok - 1,5 hod hra a kŕmenie, takto sa to opakuje do večera. Pani doktorka aký je Váš názor, naozaj môže syn zaostávať vo vývoji. Ďakujem za odpoveď.

  • 9 mesačný syn je spomalený

    , Autor: Jarka2810

    Dobrý deň mám 9 mesačného syna ktorý sa nevie sám posadiť ani lozit ani sa neplazí.. Sedí sám ak ho sadnúť dám.... Neblaboce... Ani nevydáva žiadne zvuky... Okrem smiechu a kriku... Tiež som si všimla že sa nič nechce učiť... A keď je šťastný alebo ho niečo veľmi záujme tak sa napne aj rúčky aj nožičky... Toto robí veľmi často... S ručičkami máva keď ho niečo poteší.... V rodine máme autizmus a bojím sa. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    V tomto veku ja ešte ťažké riešiť diagnostiku autizmu.
    Správanie dieťatka však vykazuje isté nepravidelnosti. Odporúčam informovať o tom vášho lekára. Ja v tomto prípade posielam na neurologické konzílium

  • Nožičky

    , Autor: Vikina0711

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať, či je v poriadku ak môj synček (7 mesiacov) začal síce plaziť, ale používa na plazenie iba ručičky, nožičky má zdvihnuté pri posúvaní prevažne hore. Na nožičkách sa neudrží a keď ho aj držím do stoja tak ich buď zdvihne alebo povolí/pokrčí. Vzpriamene do stoja ich da iba niekedy . Skúša sa aj dávať na kolienka alebo zdvíhať zadoček. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Je to normálny začiatok lezenie a trvá u každého dieťaťa rôzne dlho. Pravdepodobne má slabší dolný pletenec teda od pánve dolu. Niekedy na to pomôže cvičenie, rehabilitácia / ale len u odborníka/. Hlavne ho nestavajte, nedávajte do chodítka, všetko sa postupne vyvinie a dobehne samo. To, že nožičky, teda celé dolné končatiny povolí a pokrčí je známka toho, že všetko funguje normálne, má normálny svalový tonus. Všetko chce čas , postupne začne aj liezť.

  • Stvornozkovanie

    , Autor:

    Dobry den, moj 8-mesacny syn sa naucil cuvat a z toho si sadne. Ked sa vsak pokusa ist dopredu, tak vykopne nozicku a hlavickou sa udrie o zem. Mavame ho aj na penovom koberci, no udery mi pridu dost silne a vzdy mi potom place. Ked mu dam na zem nieco hrubsie, tak sa mu vobec nedari. Bojim sa ze sa prestane snazit kvoli tym uderom... Co mam robit? Je trosku vacsi ako jeho rovesnici aaj hlavicku ma tazsiu. A este mam jednu otazku. Moze byt skodlive ked ho obcas postavime napr. pri gauc, ked je uz moc nespokojny? Sam sa vytiahnut este nevie... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Učite ho nestavajte ani nedávajte do chodítka! Keď sa postaví sám, je to v poradku, že stojí koľko chce - chodítko ani vtedy nie.
    Myslím, že keď cúva je len otázka času, kedy sa naučí liezť aj dopredu. V každom prípade musí byť na drsnej podložke nie na parketách, pretože tam sa naozaj do nožičky nevie zaprieť a uteká mu dozadu.

  • Čudné správanie dcéry

    , Autor: zuzib1

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom mojej 13- mesačnej dcéry. Dcéra sa narodila v 34. tt, ja som prekonala preklamsiu, 2 dni bola na podpornom kyslíku, inak doteraz nebola chorá. Problém, ktorý sa objavil už pred cca 5 mesiacmi je taký, že keď dcéru posadíme do kočíka, strašne sa vypína, zviera rúčky v pasť, hlavu dá nabok, príp. ju zakláňa, napína aj nožičky....Je celkovo taká akoby v kŕči. Ked ju oslovíme, príp. ju niečo zaujme, tak to prestane robiť. Mysleli sme si, že neznaša kočík, nepáči sa jej tam, tak sme jej kúpili trojkolku, ktorá ma takú tyč rodičovskú a tak ju tlačíme, ale to isté robí aj tam. Toto isté robí aj v jedálenskej stoličke, takže tam ju nemožeme kŕmiť. Spomínala som to aj detskej doktorke, ale ta skonštatovala, že to nie je nejaký problém, že dcéra je ešte maličká. Dcéra štvornožkuje od 9. mesiaca, ešte nechodí, iba okolo nábytku, nikdy sme ju nedávali predčasne sedieť, necvičila Vojtovku... Inak tieto stavy nemá nikdy ked štvornozkuje alebo sa hrá, alebo ju máme na rukách, robí to len ked ju posadíme do kočíka, do trojkolky.... Kočíka sa určite neboji, každý deň chodíme von, ale nás to dosť trápi. Ked ma tieto stavy, tak ju vyberieme z kočíka a ukludní sa. Čo si o tom myslíte? Aké vyšetrenie je potrebné? Neurologické? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ja by som ju určite poslala na neurologické vyšetrenie. Dnes je možné tento stav nafilmovať na mobil, bolo by dobré ho lekárovi ukázať. Krče to nie sú v zmylse epileptickcýh, lebo to by bola v bezvedomí. Keď sa to však opakuje za určitých okolností, určite je potrebné sa na to bližšie pozrieť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: