Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • chlapec

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa spítat či 5ročny chlapec može ejakujovat. Kamaradkin syn sa tulil k 12ročnemu dievčatku a ošuchoval sa oneho ako mačiatko a hned nato prišiel za mamou ze mu niečo tečie z penisu bolo to biele a mi sme mysleli že je to hnis ale nebolo to bolestive ani červene a aj po stiahnutí predkožky sme nevideli nijakí zápal a nestažoval si ani pri pišaní a viac krat sa to už nezopakovalo. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Myslím si, že nie pretože sa ešte nvylučujú príslušné hormóny. Ak by sa jav opakoval, odporúčam vyšetrenie u lekára.

Podobné otázky

  • odplienkovanie

    , Autor: Ignota

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu. Môj syn oslávil pred pár dňami 4. narodeniny. Stále nosí plienky. Odmieta ísť na nočník aj na záchod. Nechce ani počuť o tom, že by nemal mať plienku. Ak ju nemá, tak stále plače. Keď ho prehovorím, tak niekedy aj sadne na záchod, ale nikdy sa mu nepodarí vycikať aj keď sa snaží. Akoby mal nejaký blok. Skúšali sme aj to, že sa vyciká do vody alebo do vane pri tečúcej vode, no nič nezaberá. Stále je zaťatý a rozhodnutý že on "ciká iba do plienky a nechce sa naučiť do záchoda". Naša pani pediatrička mi len povedala, že to treba skúšať a neexistuje nijaký návod na to ako dieťa naučiť chodiť na záchod.
    Mám aj o 2 roky mladšieho syna a jemu sa už viackrát podarilo pekne vycikať do záchodu a videl to aj starší syn, ale ani to nepomohlo. Neviem čo mám robiť. Kvôli plienkam nemohol ani v septembri nastúpiť do škôlky. Pritom to je taký šikovný chlapec.
    Ďakujem Vám za každú radu.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Možno to naozaj súvisí s príchodom mladšieho súrodenca. Chce mať toľko pozornosti ako on. Pravdepodobne nemá žiadnu porchu, veď asi močí aj kaká pravidlene. Ja by som ho do ničoho nenútila, ale ani sa o tom pred nikým / ani manžel, ani babka, ani kamarátka/ nebavila. Tvárte sa, že vás to až tak ani nezaujíma, veď plienky máte, nech ich nosí. Veď jemu to dojde, že je lepšie ich nemať.
    Len keď ste s ním sama, v akej intímnejšej chvíľke mu môžete hovoriť, že dospeláci nenosia plienky, ani veľké deti nenosia. Že plienky treba kupovať a potom neostanú peniažky na niečo iné, napríklad spomeńte niečo, čo by si prial. Pravdepodobne sa to postupne vyrieši u oboch detí naraz

  • Pokakavanie a zajakavanie

    , Autor: Vitam

    Dobry den, chcela by som sa poradit, moj syn ma 3 roky. Narodil sa mu surodenec a vzapati nastupil do skolky a tu sa zacali problemy. Zacal sa nam pokakavat do gati, 2x sa pokakal aj v skolke, od toho dna sa zacal zajakavat. Neviem ci ho ucitelka vyhresila, alebo aku metodu zvolila, ale chlapec sa nas zacal pytat, ci sa pani ucitelka nebude hnevat ked sa vypyta na zachod. Na dalsi tyzden zacal zadrziavat stolicu. A aby toho nebolo malo, zistili sme, ze maju v triede problemoveho chlapca, ktory je agresivny k ostatnym detom. Ked s nim zazil nieco stresujuce, doma sa kazde jedno slovo zajakaval a najvacsie zazitky boli, ze sa v skolke bili. Velmi ma to vsetko znepokojilo, tak som syna vyhlasila zo skolky, ze bude somnou a s babatkom doma aspon rok. Na jednej strane ma to mrzi, lebo sa zacinal pekne adaptovat, papal, zapajal sa do aktivit, doma mi ukazoval ako cvicia na pesnicky, ale na druhej strane "krical" ze nieco nie je dobre. Ako mu mam pomoct s tym kakanim, viem ze ho nemam hresit, skusam to aj po dobrom, no nic nepomaha. Vypyta sa, sadne si na zachod a tam to skonci. Zajakavanie uplne vymizlo, ale bojim sa, aby nastupom za rok do novej skolky sa opat nevratilo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv vám musím napísať, že ste urobili úplne najlepšiu vec aká sa dala, že ste ho nechali doma zo škôlky. Možno bude stačiť pol roka a vôbec sa nebojte návratu do škôlky, zase si zvykne!
    Ak by sa zajakávanie vrátilo treba sa obrátiť na lekára, prípadne aj psychológa a logopéda, aby sa to nefixovalo, lebo čím dlhšie to bude trvať, tým horšie a dlhšie sa to bude liečiť.
    Neviem vlastne celkom presne aký je problém s kakaním, či sa pokakáva alebo má zápchu zo zadržiavania.
    Všetko je samozrejme záležitosť v hlavičke zo stresu, ktorý asi privodil príchod súrodenca a problémy v materskej škole.
    Ak sa už prejavuje zápcha treba robiť určité opatrenia:1.nehovoriť o jeho kakaní pred ním s nikým, ani s manželom ani s babkou kamarátkou atd. On vie, že vás jeho kakanie trápi a vie, že si tým vynucuje pozornosť, čo práve teraz po príchode súrodenca chce dosiahnuť. Takže navonok sa tvárte, že jeho kakanie nie je dôležité!!!
    2. dietne opatrenia: nedávajte mu varenú ryžu, varenú mrkvu, tvrdý syr, kakao, čokoládu, mak- to všetku spôsobuje tvrdú stolicu. Musí mať dostatok tekutín.
    3. podávajte probiotika, dlhdobor, ktorékoľvek podľa rady v lekárni, možno najlepšie probiofix.
    4. Keď ste doma sami pripomeňte mu, že sa treba vykakať, že to robia všetci ľudia aj malí a veľkí aj zvieratká, pripadne si stanovte čas, kedy bude chodiť kakať, ideálne keď ste sami doma. Nech však na nočníku alebo záchode nesedí viac ako 10-15 minút
    Ak tieto postupy nebudú behom dvoch troch týždňov účinné treba vyhľadať lekára, lebo bude potrebné pridať aj lieky, ideálne duphalac.

  • Moj 5 rocny syn

    , Autor: zuzana28

    Dobrý deň, ako zacat...moj syn ako dovrsil 3 roky siel do skolky a vyzeralo to asi takto rano sa mu nechcelo vstavat bol mrzuty, nervózny a placlivy...ked sme dosli do skolky( bol iba na 4 hod.nakolko som tehotná) po dva dni mi plakal aj rano v skolke, potom uz ok ale sam nechodil vzdy dosla ucitelka prenho...ale chodil iba 5 dni a bol chory aj dakedy 3 tyzdne a zas na 5 dni siel do skolky a zas chory...takto to slo cely rok...potom som ho odhlasila nakolko bol furt chory...po roku zas som ho dala do skolky (predskolak)...ale rana su take,ako kedy že ho davam vtu istu hodinu spavat...a rano ako kedy vstane v pohode a aj v skolke v pohode na 4 hod.ho zobrali...ked som dosla prenho tak som sa pytala co robili,ci vsetko spapal..a jeho odpoved na moju otazku ze bud neviem alebo nechce povedat ...ze jeho to nebaví a ze nechce chodit do škôlky. ..vravim však sa tam naucis vsetko ako pouzivat rucicku..ratat..a pod.no jeho to jednoducho nebaví. .stazoval sa ze ho bije jeden chlapec..tak som to sla riešiť s ucitelkou a ta mi povedala ze aj on sa bije (je dost zivy) vravel ucitelky ze sa biju s mojim nevlastym synom(17r.) Co by mal mat rozum...ale s mojim synom sa nedokaze normalne hrat ale biju sa...viac krat som ho upozornovala, ale jemu to je aj bolo jedno, tomu 17r. Učiteľka sa pytala ci vie kreslit vravim ze ho to nebavi a ked aj kresli iba carbe, ratat nevie bo nechce sa nic ucit..bo ho to nebaví a je stoho nervózny. ..:-( Ucitelka mi vravela ak by bol nejaký problem tak mi povie a aj keď nebude chcieť nieco robit do zošita tak mi to da domov snim porobit..ja som jej vravela ze kludne nieje problem...Nemôže mat nejaký blok ci zdrav.problem..este by som pockala a az na dalsi rok snad snim isla ku psychologicke ci moze nastúpiť do skoly ci netreba odklad...no neviem som zufala :-( mozete mi poradit ako nato ist aby mal zaujem o tie uciva co robia v skolke...ďakujem a prajem pekny den... Dovidenia

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Vidím, že to nie je ani tak zdravotný problém, veď teraz už tak často chorý v škôlke nebýva, ako výchovný. Jeho nevlastný brat asi býva s vami, musia si k sebe nejako nájsť cestu. Malý brat zväčša k tomu staršiemu vzhliada ako k svojmu vzoru, ale to by sa museli spolu aj hrať, nie len biť, ako spomínate. Neviem ako päťročný syn prijal súrodenca, ktorý sa medzitým pravdepodobne narodil. Váš problém treba riešiť v rodine: snažiť sa, aby deti mali spoločné záujmy, hra ale na druhej strane , keď že je medzi nimi vekový rozdiel, venovať sa aj každému zvlášť podľa jeho veku a záujmov. Starší by sa mohol mladším venovať , občas ich postrážiť, ale na druhej strane ho tým netreba veľa zaťažovať, mal by mať dostatok priestoru aj pre vlastné potreby a záujmy. Je to naozaj ťažké.
    Je dôležité, aby ste si pri všetkých starostiach našli aspoň pol hodinky denne, kedy sa venujete len 5ročnému synovi: hráte sa spolu, kreslíte si, spievate, rozprávate sa, mal to robiť aj jeho otec. Len tak zistíte, či dieťa má o niečo záujem, prečo zase o iné veci záujem nemá. Na to, čo bolo v škôlke by ste sa mali opýtať pani učiteľky a keď malého nebaví sa o tom rozprávať, tak to s ním nepreberajte, rozprávajte sa a bavte sa o vašich spoločných veciach a o tom, čo má rád a na čo sa teší: stačí možno stavať kocky alebo lego, ísť na prechádzku so psom, alebo za zvieratkami. Výchova detí je najťažšia úloha a nikto nás ju neučí. Treba však na ňu veľa lásky a trpezlivosti, s tým nič nepokazíte.

  • Hisak na denom poriadku

    , Autor: caca

    Dobry vecer. Mam 3,5 rocneho syna, ktory ma dost vybusnu povahu. Prejavuje sa to placom az nepricetnym vrieskanim. kym nechodil do skolky nebolo to take hrozne. Odkedy vsak chodi do skolky je to horsie. V skolke je najlepsi chlapec, vzdy poslucha na prve slovo, nebije sa, deli sa o hracky, aj ked je u babky a detka je dobrucky (ale len ked tam nie sme mi rodicia) ked sme pri nom, tak je plac a chce vsetko to co ma druhe dieta. Do skolky chodi rad. Viete mi prosim poradit ako mam riesit tieto stavy. Zda sa mi, ze to robi preto, lebo mu chybame. Lebo ked bol chory a 4 tyzdne bol doma nemal ziadny extremny plac ani vrieskanie. Skusam to po dobrom, niekedy to nezvladam a zvysim hlas. No nic nezabera, len ak mu poviem, ze ak neprestane naratam do troch a ide pod sprchu. Stale ho vsak pod sprchu dat nechcem to by nemalo zmysel.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    To nie je dobré, dávať ho pod sprchu. Najviac pomôže pevné objatie, v ktorom zotrváte, kým sa neupokojí.
    Sama asi vidíte, že jeho výbuchy súvisia s ťažko zvládnuteľnou a aj ťažkou chápajúcou separáciou od vás. Asi ešte nechápe, že odchádzate, prečo odchádzate Keď je s cudzími, chce byť dobrý, aby nemal konflikty, možno sa ich aj trocha bojí, lebo nevie ako by zareagovali a potom vás možno trestá za to, že ste odišli. Robia to deti často, pamätám si, že aj moja stará mama vždy hovorila, aký je môj brat dobrý, keď je u nej sám, keď prišla mama, vždy bol omrnčaný.
    Je dôležité, keďže je už rozumný veľký chlapček, vždy mu vysvetliť prečo a kam odchádzate, kedy sa vrátite a aj to potom dodržať.
    Takéto správanie súvisí aj s vývinovým obdobím - perióda negativizmu. Určite by som situáciu neriešila sprchou, krikom ani trestom!

  • Pytanie sa na zachod

    , Autor: martinka23

    Dobry den pani doktorka, chcela by som sa opytat, mame taky problem, ze nas 40 mesacny chlapec sa nechce pytat na zachodik :/ sme z toho uz dost nestatsny, nic na neho nefunguje, mal aj take obdobia, ze sa vycikal na nocnik ale to mozno 5 krat dokopy, ak nema plienku, stale su nehody ... inak je velmi sikovny, nema s nicim problem, okrem toho :/ Neviete mi nieco ohladom toho povedat ?

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Chlapček ešte nemá ani tri a pol roka, niekedy v tomto veku noazaj ešte deti nehlásia potrebu močenia alebo kakania. Neviem ako je to u vás, či ešte potrebuje plienky kvôli stolici aj močeniu alebo len močenie je probém. Ak by to bolo oboje, jednoducho ešte nenastal čas, kedy začne pociťovať potrebu vyprázdnenia a nevie ju identfikovať tak, aby to ohlásil a stihol prísť na nočník či záchod. Pokiaľ je dieťa zdravé, inak sa správne vyvíja čo sa týka psychomotorického vývoja, nepovažovala by som to v tomto veku za problém, ktorý treba riešiť s lekárom. Určite je však už dostatočne veľký na to, aby ste sa o tom s ním rozprávali, argumentovali mu tým, že všetci chodia na záchod, že potom nebudete musieť kupovať plienky a ostane na iné veci, ktoré by chcel mať a podobne. V žiadnom prípade nepoužívajte tresty pri ušinení a podobne!!! Ďalšou zásadou je, aby ste tento problém neriešili pred dieťaťom s nikým, ani blízkou rodinou, ani otcom dieťaťa, ani priateľkou. Dieťa si pravdepodobne uvedomuje, že už by malo vyprázdňovanie riešiť do nočníka a hlásiť ale nejaký dôvod mu v tom bráni. Ak sa o tm pred ním rozprávate v rodine či spoločnosti, tak je tým zaujímavý a môže to robiť aj naschvál. To však vyriešite len tak, že sa pred ním budete tváriť, že je to jeho rozhodnutie a nekomntujete to pred ním s nikým iným. Ale ako som napísala, jeho v intimite, kedy ste sami poučujte o tom, ako to robia veľkí! Ak by mal problém len s neschoposťou udržať moč a naoučiť sa chodiť na nočník, odporúčam konzultovať lekára, určite vyšetriť moč. Ale ani to, že neovláda ani močenie nemusí znamenať nejaké ochorenie.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: