Poradňa pediatra

Poradňa pediatra
11,510 otázok

Na problémy súvisiace s rastom, vývojom dieťaťa i chorobami odpovedá MUDr. Marta Špániková, pediatrička.

Poradna uzavretá.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu. 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Pokakavanie a zajakavanie

    , Autor: Vitam

    Dobry den, chcela by som sa poradit, moj syn ma 3 roky. Narodil sa mu surodenec a vzapati nastupil do skolky a tu sa zacali problemy. Zacal sa nam pokakavat do gati, 2x sa pokakal aj v skolke, od toho dna sa zacal zajakavat. Neviem ci ho ucitelka vyhresila, alebo aku metodu zvolila, ale chlapec sa nas zacal pytat, ci sa pani ucitelka nebude hnevat ked sa vypyta na zachod. Na dalsi tyzden zacal zadrziavat stolicu. A aby toho nebolo malo, zistili sme, ze maju v triede problemoveho chlapca, ktory je agresivny k ostatnym detom. Ked s nim zazil nieco stresujuce, doma sa kazde jedno slovo zajakaval a najvacsie zazitky boli, ze sa v skolke bili. Velmi ma to vsetko znepokojilo, tak som syna vyhlasila zo skolky, ze bude somnou a s babatkom doma aspon rok. Na jednej strane ma to mrzi, lebo sa zacinal pekne adaptovat, papal, zapajal sa do aktivit, doma mi ukazoval ako cvicia na pesnicky, ale na druhej strane "krical" ze nieco nie je dobre. Ako mu mam pomoct s tym kakanim, viem ze ho nemam hresit, skusam to aj po dobrom, no nic nepomaha. Vypyta sa, sadne si na zachod a tam to skonci. Zajakavanie uplne vymizlo, ale bojim sa, aby nastupom za rok do novej skolky sa opat nevratilo.

    Odpovedá: MUDr. Marta Špániková

    Najprv vám musím napísať, že ste urobili úplne najlepšiu vec aká sa dala, že ste ho nechali doma zo škôlky. Možno bude stačiť pol roka a vôbec sa nebojte návratu do škôlky, zase si zvykne!
    Ak by sa zajakávanie vrátilo treba sa obrátiť na lekára, prípadne aj psychológa a logopéda, aby sa to nefixovalo, lebo čím dlhšie to bude trvať, tým horšie a dlhšie sa to bude liečiť.
    Neviem vlastne celkom presne aký je problém s kakaním, či sa pokakáva alebo má zápchu zo zadržiavania.
    Všetko je samozrejme záležitosť v hlavičke zo stresu, ktorý asi privodil príchod súrodenca a problémy v materskej škole.
    Ak sa už prejavuje zápcha treba robiť určité opatrenia:1.nehovoriť o jeho kakaní pred ním s nikým, ani s manželom ani s babkou kamarátkou atd. On vie, že vás jeho kakanie trápi a vie, že si tým vynucuje pozornosť, čo práve teraz po príchode súrodenca chce dosiahnuť. Takže navonok sa tvárte, že jeho kakanie nie je dôležité!!!
    2. dietne opatrenia: nedávajte mu varenú ryžu, varenú mrkvu, tvrdý syr, kakao, čokoládu, mak- to všetku spôsobuje tvrdú stolicu. Musí mať dostatok tekutín.
    3. podávajte probiotika, dlhdobor, ktorékoľvek podľa rady v lekárni, možno najlepšie probiofix.
    4. Keď ste doma sami pripomeňte mu, že sa treba vykakať, že to robia všetci ľudia aj malí a veľkí aj zvieratká, pripadne si stanovte čas, kedy bude chodiť kakať, ideálne keď ste sami doma. Nech však na nočníku alebo záchode nesedí viac ako 10-15 minút
    Ak tieto postupy nebudú behom dvoch troch týždňov účinné treba vyhľadať lekára, lebo bude potrebné pridať aj lieky, ideálne duphalac.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: