Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nadcha

    , Autor: katica

    Dobry deň, chcela by som sa spýtať, aký je rozdiel medzi virusovou a bakteriálnu nádchou,prípadne to kedy je nutné podávať lokálne atb Pamycon do nosa.
    Syn mal nádchu pár dní,bez teplôt,bez komplikácií,ale doktorka mu aj tak chcela predpísať Pamycon.Ja som
    však odmietla,a nádcha mu aj tak odišla asi do 10 dní.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    podávanie pamyconu lokálne a jeho potrebu niektorí pediatri aj ORL špecialisti celkom spochybňujú.Nádcha je zväčša vírusové ochorenie ale na sliznici nosa sú zväčša aj baktérie, ktoré sú tzv. Potenciálne patogény: teda nespôsobujú svojmu nositeľovi žiadne ťažkosti ale keď sa lokálna obranyschopnosť zníži vplyvom vírusovej infekcie, môžu sa potencionálne patogény uplatnuť a spôsobia bakteriálnu nádchu. Len v takom prípade má lokálne podanie antibiotík nejaký význam. U vášho syna, si tak ako sa to často stáva, organizmus pomohol sám a lokálna obanschopnosť zvládla nádchu bez podania lokálnych antibiotík.

Podobné otázky

  • Nádcha 2

    , Autor: katica

    Dobry večer, nehnevajte sa že Vám zase píšem, ale chcela by som nadviazať na predchádzajúcu otazku nádcha vírusová alebo bakterialna.Chcela by som sa opýtať či je možné klinicky,podľa príznakov,alebo podľa dĺžky trvania nádchy rozlíšiť vírusovú nádchu od bakteriálnej.Ďakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ni nie je to možné. Nikedy aj nález baktérie vo výter vôbec nie je dôkazom bakteriálnej nádchy, pretože baktérie na našom tele aj v ňom žijú a len výnimočne spôsobujú ochoenie. presne tak je to aj s nádchou, je vo včšine prípadov spôsobená vírusmi.

  • dieťa trpí nechutenstvom

    , Autor: lubocka1

    Dobrý deň pani doktorka,
    obraciam sa na vás s prosbou o pomoc. Mám 3 ročného syna (3r a 2 mesiace), ktorý odmieta jesť. Ako malé dieťa papal ukážkovo, zjedol čo som mu dala a koľko som mu dala. Za celé 3 roky nebol ani raz chorý. Od septembra začal chodiť do MŠ, bol už dvakrát chorý (nádcha, kašeľ) a tu nastal problém s papaním. V MŠ zje tiež vraj málo oproti iným deťom. Je bledý, od malička je anemický, dávam mu melasu, pretože z Maltoferu vracia. Stolicu má pravidelne každý deň a veru dosť!!! Má úplný odpor k mäsu, len čo zacíti v ústach mäso, naťahuje ho. Doma zje max. termix, krupicovú kašu, vývar, paradajk. polievku, ovocie. Zeleninu žiadnu, aj mrkvu z polievky vykladá, naťahuje ho z nej.Neviem, či mám s ním ísť na odbery, alebo čo. Naša pani doktorka povedala, že to zatiaľ nemám riešiť. No mne sa zdá malý taký slabý, rýchlo sa unaví...Neviem, prosím vás o radu. Ďakujem a prajem vám pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Predpokladám, že dieťa trpí chudokrvnosťou z úplného nedostatku železa. Melasa v žiadnom prípade železo nemôže nahradiť!!!! Je veľa rôznych preparátov železa, určite je možné nejaký vybrať. V každom prípade je potrebné spraviť laboratórne vyšetrenia.

  • Častá nádcha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Dcérka bude mať v lete 4 roky.V septembri začala chodiť do škôlky,ale bohužiaľ chodí tam málo,lebo v septembri vydržala 2 dni,v októbri 3 dni,v novembri týždeň,v decembri 2 týždne,v januári 2 týždne a vo februári iba týždeň.Dôvodom sú jej pravidelné nádchy.Za 7 mesiacov jej to prešlo 3 krát na ušká a dostala zápal stredného ucha.Za každým sme boli samozrejme na antibiotikách..Nádcha jej trvá 2-3 týždne.Neviem vykonávať svoju prácu,lebo sme veľmi často doma a dlho trvá doliečovanie.Vo februári sme odišli s deťmi do Tatier a po dvoch dňoch prestali kašľať a aj nádcha úplne ustúpila.Ale zas vydržala v marci iba 4 dni.A dnes sme dostali vlastne tretí krát na ušká kôli nádche Klacid.Viakrát jej robili ster z nosa ale vždy negat.Rozmýšľam nad tým,že sa s ňou vrátim na predĺženú materskú,platenú.Len ešte týmto nevyriešim naše nádchy,lebo chcem aby išla na to adaptačné obdobie,lebo má rada škôlku ale nebudem musieť rozmýšľať nad príjmom a nad tým,že kam ju dať zakaždým,keď ochorie .Ak mi to samozrejme uzná komisia ako dôvod...Ale čo odporúčate na tú nádchu?Dá sa s tým vôbec niečo robiť? Lebo si taktiež nemyslím,že časté používanie Pamykonu je práve najzdravšie.Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Ani časté podávanie antibiotík. Veľmi oceňujem vaše rohodnutie ostať doma Imunitný systém vášho dieťaťa ešte nie je zrelý na takú antigénnu záťaž, aká bola v kolektíve. Odporúčam hlavne správne čistiť nos, veľa vitamínov a podporné lieky na imunitu, mám dobré skúsenosti s imunoglukanom alebo rybím tukom. postupné zaťažovanie kolektivom s možnosťou dlhšej rekonvalescencie a bez stresu kam s chorým dieťaťom, keď musíte ísť do práce určite prospeje adaptácii dieťatka.

  • Aerius

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka.
    Chcela by som Vás poprosiť o vyjadrenie sa k stanoveniu dávkovania lieku Aerius pre môjho 3,5 ročného syna.
    Od nástupu do škôlky 3/2010 je dosť často chorý, soplíky, kašeľ, angíny. Nosná mandľa bola vylúčená, vybral jednu kúru Bronchovaxomu. V lete bol celkom zdravý, boli sme aj pri mori, ale teraz s nástupom jesene a s nástupom do škôlky sa opäť vrátila aj nádcha, kašeľ. Boli sme u našej pani doktorky, dostal Pleumolisyn, Pamycon do nosa a ďalšiu kúru Bronchovaxom na tri mesiace. Ale pani Doktorka mu ešte predpísala liek Aerius 2,5mg a dávkovanie 2x1!! Pritom v príbalovom letáku som sa dočítala, že takéto dávkovanie sa predpisuje až u detí starších ako 12 rokov!! Preto sa pýtam, či je to vporiadku a či je to vôbec potrebné tieto lieky užívať, lebo on nemá diagnostikovanú alergiu, na žiadnych vyšetreniach sme neboli. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Aeriu s dávame aj na zabránenie opuchu slizníc a alergickej reakcie, preto ho asi volila aj vaša pani doktorka. Aj dávkovanie tohto lieku môže byť individuálne, nie len podľa veku ale aj podľa hmotnosti eventuálne predpokladaného účinku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: