Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • smäd, močenie, náladovosť, svrbenie, bolenie v boku

    , Autor: mimanr

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Mám 5 ročnú dcérku. Ešte pred rokom to bolo zdravé dieťa bez nejakých zdravotných problémov, veľmi živé, veselé, usmiate, nekonfliktné. Akurát v 2 rokoch veku si z Kréty priniesla zápal močových ciest liečený ATB.
    V poslednom roku sa ale sťažuje na niekoľko problémov. Objavil sa atopický ekzém. Najmä v zákolení a zozadu nôh a na chrbtoch rúk. V lete bol hrozný, obrovské mapy, v zime sa zlepšil, ale stále suchá svrbivá pokožka. Je sledovaná na kožnom. Takisto v poslednom roku začala tvrdiť, že jej je v noci veľmi teplo, odokrýva sa, aj keď mne je chladno, navečer si stale pýta piť, vraj je veľmi smädná a aspoň 2 razy pred spaním ide cikať. Pritom počas dňa pije normálne, nie nejako vela. Na noc jej dáva len tak pár glgov a v noci chodí cikať 2-3x. V škôlke sa mi pani učiteľky sťažujú, že sa stále pýta počas spánku a nechcú ju kvôli discipline púšťať, lebo cikajú pred spaním. Ona ale často nespáva, teda sa jej dá aj cca pol hodinu po tom, čo si ľahnú. Požiadala som ich, aby ju púšťali, nakoľko som si u nich overila, či naozaj ciká. Ciká normálne, nie že si len cvrkne. To trvá cca rok. Takisto takmer pravidelne každý mesiac sa obajví pálenie pri močení. Prvý raz som ju len natrela bepanthenom, nakoľko bol večer a nemala som doma nič iné, do rána bola v poriadku, aj nasledujúce dni, takto je to cca raz mesačne, pride to, je vyštípaná, namastím a do druhého dňa ok, pre istotu sedávala v repíku, aj som dala pani doktorke vyšetriť moč, všetko bolo ok. Rovnako sa už rok niekoľkokrát za mesiac sťažuje na bolesť pod ľavým rebrovým oblúkom, nie bližšie k pupku,skôr smerom k boku. Vraví, že ju bolí bôčik. Prichádza to z ničoho nič, bez záťaže, poskočí, alebo sa otočí a skrúti tvár, pobolieva ju to počas dňa, potom zasa vela dní nič. Bola vyšetrená, aj na sone, výsledky ok. Posledný týždeň si brhlí očká, vraj ju bolia a včera cikala každú polhodinu bez bolestí, ale nepila nejako vela. Dala som jej uroval a urologický čaj. A svrbí ju ten ekzém. Zhruba pred pár mesiacmi mala také obdobie, že veľa večer pila, naozaj veľa, strašne smädná, pritom počas dňa pila normálne, už jej pani doktorka dala vtedy vyšetriť moč na cukor a nič. Ten posledný rok je aj veľmi náladová.
    Ja už naozaj neviem, rozhodne si nevymýšľa. Ja viem, že to možno nepôsobí tragicky, ale keď mate úplne zdravé bezproblémové dieťa, ktoré je zrazu náladové, či je sviatok-piatok, bez príčiny, a stále dookola sa opakujú rovnaké problémy, rada by som sa uistila, že je ok. Kolegynina vnučka to mala podobne a zrazu bol z toho diabetes, tak ma to vydesilo, no vtedy pred pár mesiacmi mala aj moč s ohľadom na cukor ok.
    Vopred veľmi pekne ďakujem za názor i prípadnú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Určite ju treba vyšetriť komplexne včítane odberov a vylúčiť aj diabetes.
    Na druhej strane takéto problémy u úplne zdrvého dieťaťa m§žu mať psychogénny podklad: zmena v rodine, sťahovanie rozvod, súrodenec a podobne.....Musíte to zhodnotiť ale vyšetrenie u lekára detského je na prvom mieste.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: